Economia

MARC MERCADER

PRODUCTOR ARTESANAL DE PORCÍ. GRANJA MERCADER DEL VEÏNAT DE TOMET, DE MEDINYÀ

“La gent sap que, per salut, s’ha de menjar menys carn, però de més qualitat”

La Granja Mercader manté l’estructura familiar, amb una quinzena de treballadors i tanca el cicle, des de la producció a la venda

“Veig futur en el nostre model d’explotació ramadera perquè fem productes diferenciats i de qualitat”

En Marc Mercader, de Vilafreser, municipi de Vilademuls (Pla de l’Estany) es va incorporar a l’activitat agrària ben jove, als 16 anys va anar a estudiar a l’escola agrària de Monells (Baix Empordà). L’avi feia de pagès i la família, l’any 1981, havia obert una carnisseria a Medinyà, que porta la mare. En Marc, a la granja, cria i engreixa porcs i entre tots elaboren, tota mena d’embotits. En Josep, el pare d’en Marc, l’any 2010, va ser distingit pel departament d’agricultura de la Generalitat de Catalunya amb el títol de Mestre Artesà Carnisser Xarcuter i l’empresa artesana alimentària familiar que utilitza mètodes tradicionals per fer embotits, sense gluten i sense lactosa perquè els pugui menjar tothom, també disposa del distintiu de “Venda de proximitat”.

Perquè vau decidir optar pel vostre model de producció? Com creieu que us diferencia de la resta d’explotacions? Destacaríeu alguna regla bàsica per a produir en el model de la vostra explotació?
Per criar i engreixar el bestiar, vam agafar una explotació ramaderia al veïnat de Tomet de Medinyà, la Granja Mercader, on fem tot el cicle productiu del porc artesanalment. Vàrem començar a criar el nostre propi bestiar seguint la tradició familiar alimentant els animals amb els cultius fets a casa amb l’objectiu clar d’elaborar productes casolans i posar-los a disposició del consum de manera directa. Per nosaltres el menjar dels animals, juntament amb el seu benestar, són els elements fonamentals per obtenir uns productes d’excel·lent qualitat.
Us dediqueu a fer altres produccions ramaderes (o agrícoles) a la vostra explotació? Quines son i que us aporten?
Des dels inicis a la granja Mercader de Medinyà criem i engreixem vedells. Compren xurmés d’Angus, molt preuats pel mercat. Una de les activitats importants de l’explotació és el conreu dels camps, fins i tot, el meu oncle, que és pastor, aprofita els camps de la granja quan hi ha herba, per portar-hi a pasturar les ovelles. Ens elaborem els nostres propis cereals i farratges per preparar el pinso sense additius ni conservants amb l’ajuda d’un veterinari nutròleg que vigila la composició a la carta.
Com ho feu per ser competitius a l’hora de produir els vostres animals, i perquè? Feu alguna pràctica diferenciada que cregueu interessant per a la cria dels vostres porcs?
Fem la cria, l’engreix, preparem la carn a l’obrador de Medinyà i finalment venem directament els nostres productes. Entre tot, explica en Marc, som una quinzena de treballadors i conservem l’estructura familiar que ens permet ser competitius empresarialment però ens singularitzem pels productes propis i pels circuit curt de comercialització, sense cap intermediari, en tres punts de venda de Carnisseries Mercader: a Medinyà, a Cervià de Ter i a Girona, al Mercat del Lleó. Tot això, ens permet oferir bons preus i una qualitat diferenciada.
Quines característiques destacaríeu del producte que feu? Quins trets diferencials creieu que té (qualitat, organolèptiques, etc.)? Com el comercialitzeu? Treballeu la venda on-line?
Tenim molta cura del bestiar i per això fem el sacrifici ben a prop. Els vedells i els xais els portem a l’escorxador de Girona, els porcs a l’escorxador de l’Armentera, a l’Alt Empordà. És molt important el darrer dia de l’animal i l’entrada a l’escorxador, et pot espatllar l’engreix i obtenir una carn molla, especifica. Voldria recordar la poca empatia de l’administració per conservar i enfortir el paper dels equipaments propers a la pagesia. El cas de l’escorxador de l’Armentera és un cas únic perquè els ramaders i els carnissers hem anat units i reuneix tots els requisits com proximitat, cooperació i cohesió social entre agents de la cadena càrnia.
Creieu que la societat us valora prou el producte que feu? Què caldria fer perquè el vostre model fos més conegut i apreciat? La restauració de proximitat és una bona sortida?
Si, es valora. S’ha fet molta feina de divulgació de productes de proximitat, s’ha inculcat la necessitat de tornar a cuinar a casa per millorar la nostra salut i també, cada vegada s’és més conscient que s’ha de menjar menys carn però de més qualitat. Al mercat de Girona s’ha observat un canvi, hi ha gent més jove amb criatures que busquen menjar sa i de qualitat. Som nosaltres, els que ens dediquem a la ramaderia, a la preparació d’embotits i derivats carnis que pequem de no explicar bé el que fem. És el nostre punt feble. Hem d’estar més pendents del consumidor directa que ens confia la seva alimentació i demostra fidelitat.
Com a ramader i criador de porcs diferenciats, com veieu el vostre futur a mig termini? Què caldria fer perquè la societat valorés més i millor vostra feina? I la carn que produïu?
Veig futur en el nostre model d’explotació ramadera perquè fem productes diferenciats i de qualitat i estic convençut que tenim ben dimensionada la venda directa. La nostra és la única explotació de cicle tancat de la comarca, la majoria o bé han plegat perquè s’han jubilat o bé han optat per la integració i engreixen porcs per altres. Sóc crític, però, amb l’administració que penso que no ajuda prou les explotacions familiars que vinculen agricultura i ramaderia i aposten per eixamplar i integrar-se en el teixit socioeconòmic del territori. Estic orgullós de la feina que fem i de la resposta de la gent quan va a comprar un producte de qualitat, confiança i proximitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.