Política

Orient Mitjà

L’ONU adverteix que una escalada pot tenir “conseqüències devastadores”

La Unió Europea demana evitar que la situació a la regió es converteixi en “explosiva”

Les Nacions Unides (ONU) i la Unió Europea (UE) han fet una crida a la contenció després dels intercanvis de foc entre les milícies proiranianes i les forces nord-americanes a l’Iraq i Síria.

La missió de l’ONU a l’Iraq (UNAMI) ha lamentat aquest dissabte les víctimes dels atacs dels últims dies i ha advertit que la continuació dels atacs “podria tenir conseqüències devastadores”. “La missió torna a demanar a totes les parts la màxima moderació”, ha dit l’organització.

Estats Units va bombardejar divendres a la nit 85 posicions de grups afiliats a l’Iran a l’Iraq i Síria en represàlia per la mort de tres soldats nord-americans la setmana passada a Jordània. La represàlia ha deixat més de quaranta morts als dos països, segons el recomptes preliminars.

També ha demanat moderació l’alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell. “Tothom hauria d’evitar que la situació a la regió es converteixi en explosiva”, ha afirmat en declaracions als mitjans avui a Brussel·les, on se celebra la ruenió informal de ministres d’Exteriors de la UE.

El cap de la diplomàcia europea ha advertit que l’Orient Mitjà és “una olla que pot esclatar” amb els atacs a la frontera entre Israel i el Líban, a Síria, l’Iraq o el mar Roig, que s’han intensificat des de l’inici de la guerra entre Israel i Hamàs a la Franja de Gaza el passat 7 d’octubre. Borrell ha constatat que tots aquests incidents estan relacionats els uns amb els altres i poden provocar un “efecte dominó”, i per això va demanar “a tots que intentin evitar una escalada” del conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.