Economia

unió europea

La UE obre la porta a “revisar” la PAC davant les protestes dels pagesos

Bèlgica, que ostenta la presidència rotatòria del Consell, proposa adaptar les normes perquè els agricultors no estiguin “ofegats amb mesures inaplicables”

Enmig de l’onada de protestes dels pagesos europeus i hores després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, hagués anunciat la retirada del pla per reduir a la meitat l’ús dels pesticides de cara al 2030, la ministra belga d’Afers Estrangers i Europeus, Hadja Lahbib, ha defensat que cal “reavaluar” la Política Agrícola Comuna (PAC).

Davant la “realitat actual”, la ministra belga ha assegurat aquest dimecres en un debat al ple del Parlament Europeu que cal adaptar les normes perquè els agricultors no estiguin “ofegats amb mesures inaplicables”.

En la seva intervenció, recollida per l’ACN, Lahbib, en nom de la presidència belga rotatòria del Consell de la UE, ha advocat per “revisar” la reforma de la PAC aprovada el 2021, que, entre d’altres coses, volia augmentar la contribució del sector agrícola en la lluita contra el canvi climàtic. Per exemple, establia pagaments als agricultors i ramaders que apliquessin pràctiques beneficioses per al medi ambient, els anomenats ‘ecoesquemes’.

“És bo revisar-la per trobar un equilibri just”, ha dit la ministra belga, que ha destacat que cal que els agricultors tinguin un “mercat i regles del joc justes”, segons declaracions recollies per l’ACN.

Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea Maros Sefcovic ha afirmat que Brussel·les prepara un “full de ruta ambiciós” en matèria agrícola i ha defensat que cal “treballar per superar la polarització”. “Hem de trobar solucions comunes i preparar-nos per al futur”, ha assenyalat el vicepresident de la Comissió Europea, que ha afegit, segons recull l’ACN, que estan avaluant la possible competència deslleial en els diferents estats i que estan treballant en la reducció de la burocràcia.

En el debat, els eurodiputats de la dreta i l’extrema dreta han culpat les polítiques mediambientals europees de la crisi en el sector agrícola, mentre els grups de l’esquerra han apuntat a la indústria agroalimentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.