Economia

economia

La inflació a la zona euro es modera i la situa en el 2,8% al gener

A la UE es va reduir al 3,1%, segons dades de l’Eurostat

La inflació mitjana de la zona euro va tancar el gener en el 2,8% i la taxa de la Unió Europea va baixar fins al 3,1%. En tots dos casos es van situar per sota de la inflació registrada a l’Estat espanyol, que es va situar en el 3,5%, segons les dades publicades aquest dijous per l’oficina d’estadística europea, l’Eurostat i recollides per l’ACN.

Segons aquestes xifres, la taxa de la zona euro va baixar una dècima respecte al 2,9% de desembre i és molt inferior al 8,6% que registrava el gener de 2023. Pel que fa a la dada de la UE, la taxa es va reduir en tres dècimes en comparació amb el 3,4% de desembre i també baixa respecte al 10% de gener de l’any passat.

La rebaixa respon principalment a l’evolució dels preus de l’energia, un 6,1% inferiors respecte al mateix període de l’any anterior, una evolució que contrasta amb l’encariment dels aliments (5,6%), els béns industrials (2%) i els serveis (4%).

De la mateixa manera, la inflació subjacent –la que no té en compte els aliments, l’alcohol, el tabac i l’energia– va disminuir una dècima al gener, situant-se en el 3,3%, sent aquesta la taxa més baixa des de l’inici de la guerra d’Ucraïna.

Entre els Vint-i-set, els estats membre de la UE amb la taxa d’inflació més alta són Romania (7,3%), Estònia (5%) i Croàcia (4,8%), mentre que on menys es van apujar els preus va ser a Dinamarca i Itàlia (tots dos un 0,9%), per davant de Letònia, Lituània i Finlàndia (un 1,1% cadascú).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.