Societat

Francesc Ventura Ribal

Adjunt a la direcció de l’àrea d’inclusió social de la Fundació la Caixa

“Busquem empreses que sàpiguen veure el talent en les persones”

La inclusió social en l’àmbit laboral, a debat en el cicle ‘En clau de futur’, aquest dimecres

Ventura exposa l’experiència del programa Incorpora

Psicologia i empresa.
Francesc Ventura és llicenciat en psicologia del treball i les organitzacions per la Universitat de Barcelona i postgrau en economia i direcció d’empreses per la UAB. És adjunt a la direcció de l’àrea d’inclusió social que promou la inserció social a través del programa Incorpora. Va entrar a la Fundació La Caixa el 2012.
Conferència col·loqui ‘Cap a la inclusió social en l’àmbit laboral’. Dimecres, dia 28 de febrer, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a [email protected]. Aforament limitat.
Què fa que la Fundació La Caixa es dediqui a la inserció laboral?
El 60% del pressupost de la Fundació La Caixa s’inverteix en programes socials. I l’objectiu és contribuir a una societat més justa i donar oportunitats a les persones que més ho necessiten. Impulsem programes per lluitar contra els problemes socials, com són CaixaProinfancia, que treballa amb famílies per trencar el cercle de la pobresa; el programa de Gent Gran, que treballa per l’envelliment actiu i la prevenció de la soledat, i també el programa per a l’atenció integral a persones amb malalties avançades. A més, a través del programa Incorpora, ajudem les persones més vulnerables i amb més dificultats per accedir a la feina.
Parlem d’Incorpora, que funciona des de l’any 2006.
Efectivament. Ens preocupa el fet que les persones ensituació de vulnerabilitat tinguin més dificultats per trobar feina. Incorpora és un programa d’intermediació entre les entitats socials i les empreses. Els programes de la fundació, i aquest n’és un més, s’implanten a través d’entitats socials. Incorpora defineix una metodologia de treball i aporta eines que afavoreixen el treball en xarxa.
La seva funció és d’intermediació.
L’eficàcia del programa es basa en la coordinació d’una àmplia xarxa de més de 400 entitats socials distribuïdes arreu d’Espanya. Es tracta d’entitats socials amb àmplia trajectòria en matèria d’inserció laboral i que en el seu conjunt atenen tots els col·lectius de persones a les quals s’adreça el programa: persones amb discapacitat, joves extutelats, dones víctimes de violència, persones privades de llibertat. Amb totes elles, la fundació té un conveni de col·laboració.
Què motiva les empreses a contractar persones vulnerables?
Inicialment quan vam començar fèiem una crida a la responsabilitat social de les empreses. Però cada cop més el nostre interlocutor és recursos humans. Busquem empreses que sàpiguen veure el talent en les persones en la situació que sigui. Els empresaris et diuen “dona’m persones amb actitud i jo ja les formaré”. Normalment són persones que valoren l’oportunitat que se’ls dona. Són gent agraïda i fidel a l’empresa.
Quin és el perfil de les empreses que són en el programa?
A escala espanyola, han estat 15.000 empreses diferents. Un 50% són petites empreses, un 30% són empreses mitjanes i un 20% són empreses grans. Es tracta d’empreses socialment responsables que, com que creuen en la no discriminació i en la igualtat d’oportunitats, aposten per la incorporació a la plantilla d’aquestes persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, generant impacte social.
Es fa algun tipus de seguiment després d’aquella primera oportunitat?
I tant! El tècnic d’Incorpora té una doble visió: a la persona que acompanyen li fan el seu itinerari sociolaboral i la preparen per a l’accés a la feina i, d’altra banda, amb l’empresa saben identificar els llocs de treball que té, fan un pla d’empresa i, un cop la persona s’ha incorporat, es comprometen a fer-li un seguiment fins assegurar que l’adaptació és la correcta.
Com ha canviat la conscienciació social en aquests 18 anys?
Tot ha canviat. Nosaltres ja portem 18 anys i les entitats saben que, si funcionen bé, any rere any van renovant el conveni, els tècnics estan més formats i el programa evoluciona. Amb aquests 18 anys, per exemple, hem creat la línia Reincorpora, que treballa amb persones sortides de la presó, i també una línia de salut mental, a més d’una línia d’autoocupació i la línia Incorpora Formació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.