Política

guerra a europa

Rússia intercepta una conversa entre oficials alemanys per un error humà

L’escolta russa als militars va ser possible per una connexió no segura d’un dels participants

El ministre alemany de Defensa, Boris Pistorius, ha informat aquest dimarts que la conversa entre quatre oficials de la Força Aèria alemanya filtrada el passat divendres per Rússia va poder ser gravada per un “error individual” d’una persona que es va connectar des d’un altre país sense les cauteles necessàries, al mateix temps que ha assegurat que els sistemes de comunicació de Defensa “no estan ni s’han vist compromesos”.

En una compareixença davant la premsa per a donar a conèixer el resultat provisional de la recerca entorn d’aquesta filtració publicada pel mitjà estatal rus RT, Pistorius ha precisat que durant la conversa “no tots els participants van seguir el procediment de marcació segura prescrit”.

Així, les dades d’un participant a Singapur es van filtrar a través d’una connexió no autoritzada, és a dir, oberta, sigui el telèfon mòbil o la connexió sense fil de l’hotel en el qual es trobava.

Segons Pistorius, en aquests moments se celebrava a Singapur el Saló Aeronàutic, també amb la participació d’alts comandaments militars dels Estats europeus associats, la qual cosa “comprensiblement, és una oportunitat perfecta per als serveis secrets russos”.

En aquest sentit, l’accés a aquesta conferència dels oficials alemanys celebrada via Webex va ser “un cop fortuït” en el marc d’una àmplia acció dels serveis secrets russos, que inclou escoltes selectives als hotels, ha afirmat.

Encara que les causes que han fet possible l’escolta han quedat esclarides, els experts informàtics continuen amb la seva anàlisi i realitzaran un examen forense de tots els dispositius implicats, ha indicat.

Així mateix, s’està investigant –i en aquest cas es tracta d’una anàlisi jurídica– si va haver-hi algun punt de la conversa que no hagués d’haver-se discutit a través de Webex en la seva variant certificada per a ús oficial, ha afegit.

Pistorius ha assenyalat, a més que s’ha obert una recerca preliminar als participants en la conferència, de la qual va dir que es tracta d’un procediment normal, per a recaptar fets i aspectes tant incriminatoris com exculpatoris i, en funció del resultat, es decidirà si es duu a terme o no un procediment disciplinari.

“En aquest moment no hi ha sobre la taula conseqüències personals”, ha subratllat, al mateix temps que ha explicat que no sacrificarà a cap dels seus millors oficials per a fer-li el joc al president rus, Vladímir Putin.

D’altra banda, Pistorius ha afirmat que els seus homòlegs d’altres països li han assegurat que la confiança a Alemanya no ha quedat danyada i que, al contrari d’estar molestos, li estan agraïts per haver-se posat en contacte amb ells immediatament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.