Administracions

Agustí Ayats

Cap de l’oposició de Castelló d’Empúries (SOM-Castelló)

“L’acció del govern ha estat pràcticament inexistent”

“L’alcaldessa està demostrant fins ara que és incapaç de prendre decisions. Volem que sigui valenta, perquè ens tindrà al costat”

“La nostra política és de mà estesa i ganes de treballar. Hem demanat delegacions especials, però encara esperem resposta”

Només han d’agafar el programa de SOM i sabran perfectament fins on poden arribar amb nosaltres

El cap de l’oposició de Castelló d’Empúries, Agustí Ayats (SOM-Castelló), creu que a l’actual govern li falta concreció i que la seva acció és “inexistent”. Reclama a l’alcaldessa que sigui valenta per arribar a acords amb SOM, grup que ofereix col·laboració. És conscient que aquests possibles acords “podrien incomodar els seus socis al govern”, però per abordar els grans reptes que té el municipi els tindrà al costat. Per Ayats cal abordar temes de futur, com ara les infraestructures.

Com valora la gestió del govern?
Ho podríem resumir dient que tenen molt bones paraules però una gran incapacitat per concretar. Jo el que diria és que estem decebuts.
Per què?
A banda de respectar, i només faltaria, els resultats electorals, hem de ser conscients que vàrem anar a unes eleccions amb deu candidatures, de les quals n’han quedat vuit. Això vol dir que formar govern no ha estat fàcil. Nosaltres proposàvem un canvi, però els socialistes van optar per continuar mantenint a l’alcaldia ERC. Malgrat aquest escenari, ens hem mostrat totalment col·laboratius i participatius.
Fins a quin punt?
Amb la nostra abstenció aquest govern ha pogut aprovar ordenances i pressupostos amb propostes recollides per nosaltres. La nostra política és de mà estesa i ganes de treballar pel poble. Hem demanat delegacions especials, però encara esperem resposta.
D’aquí ve la decepció?
Sí. És veritat que l’alcaldessa inicialment es va mostrar molt interessada i va tenir molt bones paraules, però fins ara no s’ha concretat res.
On és el problema?
Que s’està demostrant que és incapaç de decidir, de prendre decisions.
A què ho atribueix? A un govern en minoria amb línies vermelles de cadascun dels tres socis?
De ben segur que sí. El que voldria deixar clar és que a l’alcaldessa, i ho hem posat per escrit, li hem ofert col·laboracions especials per a projectes determinats i no ens ha respost.
Què els agradaria?
Que es mostri transversal, que decideix i es mogui. Com he dit, l’alcaldessa està demostrant fins ara que és incapaç de prendre decisions. Volem que sigui valenta, perquè ens tindrà al seu costat, repeteixo.
Complicat, amb aquest escenari.
Una de les coses que m’ha comentat l’alcaldessa és que SOM-Castelló és un partit previsible. I jo li he contestat que ho accepto, però ho faig pensant que és un punt positiu nostre. Per què? Ella sap què volem, què demanarem i què exigirem. Que no pateixi pel seu govern. És cert que aquesta amalgama li fa difícil governar. Què volem transmetre? Que l’alcaldessa no ha d’estar subjecta a aquesta espasa de Dàmocles del seu govern.
Acords programàtics, doncs.
Exactament. Només han d’agafar el programa de SOM i sabran perfectament fins on poden arribar amb nosaltres i què es podrà tirar endavant amb la nostra col·laboració.
Queda clar, doncs. I això ens porta ara, i per concretar, a valorar l’acció del govern al llarg d’aquests mesos. Com la veu?
L’acció del govern ha estat pràcticament inexistent. I podem repassar els àmbits...
Per quin comencem?
Pel tema de la sequera. Creiem que és d’una entrega total al govern d’ERC a la Generalitat; de fet ho entenem, són del mateix color polític i difícilment aixecarà la veu l’alcaldessa, d’ERC, de Castelló d’Empúries. En aquest tema, i des del govern, no s’ha fet res i tenim indústria, comerç i pagesia, entre altres sectors. Pel que fa a l’urbanisme, no s’ha fet res remarcable. Més enllà de modificar l’ús d’uns solars per a habitatges socials, que ja veurem si es desenvolupen en aquest mandat. En temes de seguretat, estem tirant d’un acord del mandat passat per desenvolupar determinades accions, com és la reorganització de l’organigrama de la Policia Local. I si ens centrem en l’esport, considerem que és vergonyós el tractament que es dona al blau; l’Ajuntament no hi ha tingut res a veure i s’apunta el mèrit dels guardons que s’han aconseguit. Ha passat més de mig any i no hi ha, com reclamava un altre grup municipal, cap pla de govern.
Amb tot això que exposa, com preveu aquest mandat?
Temem que serà un mandat perdut. I per això amb Junts, grup amb qui mantenim, penso, una visió del poble similar, hem optat per fer declaracions conjuntes de temes que ens preocupen.
Quins són els grans reptes que té al davant el seu municipi?
El primer que s’ha d’abordar és el de l’emergència arran de la sequera. Castelló, que no seria res sense Empuriabrava, ha de tenir clar que amb tot el sector turístic i la indústria, com ara les nàutiques, amb un gran clúster d’empreses, és obvi que ha d’abordar el tema de la sequera, i ajudar els pagesos. I, més enllà, també pensem que s’ha de prendre consciència des de l’Ajuntament que el nostre municipi és el segon que té un padró amb el 47% nascut fora de Catalunya. Caldria ser més conscient en temes lingüístics i de cohesió social per a una integració plena de totes les persones. I, també, perquè és un dels municipis amb una de les rendes per càpita més baixes del país. Caldria prendre consciència del tema dels habitatges.
I en el futur?
Un punt molt important és abordar la modernització de les infraestructures, com ara els ponts d’Empuriabrava, i és necessària la catalogació del patrimoni històric, la seva recuperació i conservació i exhibició.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.