Economia

economia

La UE i els EUA es comprometen a mantenir la cooperació tecnològica davant la Xina i Rússia

Brussel·les i Washington busquen alinear els objectius que els ajudin a reforçar la seva relació comercial

La Unió Europea i els Estats Units s’han compromès aquest divendres a mantenir la seva cooperació en àmbits com la intel·ligència artificial, el control sobre les plataformes digitals i la seva relació comercial, davant dels “riscos” que plantegen països com la Xina o Rússia o la guerra a Gaza.

Brussel·les i Washington volen col·laborar en un “context d’importants esdeveniments i desafiaments geopolítics, inclosa la guerra d’agressió no provocada i injustificada de Rússia contra Ucraïna i l’escalada de violència a l’Orient Mitjà, que han sacsejat l’ordre internacional basat en regles”.

Així es desprèn del comunicat conjunt que Brussel·les i Washington han publicat aquest divendres i recollit per l’agència Efe, al final de la trobada del Consell de Comerç i Tecnologia (TTC, per les seves sigles en anglès), el fòrum que van crear en 2021 per a cooperar en aquestes qüestions, celebrada a la ciutat flamenca de Lovaina.

La UE i els EUA consideren que la intel·ligència artificial té “el potencial d’abordar alguns dels més grans desafiaments del món”, però aposten per un desenvolupament de la tecnologia transparent i capaç de mitigar, alhora, els riscos que planteja i es van comprometre a treballar també amb tercers països com el Regne Unit o el Canadà.

A més, han reafirmat les seves “preocupacions compartides sobre els desafiaments que plantegen” a la seguretat econòmica, entre altres qüestions la coerció econòmica, la militarització de les dependències econòmiques i l’ús de polítiques i pràctiques no comercials per part de tercers països”.

I en aquest sentit, segons indica l’agència Efe, la UE i els Estats Units es mostren disposats a cooperar amb els seus socis internacionals que comparteixen les “preocupacions sobre la Xina”, respecte a les seves pràctiques comercials i la seva incidència en les cadenes de subministrament de l’economia global.

També destaquen “la cooperació sense precedents en mesures contra Rússia i Bielorússia”, per la guerra a Ucraïna.

“Continuarem treballant per a alinear encara més les prioritats de la Unió Europea i els Estats Units sobre les restriccions a l’exportació russa i la coordinació dels missatges internacionals sobre aquestes prioritats per a combatre l’evasió i millorar l’eficiència i eficàcia dels controls nacionals”, asseguren en el comunicat.

En un moment en el qual Brussel·les i Washington han augmentat la pressió sobre les grans plataformes digitals, assenyalen que aquestes “haurien d’exercir una més gran responsabilitat per a garantir que els seus serveis contribueixin a un entorn digital que protegeixi, empoderi i respecti als seus usuaris”.

També demanen a aquestes empreses que adoptin “les accions necessàries” per fer front a l’impacte que els seus serveis tenen en la salut mental i el desenvolupament dels joves.

I es comprometen a combatre les campanyes de desinformació en internet “en un context d’eleccions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.