Empreses

AIS preveu créixer més ràpid amb la integració al grup PFS

L’empresa desenvolupa des del 1987 solucions per a la gestió del risc creditici basades en intel·ligència artificial

Formar part d’un hòlding tecnològic hauria d’ajudar la firma catalana a atreure clients financers d’una dimensió més gran

La meitat del negoci prové de l’exterior, sobretot Amèrica Llatina i Portugal, però també d’Àfrica

AIS Group, l’empresa degana de la intel·ligència artificial (IA) aplicada al risc creditici a Catalunya, aspira a accelerar el seu creixement gràcies a la integració en el grup PFS, especialitzat en solucions tecnològiques per a tot el cicle de vida del crèdit. David Fernández, director comercial i membre del comitè de direcció d’AIS, subratlla que aquesta operació –el preu de la qual no ha transcendit– els pot ajudar a aspirar a clients de més envergadura dins el sector financer. “Les empreses grans volen proveïdors també grans”, subratlla per explicar la barrera que fins ara han tingut per competir amb firmes multinacionals del sector pels contractes amb entitats financeres grans.

Fernández també destaca la complementarietat dels productes de les dues empreses i de la presència internacional, bàsicament a Amèrica Llatina, per vaticinar que l’adquisició serà beneficiosa per a les dues parts: “PFS valora la nostra capacitat d’anàlisis de dades (data analytics) i les nostres eines d’IA, perquè els pot ajudar a ser més competitius,” afegeix.

AIS Group va néixer el 1987 per iniciativa de Ramon Trias, propietari de la firma fins a la venda el gener passat, que va desenvolupar tècniques informàtiques basades en IA per facilitar la presa de decisions en la concessió de risc a particulars, en un moment en què el sector financer necessitava agilitar aquest tràmit. Va ser una època en què la societat va deixar enrere escrúpols del passat en contra dels préstecs bancaris al consum, que van experimentar un fort creixement a partir d’aquell moment. AIS es va consolidar com un soci tecnològic necessari per al sector en un context de nul·la competència que va durar una dècada, fins a l’arribada de les multinacionals, moltes de les quals dels Estats Units. D’altra banda, la crisi financera del 2008, que va suposar la consolidació traumàtica del sector, va eliminar molts actors, sobretot caixes d’estalvi, i va deixar el mercat en mans de pocs bancs però grans.

Així doncs, quan ha tingut lloc el boom de la IA –gràcies a l’evolució de la capacitat de càlcul de la tecnologia i al gran volum de dades que cal gestionar– AIS es veu que no pot aprofitar al màxim el vent de cua i la seva bona reputació per una qüestió de dimensió. No obstant això, AIS va facturar 6,5 milions d’euros l’any passat, un 60% més que el 2022; per a aquest any la previsió és arribar als 7,8 milions, un 25% més. Per la seva banda, el grup PFS, amb la seu central a Madrid, va tenir unes vendes superiors als 30 milions d’euros el 2023.

També a la indústria

El sector financer proporciona el 80% de les vendes d’AIS. El 20% restant prové bàsicament de la indústria. La tecnològica catalana ha desenvolupat programari basat en IA per a l’optimització de processos que s’apliquen en activitats com ara la fabricació de pinsos, cartró ondulat per fer capses o l’engreix animal. La voluntat ara és detectar nous àmbits en què les solucions d’AIS puguin aportar valor i creixement. Fernández assenyala, per exemple, el de la distribució, en el qual PFS té una bona cartera de clients.

Internacionalització

L’empresa catalana, que mantindrà la marca i l’autonomia operativa, disposa d’oficines a Bogotà, Buenos Aires, Santiago de Xile, Ciutat de Mèxic i Lisboa. De l’exterior prové el 50% del negoci, tot i que fa només un any les vendes a Amèrica Llatina només representava el 20%. David Fernández destaca que en el creixement del negoci exterior els està funcionant molt bé anar al costat d’organismes multilaterals. El 2022 va guanyar la licitació del Banc Mundial per optimitzar el sistema de gestió financera del banc públic de Cap Verd. En aquesta ocasió van tenir el suport d’Acció, que va identificar l’oportunitat i els va presentar en actors rellevants del país.

També és el cas del projecte que tenen ara en marxa amb la Corporació Financera Internacional (IFC), la branca del Banc Mundial orientada al sector privat. AIS ofereix suport en la implementació de la banca oberta (open banking) a Colòmbia, com a primer pas per fer-ho en altres països d’Amèrica Llatina. La banca oberta permet a un tercer autoritzat accedir a les dades bancàries d’un particular per poder oferir productes financers. És una manera de fer més accessible el crèdit a una població amb uns nivells de bancarització molt baixos, perquè identifica els pagadors bons i els que no ho són. “Pensem que és un projecte amb molt de potencial i és una de les grans apostes que tenim”, afirma el director comercial de la firma.

Fins ara el focus exterior d’AIS no ha estat a Europa però això podria començar a canviar gràcies a l’entrada al grup PFS. “Pensem que ha arribat el moment de créixer a Europa i estem en la fase d’identificar els socis adequats per oferir solucions als bancs del continent”, afirma.

AIS Group
L’ empresa catalana mantindrà la marca i la seva autonomia operativa però s’optimitzaran els recursos duplicats. No obstant això, la previsió és augmentar la plantilla un 10% aquest any.
6,5
milions d’euros de facturació
100
treballadors; 70 a Barcelona i la resta a les oficines exteriors
1987
any de fundació

PFS surt a comprar

El grup PFS té dues societats: PFS Legal, que ofereix serveis legals a grans corporacions, i PFS Tech & Data, dedicada la innovació en el cicle del crèdit en l’àmbit internacional. Centrats en el creixement, el 2022 el grup va integrar l’empresa de transformació digital de processos de cobrament Kíneox i va culminar l’absorció de l’empresa de programari per al crèdit Telepro. El 2023 PFS Tech & Data va tancar amb una facturació de 30 milions d’euros; l’objectiu estratègic és arribar als 50 milions el 2026. El grup té més de sis-cents treballadors i ha experimentat un creixement mitjà del 50% anual en els darrers quatre anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.