Societat

societat

Els Mossos admeten que el robatori de coure no es resoldrà aviat tot i augmentar la vigilància

Precisen que Adif no és “culpable” de patir sostraccions, sinó “víctima” i demanen reformes legals

En un any s’han registrat 5.885 incidències vinculades en aquest delicte a tot Catalunya

Després de la incidència que va col·lapsar la xarxa de rodalies Renfe el dia de les eleccions, els Mossos d’Esquadra han incrementat la vigilància elevant el Pla Operatiu Especial (POE) Metall del nivell 1 al 2 per tal d’intentar reduir el robatori de coure a tot Catalunya. Fins ara el nivell 2 només estava actiu a les regions policials Metropolitana Nord i Sud i al Camp de Tarragona, però ara s’ha ampliat a la resta de regions per tal d’abordar de forma “integral” el problema. Tot i aquest esforç, el comissari Rafael Comas ha admès que no es preveu que es pugui resoldre el problema a curt termini i ha precisat que Adif no és “culpable” de patir robatoris, sinó “víctima”. Les noves mesures, explicades aquest matí, passen per fer més pressió sobre els delinqüents, fer més controls preventius de trànsit i en deixalleries i intensificar les mesures d’intel·ligència policial.

Des del mes de maig del 2023 fins a l’abril d’enguany s’han registrat 5.885 incidències vinculades en aquest àmbit respecte a les 7.162 denunciades durant l’any anterior, entre furts, robatoris amb força, danys i actes vandàlics. Les regions policials del Camp de Tarragona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud concentren el 50% dels fets denunciats en aquest àmbit. La sostracció de coure a la xarxa ferroviària d’ADIF creix un 31%. En el període comprès entre maig del 2023 i abril del 2024 es van denunciar 263 fets respecte als 199 del període anterior. Durant el darrer any (des del maig del 2023 fins a l’abril del 2024) s’han fet 271 detencions, un 18% més respecte al mateix període de l’any anterior. Un 75% tenen antecedents, i un 30% tenen més de 10 antecedents.

Segons els Mossos, els autors no actuen sols. Formen part d’una xarxa criminal i en cada sostracció participen entre 2 i 4 persones. Per cada fet van canviant els participants, la qual cosa dificulta la imputació de grup criminal i facilita penes baixes en cas de ser detinguts. Els lladres roben el coure per vendre’l i en algunes ocasions tenen connivència amb deixalleries que fora del marc legat els compren el material sostret. Majoritàriament són robatoris en obres en construcció a l’aire lliure, o en empreses sense que aquests fets tinguin una afectació directa per a la ciutadania en general. La immensa majoria de delinqüents han estat detinguts in fraganti. Es mouen en vehicles i furgonetes i en moltes ocasions els titulars dels vehicles són testaferros.

El comissari ha insistit que aplicaran “tolerància zero en els delictes de receptació” i ha assegurat que l’any passat es van fer 312 inspeccions en gestors de residus i des de l’inici d’aquest any s’han dut a terme 172 controls, dels quals al voltant d’un 17% han acabat amb infraccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.