elecció del nou pontífex
Les reaccions del món al nou pontífex
Lleó XIV recorda en castellà el seu pas per la diòcesi de Chiclayo, al Perú
El cardenal estatunidenc Robert Francis Prevost, qui ha estat triat avui papa en el segon dia de conclave i ha adoptat el nom de Lleó XIV, ha rebut felicitacions de caps d’estat i de govern de tot el món i bons desitjos per a un papat de pau, fraternitat i unitat.
Una de les primeres felicitacions per al nou papa ha arribat precisament del president dels Estats Units, Donald Trump, qui ha considerat un “gran honor” per al país que Lleó XIV sigui el primer papa nord-americà i ha dit estar desitjant reunir-se amb ell, a pesar que apostava obertament pel cardenal conservador Timothy Dolan.
També el secretari d’Estat, Marco Rubio, catòlic practicant, en un comunicat ha donat les seves “més sinceres felicitacions” al nou pontífex.
Orgulloses arrels llatinoamericanes
El papa Lleó XIV serà també el segon papa llatinoamericà de la història, perquè encara que va néixer en 1955 a Chicago (els EUA) la seva carrera eclesiàstica ha transcorregut principalment al Perú, on Francisco el va nomenar bisbe de Chiclayo en 2018 i va rebre la nacionalitat peruana.
De fet, l’espanyol ha estat la segona llengua triada per a la seva primer aparició al balcó vaticà, abans que l’anglès: “I si em permeten també una paraula, una salutació... a tots aquells, en mode particular, a la meva benvolguda diòcesi de Chiclayo al Perú”, ha dit.
En un missatge sobre el nou pontífex, la presidenta peruana, Dina Boluarte, ha destacat el “profund amor pel Perú” de Prevost i ha afirmat: “En les nostres terres va sembrar esperança, va caminar al costat dels més necessitats i va compartir les alegries del nostre poble”.
El govern colombià ha estat dels primers a felicitar el nou papa i el president Gustavo Petro li ha desitjat, en el seu compte de la xarxa X: “Tant de bo sigui el gran líder dels pobles migrants en el món i tant de bo, encoratgi als nostres germans migrants llatinoamericans, avui humiliats als EUA. És hora de la seva organització”.
Per la seva banda, el govern argentí ha desitjat que “el seu lideratge i saviesa” siguin una guia en “temps difícils”, mentre que el president Javier Milei ha publicat una foto creada amb intel·ligència artificial d’un lleó vestit de papa, que després va esborrar, fent al·lusió a què ell mateix es refereix a vegades com a lleó.
“Felicitem la seva santedat Lleó XIV, electe pel Col·legi Cardenalici com a cap de l’Estat de la Ciutat del Vaticà i líder espiritual de l’Església catòlica”, ha apuntat la presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum, qui ha ratificat la “convergència humanista” del seu govern “a favor de la pau i la prosperitat del món”.
El president de l’Equador, Daniel Noboa, va desitjar al nou pontífex “que la seva paraula consoli i guiï a milions en temps d’incertesa”.
Des de Bolívia, Luis Arce, ha manifestat el desig que el seu pontificat sigui una inspiració per a mantenir un camí de “pau i esperança”, així com “un renovat compromís amb els valors d’amor, compassió i unitat”.
Bernardo Arévalo des de Guatemala, espera que “els seus ideals de pau, unitat i fraternitat guiïn sempre els seus passos”, mentre el panameny José Raúl Mulino ha desitjat que Lleó XIV sigui un “far de pau, unitat i esperança per a la humanitat” i el paraguaià Santiago Peña ha confiat que la seva designació porti “esperança, diàleg i unitat” al món.
Enhorabones des d’Europa
Els presidents de la Comissió Europea, del Consell Europeu i de l’Eurocambra, Ursula von der Leyen, António Costa i Roberta Metsola, respectivament, també s’han unit a les felicitacions i han mostrat la disposició de la Unió Europea a col·laborar “estretament” per a afrontar els desafiaments globals i construir “ponts, unitat i pau”.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confia que “el seu pontificat contribueixi a enfortir el diàleg i la defensa dels drets humans en un món que necessita esperança i unitat”, i la Casa Reial espanyola ha assenyalat: “La seva crida a la pau ens inspira, ens encoratja”
La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, li ha traslladat en una carta que “el món té una necessitat desesperada” de pau en un context “tan difícil com complex”.
I el mandatari francès, Emmanuel Macron, ha mostrat la seva confiança que el pontificat de Lleó XIV “sigui portador de pau i d’esperança” per al món, mentre que el portuguès Marcelo Rebelo de Sousa ha dit tenir “la més plena esperança en la seva paraula i en el seu magisteri”.
Per la seva banda, pel primer ministre britànic, Keir Starmer, el papat del difunt Francisco va mostrar que “la Santa Seu té un paper especial per a exercir a unir als pobles i nacions per a abordar els grans temes del nostre temps, especialment en el canvi climàtic, en l’alleujament de la pobresa i en la promoció de la pau i la justícia”.
“A través del seu càrrec en aquests temps de reptes, vostè dona a milions de creients a tot el món esperança i orientació. Per a moltes persones són una àncora de justícia i reconciliació”, ha afirmat el canceller alemany, Friedrich Merz, a través d’un breu comunicat.
Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, s’ha unit a les felicitacions, en una missiva on ha escrit: “Estic segur que el diàleg constructiu i la cooperació forjada per Rússia i el Vaticà continuarà desenvolupant-se sobre la base dels valors cristians que ens uneixen”.
També han arribat felicitacions des del món àrab: “Estenc els meus sincers millors desitjos a la seva Santedat el papa Lleó XIV amb motiu del seu nomenament com a cap de l’Església catòlica i li desitjo èxit perquè continuï promovent l’entesa mútua, la pau i l’harmonia a tot el món”, ha apuntat el president de la Unió dels Emirats Àrabs (EAU), Mohamed bin Zayed Al Nahyan, en el seu compte de la xarxa X.