Empreses

L’embolcall reutilitzable de Roll’eat s’expandeix arreu

L’empresa dissenya solucions per substituir el plàstic i altres materials en la conservació i el transport d’aliments

Més de la meitat de les seves vendes es localitzen als mercats europeus, a països com ara Bèlgica i els Països Baixos

El repte de la companyia és reduir el residu plàstic a l’àmbit del comerç urbà

Roll’eat, que s’ha especialitzat en el disseny de solucions per substituir l’embolcall de plàstic d’un sol ús per al transport i la conservació d’aliments, ja sigui amb portaentrepans o bosses de la compra reutilitzables, ja ha aconseguit un important recorregut als mercats exteriors, on realitza el 50% de les seves vendes, que ja depassen els 10 milions d’unitats, com la fundadora i CEO de l’empresa, Meritxell Hernández.

“Exportem fonamentalment a països europeus, com ara Bèlgica i els Països Baixos, on tenim un distribuïdor molt bo.” Roll’eat fa tres anys que és present als EUA, “un mercat en què s’ha de picar molta pedra, perquè el malbaratament hi és molt estès”.

Amb el pas dels anys, el ventall de solucions que ofereix Roll’eat s’ha anat enriquint, fins al punt que a hores d’ara ja inclou més de 200 solucions, des de la gamma de portaentrepans Boc’n’Roll fins a la de bosses reutilitzables Snack’n’Go, concebuda per transportar petits esmorzars; Eat’n’Out, que pot fer les funcions d’estovalles, o Grab’n’Go, bossa intel·ligent que separa els productes secs dels líquids. “Hem anat creixent en segments de mercat, i tenim productes especialment concebuts per a nens, adolescents, etc.” Una línia que com més va més important és en el volum de vendes de Roll’eat “és la línia de dissenys personalitzats per a empreses”: “Són les mateixes empreses, que han pogut veure el nostre producte a les botigues, les que ens venen a veure.”

Canvis amb el pas dels anys

A la llum d’aquests gairebé vint anys d’experiència, Meritxell Hernández ha pogut observar si hi ha hagut una transformació d’hàbits en la lluita contra els productes d’un sol ús que esdevenen un problema de contaminació. “Certament, hi ha hagut canvis importants: si ens centrem en el segment de les escoles, en què ens vam introduir el 2008, veiem que aleshores eren molt poques les escoles verdes, i ara gairebé cap escola deixa portar paper o alumini com a embolcall de l’esmorzar.” El creixement que ha experimentat en tots aquests anys de singladura Roll’eat s’explica per aquesta aliança inicial amb les escoles: “Amb aquesta estratègia, després vam poder arribar a les famílies, es va aconseguir que els pares se sensibilitzessin sobre la necessitat de reduir els residus d’embolcalls.”

El vessant de pedagogia sempre ha estat indestriable de l’activitat comercial de Roll’eat: “Fem tallers a les escoles en què convidem els escolars a personalitzar el seu Boc’n’Roll, i això és una manera d’impulsar el debat sobre la problemàtica que tones i tones de residus plàstics contaminen els nostres ecosistemes, tot afectant la biodiversitat i la salut.” Precisament, l’èxit d’aquests embolcalls reutilitzables també s’explica “per la preocupació actual pel que es menja”: “La consciència sobre menjar de forma més saludable s’associa de forma natural amb el fet d’evitar embolcalls d’un sol ús que generen residus.”

Petjada de les empreses

D’altra banda, les solucions que proposa Roll’eat també han tingut molt bona acollida en el sector de l’empresa. “Moltes empreses adquireixen els nostres productes per compensar la seva petjada de carboni.”

El darrer

gran repte de Roll’eat és incidir en la reducció de les bosses de plàstic al comerç urbà, ja sigui mercats municipals o supermercats, amb el benentès que el problema és de grans dimensions: anualment, a Catalunya es consumeixen 1.225 milions de bosses de plàstic no compostable de caixa i lliurament a domicili, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Pel que fa al comerç urbà català, el 77% de la superfície comercial concentra el 82% del consum total de bosses del comerç general i el 100% del consum de bosses de plàstic d’un sol ús, 201 milions de les quals es van fer servir en la compra diària d’aliments el 2022. Pel que fa a safates d’un sol ús, cada català en va fer servir 29 al llarg de l’any, el 81,8% de les quals van ser distribuïdes a través de les botigues urbanes. En total, a Catalunya es van fer servir un total de 132,7 milions de safates de plàstic. Davant aquesta realitat, Roll’eat proposa col·leccions com ara Good’Buy, una bossa amb doble compartiment per a productes pesants (col·locats en una malla) i delicats o humits (en una bosseta impermeable); o Good’Wrap, un embolcall per transportar aliments frescos sense fuites. “Són línies de productes reutilitzables que estan dissenyades per reduir dràsticament els residus plàstics generats per les compres diàries”, com diu Hernández, que hi afegeix: “Hi ha molt recorregut a fer, però tot anirà arribant. Certament, encara costa adoptar aquestes bosses perquè per això cal fer una compra molt planificada.”

En l’àmbit legal, Meritxell Hernández creu que, en els anys a venir, “la llei hauria d’avançar cap a la prevenció i la reutilització, per evitar el residu de plàstic, per damunt del reciclatge”.

Roll’eat
Roll’eat va néixer amb la creació d’un reductor volumètric per estalviar aigua en les descàrregues del tanc del vàter.
200
referències
2 M€
facturació
2006
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.