economia
Investiguen si s’han desviat fons del superordinador quàntic
La policia ha requerit informació al BSC arran de la investigació de la Fiscalia Europea
Les diligències es van obrir arran d’una denúncia
La Fiscalia Europea investiga si hi ha hagut malversació de fons en la posada en marxa del primer ordinador quàntic de l’Estat espanyol que es troba al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) des del setembre de 2024. L’ordinador s’ha finançat en la fase inicial amb més de vuit milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea. El BSC-CNS ha defensat que compleix amb la llei de contractes del sector públic i que se sotmet de forma permanent al control dels òrgans fiscalitzadors. El govern espanyol ha demanat també informació del contracte investigat i ha anunciat que convocarà un consell rector extraordinari. Per la seva banda, la Comissió Europea ha evitat comentar la investigació, però ha avisat que té "tolerància zero" amb el "frau" dels fons europeus.
Segons ha avançat aquest divendres El Confidencial i han confirmat a Efe fonts jurídiques, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policía Nacional es van presentar dimecres al Barcelona Supercomputing Center (BSC), per confiscar diversa documentació amb què ha estat finançat l’ordinador quàntic. Les diligències, diu El Confidencial, es van obrir a partir d’una denúncia i, després de les comprovacions corresponents, es va confirmar la competència de la Fiscalia Europea pels esmentats fons Next Generation. S’investiguen en concret indicis de malversació i de presumptes irregularitats en el procediment de licitació.
El BSC és un consorci format pel Govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya. L’ordinador quàntic ha estat desenvolupat per una Unió Temporal d’Empreses (UTE) que formen l’empresa emergent de computació quàntica Qilimanjaro Quantum Tech i el grup de telecomunicacions GMV. El projecte ha anat passant per diferents fases i la darrera licitació es va publicar el maig del 2024. La durada del contracte era de 48 mesos i tenia un valor estimat de 8,5 milions d’euros.
El BSC ha afirmat que està disposada a col·laborar activament amb l'autoritat competencial i que està lliurant la informació requerida i actuant amb total transparència. En la mateixa línia s'ha pronunciat el govern espanyol, que ha fet arribar una carta al director del BSC-CNS per demanar-li informació sobre el contracte investigat per la Fiscalia Europea, segons han explicat a l'ACN fonts del ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública. Amb les dades recollides es convocarà un consell rector extraordinari. El govern ha recordat que abans d'encarregar el desenvolupament del superordinador al BSC, la Secretaria d'Estat de Digitalització va verificar que es complien les condicions exigides per normativa.
Pel que fa a la Comissió Europea, Brusel·les ha declinat pronunciar-se sobre "investigacions en marxa", però ha avisat que la protecció del pressupost de la UE és una "responsabilitat compartida". Fonts de l'ens han recordat que les autoritats nacionals competents en matèria de lluita contra el frau "han d'intervenir quan existeixen sospites de grau o malversació de fons".
El primer ordinador quàntic de l’Estat forma part d'un projecte més ampli de 'Empresa Comuna de Computació d´Alt Rendiment (EuroHPC Joint Undertaking), de la Comissió Europea. A la presentació de l'ordinador es va explicar que l'objectiu era que es pugui integrar al supercomputador del BSC MareNostrum 5 i a la resta de la RES, cosa que permetria a grups de recerca i sectors industrials espanyols utilitzar les seves potents capacitats de processament per experimentar i desenvolupar productes i aplicacions.