ECONOMIA
Santa Susanna, seu de la trobada de Destinacions Turístiques Intel·ligents
El municipi maresmenc ha reunit representants d’arreu de l’Estat per avançar cap a un model que combini la sostenibilitat sense renunciar a la fortalesa del sector
Santa Susanna ha estat la seu de la VII Trobada de Gestors de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI). Durant tres dies (6, 7 i 8 de maig) ha reunit més de 170 persones de 120 destins turístics d’arreu de l’Estat amb l’objectiu d’avançar cap a un model de turisme que cada vegada sigui més sostenible però evitant debilitar la fortalesa d’un sector que representa el 12,3% del Producte Interior Brut (PIB), segons les dades de l’INE del 2023.
L’alcalde Joan Campolier ha posat l’accent en la necessitat d’aconseguir que la col·laboració entre el sector públic i el privat. “A l’hora de planificar, de gestionar o de programar ens ho hem de mirar tot amb les ulleres de la sostenibilitat; per exemple estalviant aigua, utilitzant fonts d’energia netes, no malbaratant els aliments, reciclant...”, ha assenyalat. Durant la cloenda de la trobada, l’alcalde ha fet un al·legat a favor de la Xarxa DTI: “Nosaltres creiem molt en aquest projecte; ens hi sentim plenament identificats” perquè “és un model que està a l’avantguarda del turisme sostenible”—i ho va justificar dient que el fons d’aquest projecte connecta de ple amb l’ADN de Santa Susanna.
Plataforma Intel·ligent
Durant la trobada s’ha presentat a les destinacions la Plataforma Intel·ligent de Destinacions (PID). És una infraestructura pública digital que permetrà captar informació turística en temps real i aplicar una estratègia concreta per implementar els objectius de la destinació, com ara deslocalitzar, desestacionalitzar, millorar l’experiència del turista, diluir la saturació i maximitzar la despesa de les pimes. La PID oferirà a les destinacions vint serveis comuns, que van des de serveis d’estratègia intel·ligent, governança, gestió del viatge o promoció i suport a la comercialització, entre d’altres.
D’altra banda, les destinacions també han conegut el projecte de la Plataforma d’Innovació Oberta. Es tracta d’una iniciativa per promoure la digitalització, la innovació oberta en turisme i un model d’ecosistema d’innovació turística, formada per tres components: Espai de dades sectorial, sandbox per a l’experimentació i Marketplace, portal únic de solucions digitals.
El programa Destinació Turística Intel·ligent (DTI), iniciat l’any 2012, és una iniciativa impulsada pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través de Segittur, que promou la implantació d’un model de gestió que té en compte la transversalitat de l’activitat turística i les característiques diferenciadores de cada destinació. En el marc del projecte DTI, el 2018 es va constituir la Xarxa DTI, que compta actualment amb per 680 membres: 501 destinacions, 86 institucions, 86 empreses i 7 observadors internacionals i que vol fomentar l’intercanvi d’experiències i coneixement que contribueixi al desenvolupament intel·ligent i sostenible de les destinacions turístiques. La VII Trobada de Gestors DTI ha estat organitzada pel Ministeri de Turisme, a través de Segittur, per l’Ajuntament de Santa Susanna i per la Diputació de Barcelona.