Economia

economia

En marxa les obres del centre d’innovació en energies renovables

La consellera Sílvia Paneque diu que és un “projecte de país”

Estarà en marxa el 2027 amb una inversió de prop de 13 milions d’euros

La instal·lació PRIMA tindrà sis plantes pilot per fer proves

Les obres de construcció d’un centre pioner d’energies renovables a Gurb (Osona) ja han començat a agafar forma amb el moviments de terres. Batejat amb el nom de PRIMA, serà una plataforma d’experimentació per a l’impuls a la transició energètica i comptarà amb sis plantes pilot per fer proves en l’àmbit d’investigació i l’empresarial. És un projecte que lidera la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i es preveu que es posi en marxa el primer trimestre del 2027. La consellera de Transició Ecològica, Sílvia Paneque, l’ha qualificat de “projecte de país” per avançar en la descarbonització. L’edifici farà més de 3.600 m2 d’espai interior i comptarà amb més de 5.000 m2 d’espai exterior urbanitzat. Costarà prop de 13 milions d’euros.

La construcció del nou centre es farà en uns terrenys que ha cedit l’Ajuntament de Gurb. Situat molt a prop de la C-17 i la C-25, la plataforma PRIMA ce centrarà en l’experimentació i demostració en entorns reals d’energies renovables, d’emmagatzematge d’energia i de noves solucions i productes en la seva fase prèvia a la introducció del mercat.

“És un projecte estratègic i de país”, ha afirmat la consellera de Transició Ecològica, Sílvia Paneque, que aquest divendres ha visitat els terrenys acompanyada de les autoritats locals i comarcals. Durant el seu discurs, Paneque ha recordat que ho va començar l’anterior conselleria d’Acció Climàtica -es va anunciar el febrer del 2022- i ha agraït els esforços que s’han fet fins ara per arribar fins aquí. En aquest sentit, ha destacat el seu caràcter pioner que ha d’ajudar a les empreses a fer el pas cap a la descarbonització energètica, un repte de país.

De la seva banda, el director de l’IREC, Joan Ramon Morante, ha explicat la dualitat de l’activitat del centre, ja que d’una banda, facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic, i de l’altra, prestarà serveis orientats a empreses. El que es vol, segons ha explicat, és captar talent i generar valor no només pensant a la zona d’Osona sinó també a nivell internacional. Els terrenys, a més, permetran futures ampliacions en cas que fos necessari.

L’Ajuntament de Gurb celebra l’arribada d’aquesta plataforma i que les obres ja hagin començat. El seu alcalde, Josep Casassas, recorda que ha sigut “molt ben rebut” per la comarca des dels seus inicis i creu que tindrà un paper molt important per als sectors econòmics en la captació de talent i les empreses tecnològiques.

Sis plantes pilot especialitzades

La plataforma inclourà sis plantes pilot d’escala industrial, dedicades a diferents àmbits relacionats amb la descarbonització, l’electrificació i l’eficiència energètica. Una estarà dedicada als sistemes d’hidrogen per avançar en nous vectors energètics que contribueixen a la descarbonització i l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils, amb especial focus a la indústria; una altra, a la mobilitat sostenible, ja siguin vehicles elèctrics o amb combustibles alternatius, com l’hidrogen o altres combustibles sintètics en vehicles industrials; una tercera, a la bioenergia i la valorització energètica de residus, que permeti millorar en la valorització energètica dels residus orgànics de la ramaderia i la indústria agroalimentària a l’hora de generar biogàs i biometà.

D’altra banda, també es dedicarà una planta als edificis sostenibles i la rehabilitació energètica, per tal de promoure la implantació de les bombes de calor i la geoenergia, així com noves solucions constructives i tècniques que ajudin a millorar la eficiència energètica reduir la demanda energètica de les llars. Una altra àrea de recerca se centrarà en la digitalització de xarxes de distribució i integració de renovables, que permeti fer “més resilient” la xarxa i adaptar-la a les noves situacions de generació i demanda. I la sisena planta s’orientarà a l’emmagatzematge d’energia i l’agregació de la demanda, de manera que es doni resposta a les noves necessitats d’acumulació d’energia que requereix el desplegament de les renovables i a noves modalitats de gestió de l’energia.

A més a més, l’edifici serà autosuficient des del punt de vista energètic, tant per la demanda elèctric com tèrmica (geotèrmia) i també es construirà de forma sostenible a partir de materials de baixa petjada de carboni. Es preveu que la posada en servei sigui el primer trimestre del 2027 i que la construcció comenci aquesta tardor. Els treballs han de durar uns 14 mesos però després s’ha de fer la posada en marxa de les diferents plantes.

Finançat amb fons europeus

El projecte compta des dels inicis amb el suport de la Generalitat, l’IREC, el Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Ajuntament de Gurb, que ha cedit la parcel·la on s’ubicarà la infraestructura. En l’àmbit europeu, se l’ha reconegut dins el programa Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) i rebrà finançament a través de fons europeus. Concretament, el 100% del cost del projecte valorat en 12,8 milions d’euros si bé des de l’IREC ja s’han invertit 3 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.