Informació especial
La tecnologia de Siocast, palanca per a la relocalització de la indústria
La companyia de nova creació que injecta termoplàstic en motlles de silicona té la seu a Dfactory, l’ecosistema d’indústria 4.0 liderat pel Consorci de la Zona Franca
Al cor del DFactory, el principal ecosistema d’indústria 4.0 del sud d’Europa, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), opera una empresa de nova creació que vol contribuir a la relocalització de la indústria a Occident i redefinir el paradigma de la fabricació de peces petites en sèrie. Es tracta de Siocast, que ha desenvolupat una tecnologia pròpia d’injecció de termoplàstic en motlles de silicona que permet produir de manera local, automatitzada i a cost reduït, sense necessitat de motlles d’acer ni grans volums.
“Amb la nostra tecnologia, volem que certes produccions que avui s’envien a Àsia es puguin fer aquí, amb costos competitius i terminis més curts”, explica Ferran Navarro, CEO i cofundador de la companyia. El cas és que la tecnologia de Siocast permet reduir fins a un 65% les emissions de CO2 associades a la fabricació i el transport de peces, en comparació amb sistemes convencionals amb motlles metàl·lics fabricats a Àsia. A més, per cada màquina instal·lada, es generen entre 2 i 20 llocs de treball locals, segons el tipus de producte i la capacitat productiva de l’empresa usuària.
El sistema que han desenvolupat se situa entre la colada de resina, la impressió 3D i la injecció convencional, però sense compartir del tot les limitacions de cap d’aquests tres processos. La seva màquina, de disseny i fabricació propis, injecta termoplàstic en motlles de silicona amb una automatització que fa possible produir fins a 100.000 unitats.
A diferència del motlle d’acer, el que s’ha utilitzat fins ara per fer motlles, que requereix inversions elevades i només s’amortitza amb grans volums, la proposta de Siocast busca cobrir el segment de les sèries curtes i mitjanes. Segons l’empresa, aquest enfocament encaixa especialment en sectors que necessiten peces amb una alta qualitat superficial però no en grans quantitats, com ara el modelisme, els jocs de taula, la joieria o eines per a l’alimentació.
La flexibilitat del sistema també ha fet possible usos inesperats. L’empresa ha col·laborat, per exemple, amb el pastisser Christian Escribà en la producció de motlles alimentaris i amb dissenyadors que volen escalar petites col·leccions de productes artesanals. Des dels inicis, la major part de les vendes de Siocast han estat internacionals. L’empresa exporta la seva tecnologia a Europa, el Regne Unit, els Estats Units i Àsia. A més, disposen d’una filial als EUA, orientada a millorar el servei tècnic i la proximitat amb els clients d’aquell mercat.
La companyia treballa ara en una nova tecnologia amb l’objectiu d’ampliar-ne les aplicacions a altres sectors com el del calçat i les joguines. Ferran Navarro explica que el llançament està previst per al mes d’octubre i busca resoldre limitacions tècniques del sistema actual en entorns amb requeriments més exigents. “Estem invertint en millores de precisió, estabilitat i traçabilitat. Amb la nova màquina, obrim la porta a nous mercats”, assenyala.
‘Spin-off’ de Coniex
Siocast va néixer com una empresa derivada (spin-off) de Coniex, un grup amb seu a Palau-solità i Plegamans especialitzat en silicones industrials i tractaments de superfícies. La nova empresa es va constituir el 2019 amb l’objectiu d’explorar aplicacions industrials de la injecció en motlle tou, a partir del coneixement previ en materials i processos.
Amb un equip actual de 10 persones i màquines operatives en diferents països, l’empresa ha assolit un creixement progressiu i sostingut, amb una estratègia centrada en sectors de nínxol i una aposta clara per l’automatització.
Per al CEO de la companyia, Ferran Navarro, un dels punts clau d’aquesta projecció ha estat el fet d’estar emplaçats al DFactory. “És un espai on podem fer demostracions in situ i estar en contacte amb altres projectes tecnològics, per guanyar visibilitat i connexions”, diu Navarro.
DFactory té més de 30 empreses i un ecosistema pensat per fomentar la transferència tecnològica. Per a una spin-off en fase de creixement, aquest entorn actua com a plataforma de projecció.