economia
La pujada d’aranzels preocupa el 55% de les empreses que operen fora de la UE
Un 55,2% de les companyies catalanes que tenen tractes directes o indirectes amb algun país de fora de la Unió Europea estan preocupades pels increments dels aranzels anunciats els últims mesos arran de la nova política comercial dels Estats Units. Concretament, un 12% assegura que està “molt preocupat”, mentre que un 43,2% ho està “bastant”, segons els resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial a Catalunya elaborada per l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona. L’enquesta revela també que un 15% del teixit empresarial català té relacions econòmiques amb els Estats Units.
Segons l’enquesta, la incertesa és més elevada entre les companyies que treballen directament amb el país nord-americà. D’aquestes, un 59% estan preocupades per les conseqüències dels aranzels. El comerç presenta el percentatge més elevat d’establiments preocupats, concretament el 66,2%, seguit de la indústria i la construcció (62,6%). La resta de serveis es mostren preocupats en un 40%. Les companyies més grans són les que tenen més relacions amb els EUA.
L’impacte dels aranzels
Una pujada d’aranzels augmentaria els costos de dos de cada tres empreses que operen fora de la UE, percentatge que s’eleva en el cas del comerç al 78,9% i en el cas de la indústria i la construcció al 76,9%, segons dades de l’enquesta. Només una quarta part de les companyies declaren que els aranzels no tindrien cap impacte sobre els costos del seu negoci.
Per fer front a la política aranzelària, set de cada deu empreses repercuteix l’increment de taxes al preu final dels productes. Un 54,2% de les companyies enquestades també contemplen reduir el marge de benefici, l’inici o la intensificació d’inversions i vendes en cas que alguns dels països amb els que tracten apliqués o patís una pujada d’aranzels. Una altres mesura que preveu la meitat de les companyies és la modificació de la cadena de subministrament diversificant els proveïdors.
Més d’un 41% de les empreses afirma que obriria o potenciaria nous mercats de venda fora de la UE, mentre que només un 12,3% es planteja traslladar tota una part de la producció al país que augmenti els aranzels.
Gairebé la totalitat de les companyies creuen que els governs haurien d’intervenir per minimitzar l’impacte d’una pujada d’aranzels i fomentar també la producció local. Un 90% apunta també que les institucions haurien de contribuir a reduir costos logístics com ara els de les duanes. D’altra banda, 7 de cada 10 reclamen facilitats financeres. Per acabar, quasi la meitat dels establiments que tenen relacions amb països fora de la UE afirmen que un possible enfortiment del dòlar afectaria de manera negativa el seu negoci.