Economia

economia

L’ATA alerta del compte enrere de la regulació que calculen que farà desaparèixer el 40% dels HUT

La preocupació del sector per l’entrada en vigor, d’aquí a tres anys, de la regulació que elimina les llicències d’habitatges d’ús turístic –i que calculen que farà desaparèixer el 40% dels HUT– ha centrat l’assemblea anual que l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha celebrat ahir a la Cambra de Comerç de Girona. En un comunicat, l’ATA avisa que el compte enrere per l’entrada en vigor del Decret Llei 3/2023 continua i subratlla que el sector considera que la situació que està patint “és molt injusta i un risc per a l’economia catalana”.

En l’assemblea, la presidenta de l’ATA, Esther Torrent, va recordar que “molts ajuntaments encara no saben com abordar els plans especials que els exigeix el decret i l’amenaça del tancament de més del 40% de la nostra oferta continua sobre la taula, posant en risc milers de negocis i llocs de treball”. També va reclamar al govern català diàleg i que escolti més al sector.

Segons el comunicat de l’ATA, els associats a l’entitat van manifestar la seva gran preocupació ja que queden tres anys per l’entrada en vigor del Decret i reclamen que es tingui en compte els greus perjudicis que comportarà pel sector però també pel conjunt de la demana turística i per l’economia del país.

Esther Torrent va recordar que les reclamacions patrimonials que es van impulsar des de l’ATA a les comarques gironines superen els 865 milions d’euros. “Com tots sabem, continuem vivint moments de gran complexitat i incertesa, en una lluita constant per defensar el nostre sector. Segons dades de l’informe Radiografia dels HUTS a Catalunya, encarregat per FEDERATUR i presentat l’any passat en la mateixa sala de la Cambra de Comerç de Girona, els apartaments turístics aporten 3.000 milions d’euros anuals a l’economia catalana”, va indicar Torrent. “Hem denunciat reiteradament que culpar el turisme de la manca d’habitatge és populista i no te res a veure amb la realitat”, va remarcar.

En aquest sentit, l’ATA ha destaat que el 74,5% dels HUTS associats són segones residències i en cap cas passaran a formar part del parc d’oferta de lloguer habitual.

Des de l’associació es reitera la seva opinió que el que cal fer és “incrementar les inspeccions per part de l’administració per lluitar contra l’intrusisme, que s’acabi d’una vegada per totes amb l’oferta il·legal i que es deixi de culpabilitzar un sector que fa les coses bé i aporta una part molt important del PIB”.

En relació a la Taxa Turística, l’ATA celebra que, gràcies a la pressió del sector, finalment el decret no ha tirat endavant. “Hem deixat clar que volem ser escoltats i que es treballi d’una altra manera”, va manifestar Torrent durant l’assemblea anual.

Model d’èxit

D’altra banda, la presidenta de l’ATA va fer un balanç positiu del sector a la demarcació. “Som a les portes d’una nova temporada, i cal recordar que els nostres allotjaments són un model d’èxit, consolidat, flexible i sostenible. Hi ha tres comarques a Catalunya que superen el milió de pernoctacions anuals apartaments, dues d’elles a les comarques de Girona: l’Alt Empordà i el Baix Empordà. Per Setmana Santa, a més, els dies d’estada han augmentat: de 4,3 a 5,1 dies de Mitjana”, va manifestar Torrent.

“Seguirem treballant amb força, innovant, formant i defensant un sector que ha d’estar més unit que mai per tenir una veu potent davant l’administració i la societat. I perquè se’ns doni el lloc que ens mereixem”, va subratllar.

Nous projectes

L’ATA ha aprofitat l’assemblea anual per presentar una nova eina d’Intel·ligència Artificial per als associats. També col·labora amb l’IQS per oferir un màster d’apartaments turístics i un postgrau d’habitatges d’ús turístic. Seran en línia i orientats a la professionalització del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.