Borsa

Dubtes, quins dubtes?

La borsa espanyola venç les incerteses i es revalora un 1,31% setmanal afavorida per les dades macroeconòmiques d'Alemanya i els EUA i per la relaxació del mercat de deute. Per Marisa Nuez

La cotització de l'or
se situa en màxims històrics al voltant dels 1.300 dòlars per unça per la seva condició de valor refugi

Els inversors han donat la benvinguda a la tardor envoltats de nous núvols que poden presagiar episodis de tempestes borsàries.

Ja fa uns mesos que les incerteses sobre la solvència d'alguns països europeus estan colpejant l'ànim dels inversors, però la intensitat d'aquests factors havia minvat considerablement des de fa unes setmanes. Fins i tot el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirmava aquesta mateixa setmana al cor de Wall Street que els problemes de deute sobirà europeu s'han acabat. Res més lluny de la realitat.

Nous dubtes sobre la situació financera d'Irlanda i el temor d'un possible contagi a altres economies perifèriques han fet trontollar les borses europees en les darreres cinc jornades, tot i que han sabut recuperar-se amb escreix de la sacsejada inicial.

Així, el principal indicador del parquet espanyol ha acomiadat la setmana en els 10.727,60 punts, amb una revaloració setmanal del 1,31%, gràcies –sobretot- al rebot registrat per l'Íbex-35 en la darrera sessió borsària (+2,2%).

Aquest balanç demostra que les coses no han anat malament per als inversors en les darreres cinc jornades, però cal destacar que els primers dies de la setmana l'Íbex-35 va estar afavorida per l'absència de dades macroeconòmiques rellevants i per la relativa calma sobre el deute de països com Irlanda i Portugal per enfilar-se sobre els 10.900 punts (10.902,50 punts en la sessió de dimarts). Després de tocar aquest nivell l'índex va desinflar-se en el decurs de la setmana per l'acumulació d'incerteses sobre l'esdevenir l'economia nord-americana i europea.

Panorama ombrívol.

Els inversors estaven esperant que la Reserva Federal (FED) donés una mica d'oxigen per continuar amb les alces inicials, però el banc emissor dels EUA va dibuixar un panorama ombrívol, amb clars -recuperació del consum familiar i la inversió de les empreses- i obscurs –crèdit en mínims-, però amb un missatge inequívoc: l'economia nord-americana no acaba d'enlairar-se i el seu creixement s'ha alentit darrerament. Per aquest motiu, l'entitat que presideix Ben Bernanke està disposada a injectar estímuls addicionals en cas de necessitat.

Si aquest escenari estava més o menys descartat pels experts, el que ha deixat amb la boca oberta els inversors aquesta setmana ha estat el descens de l'economia irlandesa fins al juny (-1,2%), després d'haver registrat un fort creixement del 2,2% en el primer trimestre de l'any. Aquest refredament d'Irlanda, sumat als dubtes sobre la solvència del país i els rumors de fallida del banc Anglo Irish Bank, han disparat la prima de risc cap a nivells històrics, afectant també als altres països perifèrics. Noves preocupacions en els parquets que en un primer moment es van traduir en vendes, tot i que finalment la relaxació de les primes de risc a final de setmana va apaivagar els ànims.

A més a més, els inversors han pogut compensar les notícies negatives amb algunes dades “macrooptimistes”, com les que han arribat des d'Alemanya per mitjà de l'Institut IFO. Segons aquesta institució, la confiança dels empresaris en una millora de l'activitat econòmica s'ha situat en els màxims dels darrers 3 anys, xifra que ha animat a uns deprimits mercats borsaris i ha permès a l'Íbex-35 eixugar les pèrdues acumulades en les darreres sessions.

Rebot alcista.

La caiguda de les demandes de béns duradors als EUA, tot i ser més gran que no s'esperava, també va tenir una lectura positiva i va impulsar una mica més els índexs borsaris en la sessió de divendres, ja que va dibuixar un rebot alcista que va alegrar el final de la setmana borsària tant a Europa com a Wall Street.

Malgrat les darreres pujades, el panorama continua enterbolit i l'aposta dels inversors és clara: mirar cap a altres mercats que assegurin el seu capital. Aquí és on té un paper protagonista l'or, la cotització del qual continua en nivells rècord (a prop dels 1.300 dòlars per unça) aprofitant-se de la seva condició de valor refugi.

I com és habitual en els darrers temps, les dades macroeconòmiques que es posaran sobre de la taula en les properes jornades seran examinades per analistes i inversors a la recerca de noves pistes sobre cap a on caminen les principals economies.

Així, el producte interior brut (PIB) dels EUA i del Regne Unit, la taxa d'atur a Alemanya i les dades de confiança econòmica i del consumidor nord-americà i francès seran claus en una setmana en què també seran seguides les subhastes de deute espanyol i les notícies que arribin des d'Irlanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.