Grup Catalana occ
Catalana Occident desenvolupa un parc d'oficines de 65 milions
finalització. El mes de gener el grup assegurador lliurarà els 55.000 m2 construïts al costat de la seva seu situada a Sant Cugat increment. La companyia augmentarà la participació a Atradius del 74% fins el 84% abans del 2012
El grup assegurador Catalana Occident es troba en la recta final de la construcció d'un conjunt d'edificis que ha promocionat i construït al parc immobiliari a tocar de la seva seu de Sant Cugat del Vallès. La inversió total serà de 65 milions d'euros i preveu sis edificis amb una superfície construïda de 55.000 metres quadrats, 34.000 dels quals construïts sobre rasant. El grup assegurador —que ha tancat el primer semestre de l'any amb un resultat consolidat de 118,3 milions d'euros, davant de 4,3 milions en negatiu el mateix període de l'any anterior— ha confirmat la seva voluntat «d'adquirir un altre paquet d'accions de la companyia Atradius», en què passaran «de tenir el 74,09% en l'actualitat a un 84% el 2012», afirma Francisco José Arregui, director general de Catalana Occident.
La companyia presidida per Josep Maria Serra va començar la construcció dels sis edificis d'alta qualitat destinats a oficines i seus empresarials el juliol del 2008. En dos any i mig «estaran totalment acabats amb les millors prestacions del mercat, tot i que aquesta companyia té el negoci assegurador com a essència i principal activitat», explica Arregui.
Precisament, per a l'executiu del grup, un dels objectius de cara als dos pròxims anys és la consolidació i increment del negoci tradicional —dels rams més coneguts com autos, multirisc, diversos...— i també integrar i incrementar la participació a la companyia Atradius —que és el segon operador d'àmbit mundial de l'assegurança de crèdit—. Arregui matisa que hi ha la voluntat de passar del 74,09 de les accions actuals al 84% l'any 2012.
El mes de maig d'enguany es va tancar l'adquisició de la participació dels accionistes minoritaris d'Atradius, Swiss Re, Deutsche Banck i Sal Oppenheim, representativa del 35,8% del capital. Amb aquest fet rellevant, el Grup Catalana Occident acaba amb èxit el procés d'adquisició i control d'Atradius, que es va iniciar el 2003. Tal com ja es va comunicar a començament d'aquest any, el Grup Catalana Occident va aconseguir el 26,66% del capital per un import de 402 milions d'euros, i INOC SA (societat que té directament i indirectament una participació del 56,71% del capital social de Grup Catalana Occident) es va quedar el 9,11% per un import de 137 milions d'euros.
En conseqüència, la participació econòmica del grup assegurador amb seu a Sant Cugat del Vallès a Atradius se situa en el 74,09%, 26,66% directament i 47,43% indirectament a través del hòlding Grupo Crédito y Caución SL, i la posició de control en el 90,89%.
Per a la companyia centenària catalana, els primers sis mesos de l'any s'han desenvolupat en un entorn altament canviant. Arregui assegura que en el sector assegurador la crisi sempre arriba amb un temps de retard respecte a altres sectors, però, de totes maneres, el director general destaca «el benefici atribuït de 101,9 milions d'euros, els sòlids resultats del negoci tradicional i l'augment del marge de solvència» els primers sis mesos de l'any.
Pel que fa a l'evolució comercial, les primes facturades en el negoci tradicional han arribat a la xifra de 875 milions d'euros amb un descens del 3,1% davant una disminució en el mercat espanyol del 5,2%, segons ICEA. De fet, però, els rams més coneguts popularment continuen pressionats pel difícil entorn econòmic de l'Estat espanyol, l'elevada competitivitat del ram d'automòbils i l'oferta del sector bancari de dipòsits amb majors tipus d'interès. En aquest sentit, «el grup continua desenvolupant polítiques comercials de fidelització de clients, prioritzant la qualitat i la proximitat amb el servei».
Un dels fenòmens de la crisi per a moltes companyies ha estat la disminució de l'import de les primes per a les pòlisses de cotxes. El que ha passat, en molts casos, és que el prenedor de l'assegurança ha optat per contractar modalitats més econòmiques, com ara canviar la versió tot risc per la de tercers.
En el cas del grup assegurador Catalana Occident, de gener a juny el ram d'autos ha disminuït un 6,2%. «El segon semestre de l'any, la previsió és de millorar substancialment els principals indicadors econòmics i augmentar els ingressos de primes», explica l'executiu del grup.
L'assegurança de crèdit és «la més afectada des que va iniciar-se la recessió econòmica el 2008». «Preveiem que el segon semestre del present exercici aquesta assegurança ja doni beneficis», explica Francisco José Arregui.
D'altra banda, el grup assegurador continua tenint la participació històrica al complex d'esquí dels pirineus lleidatans de Vaquèira amb un 30%. També manté un 7% de l'empresa energètica Fersa, percentatge que ha reduït en els darrers temps.
Diversificació geogràfica
El grup, a través d'Atradius, és present en una quarantena de països, amb especial implantació a la Unió Europea (94,9%). De tota manera, el 71,6% de l'àmbit assegurat és a l'Estat espanyol. Alemanya, l'Estat francès i Holanda lideren la quota fora de l'Estat amb el 4,3%, 4% i 3,5%, respectivament. La diversificació també es duu a terme de manera volguda, quant a l'estructuració dels rams del negoci assegurador. Així, al tancament del primer semestre l'assegurança de crèdit representava el 40,9%; Vida, 19,4%; Multirisc, el 14,4%; autos, 13,8%; diversos, 9,7%, i plans de pensions i fons d'inversió,1,8%.