contra xifrada
Llamps i anys
Catalunya és una de les zones de la península més bombardejades pels llamps. Concretament, a Barcelona es detecten cada any unes quatre descàrregues elèctriques de mitjana per quilòmetre quadrat. Aquesta ràtio pot ajudar a entendre per què Catalunya concentra una part important de les firmes de parallamps que hi ha a l'Estat. Però és insuficient per explicar per què atresorem una de les empreses més antigues del món en aquest sector: Torrente Tecno Industrial, que enguany celebra el 150è aniversari.
Per esbrinar les raons últimes d'aquesta longevitat en un món en el que les empreses neixen i moren amb una gran facilitat cal guardar les estadístiques al calaix i acostar-se a l'establiment, situat al carrer del Marquès de Barberà de Barcelona. Un cop allà, convé plantar-se just davant per veure l'exterior, una joia del patrimoni comercial barceloní i admirablement ben conservada. Sense poder-ho evitar, la mirada es fixarà en el rètol, una de les mostres més sorprenents del disseny gràfic català de mitjan segle XIX, “J. Torrente. Parallamps” i, sobresortint, un braç amb la mà closa que agafa tres llamps. Després toca tafanejar una mica l'aparador pulcrament decorat amb fotografies històriques de la botiga i de l'antic taller i amb una col·lecció de parallamps.
Segurament en aquell moment ens sobrevindrà un fort sentiment de pèrdua pels molts aparadors històrics que el pas del temps i la insensibilitat dels propietaris han fet desaparèixer de la ciutat. I aleshores obrirem la porta i voldrem conèixer qui s'ha esforçat d'aquella manera per preservar el testimoni d'aquella ciutat menestral, anterior a les exposicions universals, i coneixerem en Carles i en Jordi Torrente, la quarta generació de la família propietària i actuals gestors del negoci.
En Carles explica que el negoci el va muntar l'any 1860 el patró del seu rebesavi, Josep Torrente, que el 1892 el va adquirir. Fins a la dècada dels anys 30 del segle XX, l'empresa feia parallamps de tipus Franklin, per l'inventor, i també treballs de forja. A partir de llavors el negoci va abandonar la foneria, que començava a ser incompatible amb la vida de la ciutat, pel fum, i va passar a complementar el negoci dels parallamps amb els articles d'electricitat industrial. D'aquella època, en Carles recorda que el seu avantpassat va participar en l'inici de la il·luminació elèctrica de la ciutat de Barcelona, i que va ser tresorer de l'Exposició Universal del 1929: “Som una empresa petita que no obstant això ha estat present en moments històrics de la ciutat”, explica orgullós Carles Torrente.
SOBRETENSIÓ.
Amb el pas del temps i els canvis d'usos, l'any 2000 l'empresa va veure la necessitat de fer una rehabilitació integral de la seu. L'antiga foneria va desaparèixer i la casa familiar del primer pis, que havia vist néixer les diferents generacions Torrente, s'ha convertit en uns despatxos moderns. Aprofitant aquesta transformació, es va desmuntar l'entrada, per rehabilitar-la, una operació feta per una empresa especialitzada que fins i tot va descobrir que hi havia rètols amagats. Les rajoles del terra, molt deteriorades, es van fer per encàrrec iguals que les originals. “El primer dia que hi vaig accedir després de la rehabilitació va ser com si entrés a la botiga aquell 1860, quan es va inaugurar”, explica en Carles.
La posada al dia del negoci també ha comportat la potenciació de la presència a internet, que ara és la nova entrada a l'empresa. El taulell original encara rep els clients a la botiga, però en Carles explica que són pocs els que s'hi atansen en persona. Pel lloc web de l'empresa, hi entren els clients de tota la vida i els nous. Reconeix que el prestigi assolit després de 150 anys de dedicació té un pes important en el mercat.
LA CRISI.
L'actual generació de propietaris reconeix que haver heretat un negoci de 150 anys és un orgull i una responsabilitat alhora. Primer, per preservar-lo, i després, per transmetre'l: “És un art, saber passar el negoci d'una generació a una altra”, assegura Carles Torrente.
Potser per això, el més petit de la família, de tres anys, quan dibuixa una casa no oblida mai afegir-hi un parallamps a la teulada.