Empreses

La plantilla catalana de Bayer veu passar de lluny l'amenaça de la retallada

La multinacional Bayer ha donat a conèixer els números corresponents a l'exercici del 2010 i ha deixat palès que, si bé la facturació total del grup va créixer l'any passat en 3.920 milions d'euros –superant per primer cop la barrera dels 35.000 milions i establint un rècord en la història de la companyia–, els beneficis van caure un 4,6% en comparació amb el 2009.

Aquestes eren unes dades que s'esperaven amb incertesa des que, a mitjan mes de novembre, un acabat de nomenar president del consell de direcció de la companyia, Marijn Dekkers, es va estrenar en el càrrec anunciant la seva intenció d'acomiadar més de 4.000 treballadors abans d'acabar el 2012. Bayer té una plantilla d'uns 1.200 treballadors a Catalunya i l'anunci de l'holandès Dekkers –per primera vegada la marca de l'aspirina és comandada per un no alemany- plantejava interrogants sobre l'afectació que la mesura podria tenir en les factories de Tarragona (220 treballadors), la Zona Franca de Barcelona (90 treballadors) i la seu central de Bayer Hispania a Sant Joan Despí (850 treballadors).

CATALUNYA ÉS VIABLE.

Si bé Marijn Dekkers continua sense concretar qui patirà la reducció de plantilla, atenent a la lògica de les explicacions que va donar dilluns al matí a la seu de l'empresa a Leverkusen, els empleats catalans veurien passar de lluny el perill de la retallada, ja que precisament el que millor funciona a hores d'ara a la companyia és la divisió de negoci que porta a terme en plantes com ara les que té a Catalunya.

De les tres àrees de negoci que té Bayer –la seva famosa divisió de salut, la dels productes fitosanitaris per a l'agricultura i la de materials– és aquesta darrera la que l'any passat va tirar el carro i va evitar que els comptes es desplomessin. És el que l'empresa anomena Bayer Materialscience i que consisteix en la producció de plàstics, poliamides i materials d'altes prestacions.

La facturació de Materialscience va créixer un 35% en un any i Dekkers ho atribueix a un “increment de la demanda dels sectors compradors, especialment la indústria de l'automoció i l'electrònica”, i va afegir que, en determinades regions, també han notat un increment de la demanda d'aquests materials “per al sector de la construcció”.

De fet, el president de Bayer va mantenir un discurs en clau alemanya, ja que, segons va manifestar, l'economia remunta i la crisi ja queda enrere.

Tot i la minuciosa informació donada sobre la divisió de materials, l'empresa de moment no concreta res sobre la possible ampliació de la fàbrica que té a Tarragona. Des de l'estiu passat la factoria està produint al màxim de la seva capacitat i no dóna l'abast per assortir la demanda mundial d'MDI, la base química per a la producció de poliuretans. El comerç d'aquest producte va tenir una caiguda vertiginosa de vendes el 2009 (una davallada de més d'un 30%), però l'any passat va remuntar i l'anterior president de l'empresa, Werner Wenning, no amagava els plans d'ampliar la planta tarragonina.

Pel que fa a les divisions de salut (Bayer Healthcare) i de fitosanitaris (Bayer Crops), el president del consell de direcció va admetre que, l'exercici del 2010, els números havien quedat “per sota de l'esperat” -el grup va haver de carregar amb uns extraordinaris per valor de 1.722 milions d'euros-, però es mostra optimista respecte a la seva evolució futura. Tant és així que fins al 2013 la companyia té la intenció de destinar al voltant de 15.000 euros en R+D de nous productes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.