Opinió

RETALLADES!!!

Retallades! El govern de la Generalitat de Catalunya ja va per la tercera ronda de retallades. Sanitat, educació, obres públiques... Res queda al marge de la destral governamental en la línia del que proclama Madrid. Tot està recollit en el recentment presentat Pla Econòmic-Financer de Reequilibri de la Generalitat de Catalunya 2012 – 2014.

Què diu el pla? Doncs, en resum, que Catalunya no creixerà gens en tres anys: un -1,8% el 2012, un -0,3% el 2013 i un ridícul 0,7% el 2014, absolutament insuficient per mantenir les rendes mitjanes i per crear ocupació neta. És a dir, que en els pròxims tres anys es produirà a Catalunya un important empobriment de la població.

L'any passat, Catalunya va tancar molt malament els seus propis comptes, amb un dèficit equivalent al 3,72% del seu PIB causat pel fet que es va produir una caiguda en la recaptació fiscal, que no es van complir les expectatives d'ingressos públics a causa de la caiguda de l'activitat econòmica i perquè des de Madrid no es van realitzar els pagaments pendents que l'Estatut diu que s'han de fer ja i que Madrid interpreta que ja no. Per tot això aquest any —i els següents— s'hauran de dur a terme més augments dels tipus impositius, més retallades de despeses i, atenció ara, emissió de més deute públic.

El pla preveu —al maig del 2012— que els ingressos augmentaran un 14% aquest any i les despeses, després de totes les retallades ja efectuades, cauran, també aquest 2012, un 2,8%. Però tot això no serà suficient, així que entre el 2012 i el 2014 el deute públic català creixerà en 10.117 milions d'euros, fins a arribar als 45.247 milions, cosa que suposa un pagament d'interessos de gairebé 2.000 milions d'euros només aquest any.

Els polítics diran el que vulguin però la veritat és que la situació econòmica de Catalunya és precària, molt, amb un atur del 20% i una taxa de pobresa del 18%. És evident que les famoses exportacions i molt del turisme que ens visita —Saloufest, baralles institucionalitzades a Lloret...— faran ben poca cosa per reactivar una economia totalment dependent de Madrid.

L'avantatge de les xifres pures és que no menteixen. Segons Madrid, Catalunya va tancar el 2011 amb un dèficit que va arribar als 7.418 milions d'euros. Però la veritat és que ficant en l'equació el dèficit fiscal interregional, que rondaria els 17.000 milions, Catalunya mostraria un superàvit de 9.600 milions, diners que permetrien reorganitzar les administracions sense traumes, no retallar res necessari i, evidentment, millorar la qualificació del nostre deute, cosa que equival a haver de pagar menys interessos per un deute que, per cert, Catalunya podria cancel·lar en cinc anys.

Sisplau, senyors del govern de la Generalitat, deixin de retallar serveis i d'apujar impostos a la gent del carrer de forma indiscriminada i reclamin amb més empenta aquests 17.000 milions! Estic segur que el poble els donarà suport. (I no seria sobrer un gest: reimplantar l'impost de successions).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.