Economia

Veneçuela posa Zara en la diana

El govern acusa la cadena d'apujar els preus després de la devaluació i la tanca 72 hores

Les autoritats declaren la guerra a una presumpta “onada especulativa” de les grans marques comercials

El grup Inditexdisposa de 22 establiments comercials al país sud-americà

Si a Veneçuela hi ha inflació, es controla per decret. I d'això se n'ha assabentat ràpidament Zara. Les nou botigues d'Inditex que operen al país sud-americà es mantindran tancades durant 72 hores, acusades d'apujar els preus després de la devaluació del bolívar. Juntament amb Zara, també han patit la clausura dels locals la cadena de botigues Beco, similar a Zara però de capitals locals, i Epa, la xarxa de ferreteries més gran del país petrolier.

La sanció ha estat imposada per l'Institut per a la Defensa de les Persones en l'Accés als Béns i Serveis (Indepabis), els inspectors del qual recorren els comerços de les grans ciutats corroborant que no hi hagi pujades. “Se'ls fa tancar perquè arreglin els preus i d'aquesta manera participin en la consolidació de l'economia del país i no en l'enriquiment per usura; la mesura és per remarcatge i ofertes enganyoses, encara que en el cas de Zara especialment es va verificar excés de guanys”, va explicar Osiris Pacheco, directora de l'organisme.

Per la seva banda, el director nacional de fiscalització de l'institut, Trino Martínez, va advertir que la reobertura de les botigues dependrà del fet que s'hagi “anul·lat el remarcatge de preus”. “En cas contrari, les tractarà com a reincidents” davant el Ministeri Públic, una figura que habilita per a l'obertura d'un procés penal, va explicar. El treball d'Indepabis s'ha incrementat des del 13 de febrer, quan el govern d'Hugo Chávez va decidir devaluar un 32% el bolívar respecte al dòlar. Amb aquesta mesura, el govern ha intentat encarir les importacions per reactivar la indústria local, paralitzada per la conveniència de comprar a l'exterior el que no es produeix al país. S'ha intentat, a més, recuperar terreny davant el mercat negre
de dòlars, on un bitllet nord-americà costa fins a quatre vegades més que en l'oficial.

En anunciar la devaluació, el vicepresident Nicolás Maduro va advertir que no permetria una “onada especulativa”, al mateix temps que va advertir “el gran capital” que estaven llestos per lluitar-hi “amb tot”. El 2012 el país sud-americà ha superat, a més, els 20 punts d'inflació, un dels índexs més alts del món. Ha estat per aquest escenari hostil que Veneçuela és avui un dels pocs països en els quals Inditex opera amb el sistema de franquícies. El 2007 la companyia que lidera Amancio Ortega va transferir la comercialització de les seves marques a la veneçolana Phoenix World Trade, que gestiona 160 locals del sector tèxtil espanyol, com ara Mango, Adolfo Domínguez i Pronovias. Del total de botigues,
22 pertanyen a les marques d'Inditex: nou són de Zara, nou de Bershka i quatre de Pull & Bear.

La decisió d'Inditex de cedir les operacions en un mercat altament regulat com el veneçolà li ha permès absorbir millor el cop de les sancions chavistes. De fet, un portaveu de l'empresa va aclarir que el tancament “no afecta directament” la serva companyia, pel fet de tractar-se d'operacions a càrrec de propietaris locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.