Focus

Jesús Loma-Ossorio

President d'AEQT

“Per descomptat, a Europa es tancaran plantes”

Amb el ChemMed reivindiquem que les condicions són òptimes per retenir indústria
Intentarem ser capaços de defensar les plantes que tenim a Tarragona

El sector químic va suportar prou bé la crisi i les previsions que fa la Feique amb vista al 2014 són optimistes. Comparteix aquesta impressió?
Les plantes químiques han de ser grans per ser competitives. Ara bé, el sector químic ja va fer els ajustos abans de la crisi.
La van preveure?
Més aviat va ser per complir amb les necessitats que ens generava l'exportació.
Un cop el mercat intern es recuperi, diu que minvaran les exportacions. Mantenir els volums alts no és la solució per tenir plantes més grans i més contractació?
Si la demanda internacional és alta, valdrà la pena invertir en augments de capacitat, però això dependrà sempre de les condicions i de les possibilitats que tinguem per ser competitius.
L'argument que treuen sempre és el dels costos energètics.
Exacte. Tenim dos nivells de competència: un d'europeu i l'altre amb els EUA i el Pròxim Orient. Dins la comunitat europea, per ser competitius ens calen les mateixes condicions que tenen altres plantes químiques. A Europa hi ha una sèrie de normes i directives que alguns països han implementat i d'altres no. Passa amb les xarxes tancades, per les quals un polígon químic es pot alimentar per una sola connexió exterior i, llavors, es distribueix internament en funció de les necessitats de cada planta. Les xarxes tancades estan implementades a quasi tots els països europeus, però no a l'Estat espanyol. El govern contínuament diu que vol ajudar la indústria perquè és un motor important de l'economia, però li falta completar amb mesures aquesta declaració d'intencions.
Doncs sembla que la indústria química té influència en l'administració. El corredor mediterrani n'és un exemple.
La química és la segona exportadora a l'Estat espanyol, només al darrere de l'agroalimentària, i creiem que és un sector que val la pena defensar. Exercim pressió dins de les nostres possibilitats, si no arribarà el dia que trobarem dificultats per mantenir les plantes que tenim per exemple a Tarragona.
L'amenaça és latent?
Si hi ha un excés d'oferta, caldrà tancar les plantes més antigues que tinguin una situació competitiva menor i, per descomptat, a Europa es tancaran plantes. Intentarem que, quan arribi aquest moment, siguem capaços de defensar les que tenim a Tarragona.
En una hipotètica llista de clústers químics en risc de tancament, Tarragona sortiria a la zona vermella?
És difícil de respondre, però sí que és cert que hem analitzat les condicions que tenim en comparació amb altres clústers europeus. La missió del ChemMed és reivindicar-nos i demostrar que les condicions són òptimes per retenir la indústria que ja tenim i per captar la indústria química del futur, que serà de més valor afegit i més diversificada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.