Economia

Empresa vol posar l'accent en la reindustrialització

Avançsa es dotarà amb 50 milions per reflotar societats vulnerables i reforçar les que tinguin potencial

Baiget considera “estructures d'estat” els centres d'alta investigació tecnològica

El Departament d'Empresa vol aprofitar el context de represa econòmica per posar l'accent en la reindustrialització de Catalunya i emprendre la transformació del model productiu cap a un de basat en la innovació i la internacionalització. Amb aquestes premisses va argumentar ahir el conseller Jordi Baiget el reordenament temàtic de la conselleria que liderarà, ara formada per les àrees d'Empresa i Coneixement: la necessitat de crear sinergies i potenciar la transferència entre els centres de coneixement com ara les universitats i els instituts de recerca amb el món productiu.

El conseller compareixia ahir en una sessió informativa davant la comissió d'Empresa del Parlament per detallar els objectius i el perímetre de les actuacions del departament. Aquests seran, en paraules de Baiget, la definició, d'una banda, dels sectors amb més potencial i, de l'altra, un mapa de riscos per detectar les companyies que poden estar en situació de vulnerabilitat.

Com a instruments per a aquesta política industrial, el departament disposarà d'entrada d'ACCIÓ, que a partir d'ara també integrarà la direcció general d'Indústria, i sobretot del rellançament d'Avançsa, que fins ara s'ocupava de treballar per la supervivència de les companyies en situació crítica, però que ara també tindrà un paper de tracció en els projectes de creixement, amb una dotació específica de 50 milions.

Val a dir que, tot i que el pressupost de la Generalitat està prorrogat, la dotació d'Avançsa s'ha incrementat 20 milions respecte als 30 de què disposava en la legislatura anterior, gràcies a les devolucions de crèdits previs concedits i als interessos.

A banda, la direcció general d'Indústria disposarà d'una línia específica de 25 milions per a innovació que s'activarà amb la participació d'entitats financeres, de cara al que Baiget va definir com a “indústria 4.0”. Finalment, el titular d'Empresa va recordar que el programa Catalunya Emprèn ja no tindrà caràcter temporal, sinó estructural.

Paral·lelament, la tríada formada pel Centre de Supercomputació de Barcelona, el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica i el sincrotró Alba quedarà inclosa en un pla d'avenç de les infraestructures tecnològiques, ja que el conseller les va definir com a “estructures d'estat”. A la potenciació d'aquests espais d'estudi científic i tecnològic es destinaran fins a 80 milions d'euros en un període de quatre anys, i també aprofitaran aportacions provinents de l'Estat.

Motius de deserció

Interpel·lat per l'oposició durant la seva compareixença, Baiget va tenir unes paraules per a la polèmica sobre la teòrica fuga d'empreses de Catalunya, segons va insinuar Ciutadans, per desacord amb el procés sobiranista. A més d'insistir en el fet que el canvi de seu d'empreses, “no de centres de producció”, respon a motivacions fiscals, també es produeix, va reblar Baiget, “per la situació de bloqueig econòmic a què ens sotmet l'Estat”.

Un dels punts calents que haurà d'afrontar la gestió de Baiget serà la resolució de la polèmica del complex Barcelona World. Per Baiget, és prioritari un acord parlamentari i superar les reticències d'Esquerra, el seu soci de govern.

Lleis de comerç, cambres i ITV en una legislatura curta

Al llarg dels 18 mesos de la curta legislatura de transició prevista pel govern, el Departament d'Empresa es proposa aprovar tres lleis, entre les quals hi ha la de comerç. Amb la intenció de “retornar la densitat comercial prèvia a la crisi” i “evitar models desregulats que han perjudicat el sector tradicional i els llocs de treball”, Baiget vol esquivar les traves que fins ara ha anat posant l'Estat als intents previs que el govern ha fet per a aquesta normativa, com ara la llei d'horaris comercials, actualment suspesa. El conseller va confirmar que l'esborrany ja està fet, i que no inclou “obertures indiscriminades en festius” ni canviarà substancialment la política mantinguda fins ara pel que fa a les grans superfícies.

La segona llei serà la de cambres de comerç, llargament esperada després de l'aprovació de la llei espanyola. Caldrà regular “amb consens” les institucions catalanes, que també estan pendents de la nova normativa per dur a terme eleccions amb unes regles clares.

Finalment, Baiget va anunciar una nova llei d'ITV, que serà “realista”i que, tot i les dificultats, s'intentarà que arribi amb una certa urgència per garantir que el país tingui una bona inspecció tècnica de vehicles. De moment, l'actual està encallada al Suprem, que no decidirà fins a final de març, tot i que ja s'han fet un seguit de consultes a les autoritats europees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.