Borsa

Els beneficis engresquen

Els bons resultats empresarials atenuen la borrasca del deute perifèric europeu i permeten als índexs refer-se de la relliscada de principis de setmana. L'Íbex 35 tanca pla. Per Marisa Nuez

Malgrat la remuntada dels índexs borsaris, els inversors busquen refugi en actius més segurs i la cotització de l'or supera els 1.500 dòlars per unça

Els rumors sobre una imminent reestructuració del deute grec van donar el tret de sortida a una Setmana Santa que començava de la pitjor manera possible per a les borses internacionals. Un rebrot de la pressió sobre els països perifèrics europeus va obligar els inversors a replegar veles i els índexs van tancar la primera sessió de la setmana amb importants descensos, colpejats per la por que Grècia reestructuri el seu deute i hagi de renegociar les condicions del rescat del fons europeu. Els problemes de deute grec van contagiar els altres països amb problemes de finançament (Irlanda i Portugal) i de retruc van tornar a posar dins el mateix sac Espanya.

Les subhastes del Tresor espanyol van saldar-se amb un increment de la rendibilitat de les lletres a dotze i divuit mesos i de les obligacions a deu i tretze anys, després que en les darreres emissions realitzades va reduir-se el preu. També la prima de risc dels països perifèrics va reaccionar a l'alça, i l'espanyola va tornar a saltar per sobre dels 230 punts bàsics –durant la setmana anterior s'havia relaxat per sota dels 200 punts–.

Les turbulències en la tempesta de deute europeu van traslladar-se ràpidament al mercat de renda variable, i van ensorrar les borses del vell continent més d'un 2% en la primera jornada setmanal.

Però no només les places europees van encetar la setmana amb mal peu. Standard&Poor's sacsejava Wall Street amb la rebaixa de la qualificació del deute nord-americà d'estable a negatiu, anunci que va acabar per desanimar els inversors a una i altra banda de l'Atlàntic i va donar com a resultat un descens superior a l'1% en els principals índexs nord-americans.

Però l'episodi de dilluns va ser una ensopegada aïllada, i a poc a poc ha anat tornant la calma als parquets de la mà dels resultats empresarials. Els inversors estan comprovant que les empreses, malgrat l'hostil context econòmic, obtenen guanys i que en la majoria dels casos aquests beneficis estan superant les estimacions dels analistes. Després d'un inici de temporada de resultats poc encoratjador, en les darreres sessions les xifres empresarials han anat engrescant els inversors i han estat el motor de les alces en la pràctica totalitat de borses internacionals. A més a més, no s'està sentint la paraula profit warning (revisió a la baixa dels resultats empresarials previstos) més aviat tot el contrari, amb unes companyies que a més de mostrar bones xifres veuen el seu futur amb optimisme tot i que l'economia no acaba d'enlairar-se.

Així, tant les tecnològiques Intel, Yahoo!, Apple i Nokia com les empreses amb una activitat més tradicional com General Electric, Goldman Sachs, Johnson&Jonson, Philip Morris, McDonald's o Harley-Davidson han batut les previsions dels experts i han fet que els inversors deixin al marge els dubtes de la crisi de deute a Europa en les darreres sessions.

Això ha permès que el principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex 35, hagi esborrat gairebé completament els números vermells del balanç setmanal en tancar dijous (darrera sessió de negociació de la setmana) en els 10.584,10 punts (+0,24%). Quan falten només quatre sessions per acomiadar l'abril, l'Íbex 35 acumula un 0,07% mensual, mentre que d'ençà que va començar l'exercici l'índex manté una evolució positiva i les plusvàlues que arrossega se situen en el 7,35%.

La Xina, ara sí.

A part dels sòlids resultats empresarials publicats per les grans corporacions nord-americanes, la borsa espanyola s'ha beneficiat també de les notícies procedents de la Xina. Si la setmana precedent el país asiàtic va desmentir que tingués intenció d'invertir en el sistema financer espanyol (després que es filtrés que el fons sobirà xinès destinaria més de 9.000 milions a les caixes), dijous passat el govern de la Xina va confirmar que negocia efectuar inversions a Espanya, tant en deute públic com en la reestructuració de les caixes d'estalvis.

La propera setmana, que també serà més curta per la festivitat de dilluns de Pasqua, els inversors estaran pendents de les notícies que arribin des de Grècia. Els rumors s'han anat frenant a mesura que avançava la setmana però molts experts creuen que la reestructuració del deute grec arribarà i continuarà generant turbulències en la renda variable.

Malgrat que les borses han estat capaces d'eixugar les pèrdues inicials, els inversors no se'n refien gaire i cerquen refugi en altres actius més segurs, com ara l'or, la cotització del qual s'ha enfilat en les darreres jornades per sobre dels 1.500 euros per unça, nivell històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.