Focus

El primer MBA europeu en xinès s'impartirà a Barcelona

Una emprenedora d'origen xinès i l'escola de negocis Eserp de Barcelona han posat en marxa el curs per captar estudiants d'allà i formar els d'aquí

L'alcaldessa de Zhuhai ha visitat Barcelona per proporcionar estudiants

La iniciativa de dues emprenedores d'origen xinès però instal·lades a Barcelona des que tenen 11 anys pot contribuir més a donar visibilitat a Catalunya a la Xina que un centenar de missions diplomàtiques.

Leilei Ma Chen i Luz Ma Chen, amb la col·laboració de l'escola de negocis i ciències socials Eserp de Barcelona, han posat en marxa un MBA (màster d'administració d'empreses) impartit íntegrament en llengua xinesa. La iniciativa és pionera a Europa i serà una realitat la tardor vinent.

Leilei Ma Chen, coordinadora del màster, llicenciada en ADE i MBA d'Esade, explica que el curs va dirigit a dos perfils d'estudiants: xinesos que resideixen aquí i estudiants xinesos que volen formar-se fora de casa seva però que no tenen nivell d'anglès o castellà suficient per superar un màster.

Ma explica que ara com ara la majoria dels xinesos que estudien un màster a l'estranger ho fan a països de parla anglesa i intentar competir amb el tema de l'idioma era una guerra més que perduda. “L'espanyol és ara com ara una barrera per captar estudiants xinesos”, diu Leilei Ma Chen. Així que l'opció d'impartir la formació en la seva llengua és la manera de no entrar en aquesta batalla i alhora poder arribar a més públic objectiu.

La iniciativa d'aquesta jove consultora i Eserp és una gran notícia per a Barcelona i Catalunya. No convé oblidar que els estudiants d'MBA el dia que ocupin un lloc de decisió, si han d'escollir entre diferents destinacions per invertir o buscar socis comercials, ho faran en aquella que ja coneguin. “Que vinguin a Barcelona amplia les possibilitats de relacions comercials entre ambdós països i ens dóna a conèixer entre el món de la universitat i dels negocis xinesos”, diu Ma.

NOUVINGUTS.

L'altre col·lectiu al qual va dirigit l'MBA és el de xinesos residents aquí. La coordinadora del màster explica que les multinacionals xineses quan volen implantar-se a Catalunya o Espanya tenen molts problemes per trobar xinesos que no només sàpiguen les dues llengües sinó que a més tinguin formació qualificada. “Amb el màster en xinès donem oportunitats als xinesos d'aquí, que no tenen el nivell de castellà o català suficient per assumir els coneixements que s'imparteixen en un MBA”, explica Leilei Ma Chen.

Fins i tot de la segona generació d'immigrants xinesos, que ja s'han escolaritzat aquí, són molt pocs els que han aconseguit anar a la universitat. Ma explica que la gran majoria segueix les passes dels seus pares, els ajuden a l'empresa familiar i es queden amb un nivell de formació molt bàsica. Però, a més a més, el màster aspira a ajudar els nouvinguts xinesos que ja tenen una empresa aquí però que tenen mancança formativa per poder fer-la créixer o donar-hi un nou enfocament. Ara com ara, el 90% de les empreses regentades per xinesos són pimes, majoritàriament del sector del comerç i la restauració. Ma explica que, en ser un col·lectiu amb un nivell formatiu tan bàsic en el moment en què el país passa per una crisi com l'actual, es queden sense eines per reinventar-se i donar nous valors als seus negocis. “Hem identificat molta mancança de formació que volem combatre a poc a poc”, diu Ma. De fet, la coordinadora del primer màster en llengua xinesa assegura que si tenen una bona resposta posaran en marxa altres línies de formació en la llengua de Confuci.

PROMOCIÓ.

Fa ja uns mesos que van començar a desplegar les eines de difusió d'aquest curs i les accions de promoció comencen a tenir efecte. De fet, la segona setmana de maig l'alcaldessa de Zhuhai, una ciutat de la província de Guangdong, situada al sud de la Xina i d'on procedeixen el 80% dels xinesos que resideixen a l'Estat espanyol, va visitar l'escola de negocis Eserp a Barcelona per tancar un acord de col·laboració i proporcionar estudiants per al màster en xinès.

La iniciativa ha despertat l'interès de diferents mitjans xinesos i fins i tot la televisió pública d'Austràlia. “Arran d'aquestes notícies hem rebut trucades en què ens demanen informació d'estudiants xinesos que hi són arreu del món. Les perspectives són molt bones”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.