L'ESCI captarà alumnes estrangers amb un màster 100% en anglès
El curs en negocis internacionals començarà el 2012 i reforçarà el caràcter internacional de l'escola de comerç exterior associada a la UPF
fora de l'Estat
L'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) de la Universitat Pompeu Fabra vol potenciar el seu caràcter internacional, i per això ultima el llançament d'un màster en negocis internacionals que impartirà totalment en anglès a partir del curs 2012-2013. L'objectiu, segons explica el gerent de l'ESCI, Nacho Dualde, és que el 50% dels alumnes del màster -s'oferiran 20 places- siguin estrangers, i per això tot just ara l'escola comença a planificar l'assistència a fires i el posicionament en portals especialitzats per fer-ne la comercialització.
“El màster anirà dirigit a alumnes que no vinguin d'estudis econòmics sinó d'àrees com ara el dret, la publicitat o el periodisme”, destaca Dualde. El gerent de l'ESCI reconeix que aquest procés per captar alumnes a fora no és fàcil, però “hi ajuda l'atractiu de Barcelona com a ciutat i el fet que la marca UPF tingui un reconeixement internacional”.
El nou màster completarà una nodrida oferta de cursos de postgrau especialitzats en el món de l'empresa i sempre des d'una vocació internacional, els quals s'afegeixen al grau de negocis i màrqueting internacional que l'ESCI ofereix des que es va crear, el 1994, però que tot just va aconseguir l'oficialitat a través del sistema de Bolonya el 2009 i els primers alumnes es graduaran el juny del 2013. “Això ha suposat un important punt d'inflexió per a nosaltres, ja que ens permet competir en igualtat de condicions”, explica Dualde. S'ha notat, per exemple, que si bé abans cobrien sense problema les prop de 80 places que oferien del seu títol propi, ara amb el Grau oficial les 110 places queden curtes per a les més de 160 sol·licituds que reben cada curs. En aquest augment, però, també hi té molt a dir el creixent interès per treballar en àrees internacionals, ja sigui d'empreses o d'institucions. “Els joves veuen cada vegada més les opcions de sortides professionals en aquest àmbit, i a més cada vegada hi ha més gent que vol fer la carrera professional a l'estranger”, explica el gerent de l'ESCI. També destaca entre els estudiants d'aquesta escola l'elevat esperit emprenedor, ja que el 10% dels alumnes que han passat pel grau han acabat creant una empresa pròpia.
TRIOMF DEL XINÈS.
Evidentment, l'oficialització del títol també comporta un cert risc, ja que ara qualsevol universitat pública o privada podria oferir un grau semblant al de l'ESCI, tot i que Dualde es mostra confiat en aquest punt. “No és tan fàcil, organitzar uns estudis com aquests, en què el 50% dels professors vénen del món privat”, explica. De fet van ser les empreses, les que ara fa 14 anys van motivar la posada en marxa d'aquests estudis, per la necessitat de comptar amb professionals formats en el comerç exterior en un moment de màxima obertura de l'economia catalana.
En total, afegint-hi el grau i els màsters, l'ESCI aglutina uns 420 alumnes cada curs, la majoria del qual encara són del país, tot i que amb el màster nou l'escola espera fer un gir important. Anar a buscar alumnes forans també serà una manera d'esquivar les baixes provocades per la crisi econòmica en les inscripcions als màsters. “És difícil, amb les restriccions al crèdit i els cinc milions d'aturats; aquest curs vam tenir tres casos de gent que un cop inscrita va haver d'abandonar perquè va perdre la feina”, explica. Un altre tema és la demanda del grau. Aquí, diu el gerent de l'ESCI, no es nota l'impacte de la crisi, perquè “aquí els que paguen són els pares, i aquests deixaran de pagar moltes altres coses abans que l'educació dels fills”.
Destinar el 8% de les matrícules a beques
Estudiar el grau a l'ESCI suposa un esforç d'uns 6.000 euros l'any. Un cost elevat, si es tenen en compte els mil euros que pot valer un grau a la universitat pública, però encara més econòmic que els 10.000 que demana la privada. Amb tot, l'ESCI destina el 8% dels diners que obté de les matrícules -que suposen alhora el 70% dels ingressos totals- a la concessió de beques. A més, com que és un grau oficial, es poden demanar beques públiques.