Oficina Ponti vol fer de pont amb Àsia per formalitzar patents a Europa
La crisi obliga Oficina Ponti a potenciar la internacionalització. Més enllà del tràmit, el client vol saber el valor econòmic de la patent
publicar
La crisi ha fet aprendre a moltes empreses que el món, el mercat, és prou gran, i cal anar a cercar noves oportunitats cada vegada més enllà, com ara Àsia, l'actual zona d'interès de l'Oficina Ponti, la firma gestora de drets de propietat industrial i intel·lectual, que vol canalitzar la creixent activitat en patents, en un tràfic de doble sentit, que hi ha respecte d'aquell continent.
La presidenta de l'empresa, Adelaida Ponti, explica: “Ens trobem que hi ha cada vegada més clients que volen anar amb producte patentat a Àsia, i a l'inrevés, hi ha cada vegada més sol·licituds des d'aquells països per patentar a Europa”. I continua: “Fins ara, Alemanya i el Regne Unit eren els països que servien de conducte per formalitzar a Europa aquestes peticions, i nosaltres també volem exercir des d'aquí aquesta tasca de pont, perquè el que hem pogut observar és que hi centenars de milers de sol·licituds de patents en aquesta àrea geogràfica”. Oficina Ponti ha desplegat darrerament una extensa xarxa de corresponsals a tot el continent asiàtic per poder consolidar a curt termini aquesta estratègia d'internacionalització.
EINA PER CRÉIXER.
La crisi també ha obligat Oficina Ponti a redefinir el seu paper com a agent de la propietat industrial i intel·lectual, per tal de donar encara més valor al fet de patentar. Explica Salvà: “Ara les empreses ens demanen que els aconsellem com treure més profit de la propietat intel·lectual, què es pot fer perquè treballi millor al mercat”. Els analistes d'Oficina Ponti ara han d'observar com pren posicions al mercat la patent, però també veure com se'n surten els competidors amb els seus propis drets de propietat industrial. En definitiva, com assenyala el director d'operacions d'Oficina Ponti, “el nostre client ja no en té prou amb el simple tràmit, ara vol tenir una idea exacta de quin valor econòmic té la patent”. Un altre servei sol·licitat és l'avaluació d'actius de propietat industrial en processos de fusió.
La gestió de la propietat intel·lectual és una talaia que permet radiografiar l'entorn econòmic. Així, explica Adelaida Ponti: “Estem observant que les retallades estan afectant molt l'R+D a l'Estat espanyol. Està quedant molt tocada, sense que s'hagi tingut en compte que la competitivitat ve d'aquí, justament”.
MENYS MARQUES.
La situació de la patent a Catalunya, tot i que és millor que la del conjunt espanyol, segueix mostrant uns problemes que ja semblen seculars. “A Catalunya es formalitzen menys patents de les que s'escaurien, ens trobem que molts inventors no patenten o, quan se'ls acut fer-ho, resulta que la seva aportació ja ha estat divulgada arreu”, constata Adelaida Ponti. Així mateix, caldria que la innovació canviés els seus processos a l'àmbit de la universitat, on “l'investigador prioritza la publicació en revistes científiques del fruit de la seva recerca, per damunt del tràmit de patentar, quan hauria de ser a l'inrevés”. A diferència del que passa en el món acadèmic dels Estats Units, per exemple, aquí té més pes al currículum la publicació d'articles que no pas la formalització d'una patent. “Aquí, les universitats no entenen, com sí que passa als Estats Units, que la patent els pot representar una gran font d'ingressos, ja que poden llicenciar la patent”, explica Joan Salvà.
La crisi també ha suposat que Ponti hagi hagut d'intervenir més que en altres temps en litigis. “En temps de crisi, l'empresa deixa d'innovar, per manca de pressupost, i s'estima més defensar allò que ja té al mercat, atès que és limitat. Vol fer valdre fins al límit la seva cartera d'actius de propietat industrial”, diu Adelaida Ponti.
Facturació
5 M€
Treballadors
51
Any de fundació
1935
Farmàcia i muntanyes russes
L'Oficina Ponti va néixer el 1935 a iniciativa de l'enginyer Ignasi Ponti i el seu soci Lluís Tribó, que van obrir al passeig de Gràcia, 33 l'empresa Patents i Marques. Aquesta adreça professional es va conservar fins l'any 1998. El carnet número 25 del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Industrial acredita que Ignasi va ser sens dubte un dels pioners al nostre país en la gestió i defensa dels drets sobre la propietat intel·lectual i industrial. Un any després de la seva fundació, Ponti va engegar la seva activitat internacional, com bé acredita una carta del 16 de maig de 1936 enviada pel corresponsal nord-americà, el despatx Stevens, Langner, Parry & Rollinson. Documents que podem trobar als arxius de la firma ens informen com en aquests primers anys s'inicien les relacions de Ponti amb firmes com ara Esteve, del sector farmacèutic, o el paperer Miquel Rius. També s'hi troben curiositats, com ara la patent de muntanyes russes de Vallés i Martínez. Adelaida Ponti, química de professió, va assumir el lideratge de la firma el 1993, i ha estat crucial per a la seva renovació. A ella cal atribuir-li que la firma fos pionera com a agent de la propietat industrial en biotecnologia.