Gran angular

La mare de totes les fires

Unes cent mil persones de tot el món participaran del 22 al 29 de setembre en el saló Itma de maquinària tèxtil, i doblaran així l'assistència al Mobile World Congress. Els hotelers es preparen per fer ple coincidint amb la Mercè

Els fabricants catalans aspiren que el saló torni a la capital catalana l'any 2019
El sector confia que canviarà la percepció negativa que l'opinió pública té del tèxtil

Fira de Barcelona celebrarà entre els dies 22 i 29 d'aquest setembre la 16a edició de l'Itma (el saló de la maquinària tèxtil), un dels més grans d'Europa i del món per superfície ocupada (100.000 metres quadrats), nombre d'expositors (1.350 firmes) i visitants (100.000 persones). Per contextualitzar aquestes dades cal pensar que la reputada fira de la telefonia mòbil Mobile World Congress va portar a la Ciutat Comtal en la darrera edició del febrer un total de 13.000 expositors i 50.000 assistents. Això explica que per poder albergar les anomenades olimpíades de la maquinària tèxtil -la cita té lloc cada quatre anys-, Fira es va haver de comprometre per escrit a haver enllestit les obres dels nous pavellons 5 i 7 de Gran Via, com finalment va passar abans d'estiu. Per tant, l'Itma serà el primer saló que ocuparà la totalitat de la superfície del nou recinte firal.

No acaben aquí totes les xifres sorprenents d'aquesta fira de rècords. La característica del producte en exposició -màquines i, en alguns casos, línies de producció senceres- comporta una ingent tasca de muntatge que ha començat aquesta setmana. Només el primer dia d'arribada de material van accedir als pavellons de Gran Via 150 camions procedents del Port de Barcelona.

Tenint en compte les dimensions d'aquesta fira que se celebrarà durant vuit dies, no és estrany que els hotels, els restaurants i els comerços de la ciutat es comencin a fregar les mans. Cal pensar que dels 100.000 visitants que s'esperen, el 95% seran internacionals. I que els dies del saló coincideixen amb els de les festes de la Mercè.

Per això, el Gremi d'Hotels preveu assolir el ple durant la celebració de l'Itma. Almenys això és el que diu la lògica, perquè del cert encara no hi ha res. Jordi Clos, president dels hotelers de Barcelona, lamenta que el procés de reserves estigui molt endarrerit, ja que això els hagi obligat a alliberar les places d'allotjament que havien bloquejat per als congressistes. “De moment, les úniques reserves que s'han concretat són les de la setmana prèvia, que corresponen als operaris encarregats del muntatge i que s'han fet en hotels de tres estrelles de poblacions properes a Barcelona”, explica Clos, que, no obstant això, no dubta de l'èxit de la cita.

Amec Amtex, l'associació espanyola de fabricants de maquinària tèxtil -un 90% dels quals són catalans- ha calculat que el saló deixarà uns 800 milions d'euros en la ciutat de Barcelona. Però l'associació valora sobretot alguns altres impactes positius de l'Itma que el sector ja ha començat a notar: “Fa quatre anys que se sap que Barcelona seria l'amfitriona i això ha significat una gran promoció internacional”, assegura Carmina Castellà, directora d'Amec Amtex. A més, durant els dies que tindrà lloc la fira, les indústries catalanes es beneficiaran d'una atenció especial per part de clients de tot el món i cal esperar que això s'acabi traduint en més vendes i més negoci. Però a Castellà li fa especial il·lusió que de cara a l'opinió pública, i després de molts anys de notícies negatives vinculades a la indústria tèxtil, la fira pugui significar un punt d'inflexió perquè es comenci a parlar del sector en positiu i com una activitat de futur.

De fet, l'Itma 2011 ha coincidit amb un moment dolç per als fabricants de maquinària tèxtil, que en el primer semestre de l'any han augmentat les exportacions en prop d'un 40%; també han crescut les vendes domèstiques, fet que faria pensar en un rebrot del sector. Bons averanys per als fabricants que en la darrera dècada han hagut d'afrontar una extraordinària transformació en paral·lel amb el trasllat de la producció del tèxtil d'occident a l'Àsia.

Actualment la immensa majoria de les 84 empreses que integren el sector a Espanya són catalanes. D'aquestes una trentena estan internacionalitzades i suporten una intensa activitat de recerca i innovació. Els 200 milions d'euros que factura el sector cada any són una quota petita del negoci internacional, però les pimes catalanes han mantingut el seu espai gràcies a flexibilitat, especialització i proximitat al client. A l'Itma, la participació catalana doblarà la de l'edició passada i ocuparà una superfície de 5.000 metres quadrats.

El negoci internacional està dominat per alemanys, italians i suïssos, i cada cop més per xinesos i indis, que estan passant de fabricar samarretes a fer la maquinària amb què confeccionar-les. Per això, bona part dels assistents a la fira seran asiàtics i, també per això, l'Itma té un saló germà que cada dos anys se celebra a l'Àsia.

L'Itma és propietat de Cematex, el comitè europeu del qual és membre Amec Amtex. Aquesta associació ja treballa per tal que l'edició del 2019 torni a Barcelona. Castellà opina que hi ha moltes possibilitats si la d'aquest any és tot un èxit.

Barcelona pesca una cita anual

A partir de la tardor del 2012 i amb caràcter anual, la fira Seafood Barcelona vol reunir el sector de la comercialització de productes de pesca. El saló serà promogut pel grup dels Estats Units Diversified Business Communications i Alimentaria Exhibitions, que organitza Alimentaria, i compta amb el suport de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu per al primer any és atreure uns 300 expositors, ocupar 12.000 metres quadrats i interessar a un públic professional d'un perfil de qualificació alt.

Aquesta fira s'organitza amb èxit a Bèlgica, Hong Kong i Estats Units. Els promotors han tingut en compte que l'Estat espanyol és una de les primeres potències pesqueres mundials i un gran consumidor de peix, com també el pes que el sector agroalimentari té a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.