Borsa

Nadal amb regal

El vermell s'allunya amb l'arribada del Nadal, que imposa una treva en els parquets, dominats per la prudència i la baixa negociació. L'Íbex 35 suma un 4,14% setmanal.

L'Íbex 35 és a quatre jornades de tancar
el segon exercici
borsari arrossegant abundoses
pèrdues anuals

Els inversors volen acomiadar l'any en positiu. No és que s'esvaeixi el vermell del balanç anual, però durant les darreres sessions les tímides compres que s'han produït enmig d'un baix volum de negoci han rellançat els índexs una mica més amunt, i la pràctica totalitat dels parquets borsaris han acabat la penúltima setmana de l'exercici 2011 amb significatius guanys setmanals. En el cas del mercat domèstic, el selectiu índex Íbex 35 ha reconquerit en les últimes sessions els 8.542,70 punts, després de revalorar-se un 4,14% setmanal. Amb aquest tancament, l'Íbex 35 redueix fins al 13,35% les pèrdues acumulades d'ençà que va començar el 2011, que es va encetar en els 9.859,10 punts i, cal recordar, arrossegant un descens anual superior al 17%. Així doncs, i tenint en compte la impossibilitat d'eixugar la totalitat de la minusvàlua anual en les quatre sessions que resten per acomiadar l'any, aquest serà el segon consecutiu en què l'Íbex 35 tanca en vermell.

Durant les darreres jornades, i a recer de les pujades enregistrades, s'ha començat a entreveure el tradicional ral·li de cap d'any en un ambient semifestiu i fins i tot una mica tediós. A part de la inèrcia alcista –pròpia de les darreres sessions de l'exercici- el comportament positiu dels mercats borsaris ha tingut a veure amb altres factors, com ara la reeixida subhasta de deute del Tresor espanyol i la bateria de dades macroeconòmiques procedent dels EUA. Això, juntament amb l'absència en la primera plana de nous envits en la crisi de deute sobirà -que aquesta setmana sembla haver desaparegut de la ment dels inversors- ha despertat l'esperit nadalenc i ha donat una petita treva als parquets.

El suport rebut al deute espanyol dijous de la setmana precedent s'ha tornat a produir aquesta setmana. Els inversors tenen fam de paper, atrets per les elevades rendibilitats ofertes en subhastes precedents, i això ha quedat demostrat un altre cop en l'última col·locació de lletres. L'ens emissor tenia previst captar entre 3.500 i 4.500 milions d'euros dimarts, però la demanda va superar amb escreix l'oferta i es van col·locar lletres per un total de 5.600 milions d'euros. A part de l'elevada demanda, el fet que el preu pagat pel Tresor s'hagi reduït considerablement -ha passat de més del 5% de l'anterior subhasta al 2,43% d'aquesta, en les lletres a sis mesos- és el que ha tranquil·litzat els mercats mantenint la tendència alcista a començament de setmana. D'altra banda, en els darrers dies s'ha estrenat el nou president del govern estatal, Mariano Rajoy, i el seu gabinet de ministres, que segons els experts tenen el vistiplau dels mercats internacionals.

A més a més, el fantasma de la recessió a l'altra banda de l'Atlàntic comença a esvair-se. Les darreres dades macroeconòmiques publicades als EUA mostren cert enfortiment de l'economia nord-americana, malgrat que s'ha revisat a la baixa fins a l'1,8% el producte interior brut (PIB) del tercer trimestre des del 2% previst en la dada preliminar. No obstant això, l'optimisme per una millora de l'economia dels EUA s'ha estès des de Wall Street fins a les places del Vell Continent i ha contribuït a la tendència a l'alça en aquests darrers dies de l'exercici.

BREU ENSURT.

Els inversors només s'han trobat una pedra a la sabata aquesta setmana, que va frenar les compres dimecres i va retornar el vermell als índexs. La subhasta de diner realitzada pel Banc Central Europeu (BCE) al sector bancari va evidenciar les elevades necessitats de capital que té el sistema i va retornar la por als parquets. Això, i que els índexs havien pujat prop d'un 3% en dos dies, van ser motius suficients per passar per caixa a mitjan setmana en espera que el ral·li de Nadal continués la seva marxa, com així ha estat.

La setmana vinent, ja l'última del negatiu 2011, serà curta. Dilluns els mercats borsaris de l'Estat espanyol, Alemanya, l'Estat francès, Itàlia i els EUA no obriran les seves portes de manera que només queden quatre sessions per acomiadar el present exercici. Amb molts inversors de vacances i amb tot el peix venut, els experts esperen pocs moviments en els índexs malgrat que destaquen que la inèrcia alcista es podria allargar fins a cap d'any, sobretot si les xifres macroeconòmiques nord-americanes continuen sent esperançadores i no hi ha notícies adverses que omplin de pessimisme els parquets. No obstant això, la prudència que ha acompanyat l'esdevenidor dels mercats en els últims mesos no se n'hauria d'anar de vacances, pel que pugui passar, atès que la crisi del deute sobirà, tot i que es manté a l'ombra els últims dies, tornarà a sorprendre en qualsevol moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.