RAMON FOLCH
SOCIOECÒLEG, FUNDADOR DE LA CONSULTORIA AMBIENTAL ESTRATÈGICA ERF
“Els índexs de creixement faran el cant del cigne aviat”
La crisi també ens convida a reflexionar sobre la sostenibilitat del nostre model, ara que molts volen aparcar la qüestió en l'agenda de prioritats. A través de llibres com La quimera de créixer, Ramon Folch enriqueix el debat sobre què ens espera en l'era postindustrial.
Creieu que hem de gestionar la demanda. Si hi ha poders de mercat que ho impedeixen ens cal, doncs, una forta intervenció pública.
Quin pot ser el límit de les renovables?
Haurem de pensar en l'estalvi energètic, doncs.
S'associa la sostenibilitat amb subvenció, quan el que li cal és finançament.
Creieu que el mercat immobiliari hauria de recollir el seu sobrecost ambiental?
La crisi econòmica, en la mesura que frena la construcció, pot beneficiar una planificació urbanística més equilibrada?
En la gestió de l'aigua, tenim exemples de bona gestió de l'aigua depurada, aigües grises o aigües pluvials. Però això sembla que encara xocar encara amb el transvasisme.
El clima no anava sol
Per Ramon Folch, el que potser mostra millor que pel sender del creixement infinit anàvem errats és el canvi climàtic: “Ens pensàvem que el clima era una cosa que marxava sola, i ara resulta que la nostra actuació està induint canvis en el clima, canvis que tenen conseqüències econòmiques creixents, ja sia perquè hi ha accidents provocats per tempestes o huracans, o senzillament perquè canvia la matriu d'explotació agrícola.” Recorda que molts dels problemes econòmics es deuen al fet de superar una línia, i el canvi climàtic n'és la prova.