L'Eurogrup es compromet a buscar una solució per a l'Estat
La CE es nega a suavitzar l'objectiu de dèficit exigit fins que Rajoy no presenti els pressupostos amb més sacrificis
Rehn vol saber “els motius” de la desviació fins al 8,5% i què pensa fer Madrid per compensar-la
Inflexible, la Comissió Europea no vol fer ni un pas enrere fins que Mariano Rajoy no presenti els nous pressupostos amb més sacrificis. El seu vicepresident, Olli Rehn, va refredar ahir les expectatives del govern espanyol d'una suavització immediata de l'objectiu de dèficit públic, alertant que dispararia la prima de risc i que no ha fet cap altra excepció amb la resta de socis, com Bèlgica o Hongria. Però als passadissos de Brussel·les tothom reconeix que no és realista pensar que l'Estat pugui retallar els números vermells del 8,5% al 4,4% en només un any. Per això, el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s'ha compromès a buscar una “solució” en la cimera de demà.
Fent públics els comptes, mostrant la desviació real i el forat heretat de Zapatero, Rajoy ha complert un dels requisits que li havia exigit Rehn per renegociar els deures. I, de passada, ha desmentit qualsevol rumor o sospita sobre si el PP havia exagerat el dèficit acumulat pel PSOE. Però ara li falta el més difícil: convèncer Brussel·les que aquest 8,5% és només una relliscada puntual, per culpa de la crisi i el cicle econòmic (i electoral, no ens enganyem) i no un problema estructural de la despesa pública i de les autonomies. El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, i el mateix Rajoy aprofitaran la cimera europea de demà sobre Grècia per pressionar els seus homòlegs i mirar d'arrencar uns punts o, almenys, unes dècimes.
No és cap broma
Rehn, però, no té pressa i descarta prendre cap decisió aquesta setmana, tot i que el govern espanyol volia presentar ja divendres el seu sostre de despesa actualitzat. L'eurocomissari no en té prou amb la demolidora xifra del 8,5%: vol mirar-se amb lupa els números, investigar “els motius d'aquesta desviació” i saber què pensa fer Rajoy per recuperar el terreny perdut. “Quan tinguem tota aquesta informació, i confio que serà en les setmanes vinents, podrem decidir”, va aclarir el finlandès, advertint que la “sostenibilitat estructural” dels comptes públics “no és cap estupidesa” i que “tots els estats membres han de complir els seus compromisos”.
LA XIFRA
L'obedient Portugal aprova
Portugal, el rescatat obedient de l'euro, va aprovar ahir el tercer examen dels inspectors de Washington i Brussel·les i rebrà el quart tram de l'ajuda acordada al maig: 14.600 milions d'euros. El seu ministre de Finances, Vítor Gaspar, està fent els deures, però les retallades de despesa estrangulen els portuguesos i agreugen una recessió que aquest any serà del 3,3%.
Això, i la pressió dels mercats, aboca Lisboa a un segon rescat perquè sembla molt poc probable que es pugui finançar pels seus propis mitjans el setembre de l'any que ve, tal com preveia el rescat. El govern alemany, però, ja s'ha mostrat disposat a ajudar i donar més marge a l'executiu de Passos Coelho, a diferència de la mà dura exhibida amb Grècia durant les darreres setmanes.