Gran angular

Més de 6.800 gironins busquen feina a través del servei municipal

La borsa de treball del SMO posa en contacte les persones que busquen feina amb empreses que necessiten personal

L'objectiu és adaptar l'oferta formativa a les necessitats de l'empresariat

La Cristina i en Mohamed van participar fa un any en un programa d'ocupació de l'Ajuntament de Girona, finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya. Tots dos van rebre una orientació professional individualitzada, un itinerari d'inserció per assolir una sèrie de competències clau i una formació de 380 hores de durada sobre logística i comerç. L'equip de prospecció del Servei Municipal d'Ocupació (SMO) es va encarregar de fer difusió del programa entre el teixit industrial gironí. Xarxafarma és una de les empreses que hi va voler participar, i la Cristina i en Mohamed fa nou mesos que hi treballen: sis, amb contracte de formació per complementar l'itinerari formatiu i, després, amb contracte ordinari.

L'Olga va començar al desembre del 2010 un itinerari d'orientació laboral del SMO; feia un any que no treballava i que estava en recerca activa de feina. Al cap de tres mesos, a través de la borsa de treball del SMO, va trobar feina a Rademacher, una empresa del sector de logística i transport. Al cap de poc temps, l'empresa es va tornar a adreçar al servei per cobrir una altra vacant de mosso/a de magatzem, i hi van contractar una segona persona. El maig de 2011, per ampliar el departament administratiu que l'Olga coordinava, van demanar al SMO més candidatures d'un perfil administratiu, i van contractar una altra persona. El juliol del mateix any van tornar a contractar dos mossos de magatzem que també provenien del SMO. La bona relació entre l'empresa i el servei i la valoració que Rademacher va fer de les competències de les persones seleccionades els va permetre poder cobrir cinc llocs de treball en menys de cinc mesos.

Eva Fortià, directora del SMO gironí, posa aquests dos casos com a exemple d'una de les feines del servei, “promoure la prospecció del mercat de treball local, per tal de captar ofertes de feina per facilitar la inserció laboral de les persones participants dels programes i actuacions que es duen a terme al SMO i dels demandants de feina en general”. En aquest sentit, el personal tècnic manté un contacte permanent amb el teixit empresarial del territori, amb l'objectiu de detectar les necessitats de feina de l'empresariat gironí, adaptar l'oferta formativa a aquestes demandes, i oferir personal capacitat que pugui assumir amb garanties d'èxit el llocs de treball sol·licitats.

El Servei Municipal d'Ocupació de Girona gestiona des de l'abril del 2009 una borsa de treball, amb accés en línia, que permet posar en contacte les persones que busquen feina amb les empreses que cerquen personal, i viceversa. La tipologia de les empreses amb què mantenen contacte respon majoritàriament a empreses privades mitjanes i petites, i els perfils laborals més sol·licitats pertanyen a l'àmbit comercial i de vendes, oficis especialitzats, hostaleria i turisme, i perfils administratius en general. Actualment hi ha 43 ofertes de feina.

Al SMO tenen l'objectiu principal de dissenyar i desenvolupar actuacions de formació i ocupació i facilitar l'accés al mercat laboral al conjunt de la població gironina mitjançant l'articulació i optimització de les polítiques actives d'ocupació promogudes pel Servei d'Ocupació de Catalunya. “En el Servei Municipal d'Ocupació es treballa per optimitzar l'ocupabilitat de les persones en situació d'atur oferint-los actuacions de formació transversal i professionalitzadora, i orientació i assessorament laboral a fi i efecte de millorar la seva posició en relació amb les exigències del mercat de treball i, consegüentment, contribuir a augmentar les seves possibilitats reals d'inserció laboral”, explica Fortià.

Durant l'any 2011 es van fer un total de 6.830 demandes de recerca de feina al SMO (a l'Oficina de Treball de la Generalitat de Girona hi havia 7.380 persones registrades al mes desembre), que van atendre 1.883 persones que estaven en situació d'atur i que van passar per alguns dels serveis que hi ofereixen: itineraris d'inserció, diagnòstics d'ocupabilitat, formació en tècniques de recerca de feina, formació ocupacional en diverses àrees professionals, formació en alternança amb el treball i pràctiques en empreses, entre d'altres.

Segons el SOC, la xarxa personal de contactes és el mecanisme i l'eina més utilitzats per tal de poder accedir a un lloc de treball ja que només entre un 20 i un 30 per cent del mercat laboral ha aconseguit trobar alguna feina mitjançant la premsa, internet, serveis d'ocupació, etc.; tota la resta, que és el 70%, l'han trobada gràcies als seus contactes.

Expectatives

La borsa de Palamós es dobla

El nombre d'inscrits a la borsa de treball de l'Ajuntament de Palamós pràcticament s'ha doblat, des dels 420 inscrits amb què van tancar el 2011 fins als 824 de l'últim recompte. Amb 1.739 veïns a l'atur, l'anunci que el servei municipal col·laboraria amb Bonpreu-Esclat i Mercadona en la preselecció del personal dels dos supermercats nous ha fet disparar l'afluència de demandants.

Ja han preseleccionat setanta persones per al nou Bonpreu, que d'entrada ofereix trenta llocs de treball, i més endavant, a l'estiu, és probable que es contractin fins a trenta persones més.

Pel que fa a Mercadona, ha recorregut a la borsa de treball municipal per trobar les 30 persones que inicialment treballaran al supermercat que s'està construint i està previst que estigui enllestit en el tercer trimestre.

Durant l'any passat aquesta borsa va tramitar 47 contractacions, i en el que va d'any, tretze empreses s'hi han adreçat perquè els ajudin a cobrir 42 llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.