Constcat comença els tràmits per licitar obra pública a Colòmbia
Aliança. Un grup de cinc constructores s'uneix per atacar el mercat internacional i obren oficina a Bogotà
A Catalunya i a l'Estat espanyol hi ha hagut una frenada brusca en la construcció d'obra pública i infraestructures per la dràstica retallada de les inversions. En aquest context, un grup de cinc constructores petites i mitjanes –afiliades a la patronal Constcat– ha decidit unir-se per atacar el mercat internacional i ja té un peu a Colòmbia, on des de fa una setmana té una oficina i ja ha començat a fer els tràmits per licitar obra pública, cosa que podran començar a fer en qüestió de dos o tres mesos. Un cop aconsegueixin algun contracte al país llatinoamericà, volen posar rumb cap al Magrib.
L'Associació Catalana d'Empreses Constructores d'Obra Pública (Constcat) que agrupa una vintena de companyies, va decidir a l'estiu passat ser quelcom més que un lobby i constituir una empresa perquè les empreses associades que ho vulguessin s'hi poguessin unir per internacionalitzar-se i buscar algun altre mercat amb més possibilitats que l'espanyol. Cinc d'aquestes empreses –Àrids Romà, Vopi4, Constructora de Calaf, Pasquina i Construcciones Caler– van constituir Constructora Internacional Constcat, amb un capital social de 750.000 euros i avals de sis milions.
“En el si del Constcat, en un moment de reflexió estratègica i en aquest moment dramàtic del sector aquí, va sorgir la necessitat d'obrir-se a un mercat internacional”, explica Humberto López, conseller delegat de la nova empresa internacional. En aquest pas també hi va tenir molt a veure la pressió del govern i del seu president, Artur Mas, en una reunió amb Constcat celebrada al juliol passat: “Vam rebre indicacions concretes i precises perquè superéssim les diferències i anéssim juntes a buscar mercats nous”, relata López. “Cap d'aquestes empreses per si sola no podia internacionalitzar-se, perquè no s'internacionalitza qui vol sinó qui pot”, hi afegeix.
Proximitat Cultural.
“En aquests moments, Colòmbia és una bogeria. En dos anys serà el cinquè productor de petroli del món, té programes per construir carreteres per valor de 7.500 milions de dòlars a l'any i autopistes per 20.000 milions, el seu PIB creix, té millor qualificació creditícia que Espanya”, explica Humberto López. Amb aquest creixement, Colòmbia s'ha trobat que pràcticament no tenia empreses de construcció d'obra pública i les companyies espanyoles han trobat un filó: “Totes les empreses espanyoles del sector estan allà: en l'última licitació, de 17 empreses licitadores, 12 eren espanyoles”, relata.
Per ara, a la constructora Internacional Conscat tenen previst fer només licitació pública en els camps de les infraestructures de transport, cicle complert de l'aigua, edificació i medi ambient. “Pensem que anem al lloc adient en aquest moment i tenim les eines per tenir èxit i complir el nostre pla de negoci”, diu López. Han descartat el Brasil, on la construcció està en alça, per la presència de molts gegants del sector. El proper pas serà algun país del Magrib, tot i que encara no han decidit quin, i després ja es veurà. “Els límits seran els que ens marqui la nostra capacitat financera”, conclou.
Competència ferotge
Colòmbia s'està omplint de constructores espanyoles però hi ha pastís per tothom i la competència –que va en augment– no és res comparada amb la que hi ha a l'Estat espanyol. La política d'austeritat de les administracions ha fet reduir molt el nombre de concursos, i els últims pressupostos de l'Estat, molt restrictius, ho han acabat d'adobar. “Per una licitació d'un milió d'euros a qualsevol Ajuntament es presenten 50 o fins i tot 100 empreses”, diu Humberto López. El mercat exterior és, per tant, l'única sortida.