Borsa

L'Íbex abandona els mínims

Els inversors tornen malgrat els núvols econòmics i la nova retallada de ràting. L'Íbex 35 suma un 1,6% i arriba als 7.145,80 punts i diu adéu a un abril negre.

L'anunci del Fons Monetari Internacional (FMI) que darrerament l'economia espanyola s'ha deteriorat més s'ha traduït en un perjudici per al sector bancari

Espanya entra de nou en recessió; l'atur supera els 5,6 milions de desocupats; fins el 2013 no s'expandirà l'economia; el Tresor ha d'apujar la rendibilitat per col·locar el seu deute, i Standar&Poor's rebaixa un altre cop la qualificació de l'Estat. Res no ha millorat en el panorama econòmic, ans al contrari. Els núvols negres s'han fet més grans, però, tot i això, el sol ha tornat a lluir en els parquets durant la darrera setmana. El principal índex de la borsa espanyola ha reconquerit el nivell dels 7.100 punts, malgrat haver caigut durant la setmana per sota dels 6.900 punts i tocar mínims de l'exercici. En les darrers sessions l'Íbex 35 ha escalat posicions fins a tancar en els 7.145,80 punts, un nivell que suposa una revaloració en cinc jornades de l'1,49%, que trenca cinc setmanes consecutives amb registres de pèrdues –des del 16 de març el selectiu no havia acomiadat cap setmana amb guanys.

rebots.

Els experts havien advertit que podien produir-se rebots, tenint en compte els baixos preus que havien assolit un bon grapat de valors arran de les caigudes severes registrades les setmanes precedents. I això és el que ha passat, tot i que a principis de setmana els dubtes dels inversors van provocar una nova sessió de pànic en els parquets europeus. Les eleccions presidencials a França, en què el candidat socialista va superar Nicolas Sarkozy, obren noves incerteses en el si de la Unió Europea (UE). La possible victòria de François Hollande podria qüestionar el lideratge alemany i el compliment dels ajustos als quals estan obligats els països europeus, aspecte que va generar una onada de vendes a gairebé la totalitat de mercats europeus en encetar-se la setmana.

La borsa espanyola va precipitar-se d'un 2,76% fins als 6.846,60 punts mentre la borsa germana era víctima de la davallada més profunda, en Baixar d'un 3,36%, seguida de l'Eurostoxx-50, que va recular d'un 2,87%. Així doncs, la pressió dels mercats no va centrar-se en l'Íbex 35, contràriament al què ha passat en setmanes anteriors, però sí que va tenyir de vermell l'índex i el va conduir fins a nivells del 2009. Com de costum, sector immobiliari i bancari van tornar a tombar l'indicatiu, en què només Indra va salvar-se del signe negatiu, després que el Banc d'Espanya confirmés un deteriorament més elevat del previst de l'economia espanyola i l'entrada en doble recessió del país. No obstant això, la calma va tornar als parquets sota el guiatge de la subhasta del Tresor espanyol, que reduint l'oferta va fer incrementar la demanda, aspecte que els mercats van valorar positivament. També van tenir el suport dels inversors les emissions de deute dutes a terme a Itàlia i Holanda, de manera que la pressió sobre els mercats de deute es va refredar i la renda variable ho va agrair en forma d'alces generalitzades. A l'optimisme dels inversors també hi van contribuir les xifres trimestrals que estan presentant les grans empreses i que no deixen de sorprendre en guanyar més del previst, com Apple, o assolint beneficis acceptables prenent en consideració l'alentiment de l'economia mundial. Però com que la situació no està per romanços, el Fons Monetari Internacional (FMI) va aparèixer dijous per advertir d'un deteriorament més elevat de l'economia espanyola que perjudicarà encara més la malmesa banca del país, i refredar els ànims. El sector financer i l'immobiliari van frenar les alces del selectiu que, de nou, va esdevenir el pitjor índex europeu –en baixar d'un 1,29% dijous, mentre la resta mantenien guanys modestos–, tot i resistir per sobre els 7.000 punts. I, per acabar d'arrodonir una setmana convulsa, l'agència de qualificació Standard & Poor's (desapareguda des de fa setmanes d'escena) va emergir per anunciar que rebaixava el deute espanyol dos esglaons, fins al BBB+, però amb perspectiva negativa. En un primer moment el signe negatiu va dominar l'última sessió de la setmana, però els inversors es van poder refer de l'ensurt i, a mig matí, l'Íbex 35 no només havia abandonat les pèrdues sinó que pujava gairebé d'un 2%, com si res no hagués passat. Les puges d'aquests dies, però, no eixuguen les contundents pèrdues que arrossega la borsa a l'abril. L'Íbex 35 està a punt de tancar el pitjor mes del començament de l'exercici ençà, i el més baixista des del novembre del 2010, en què l'índex va enregistrar un descens del 14,29%. Aquest abril el selectiu s'ha desplomat d'un 10,77%. Ha incrementat les pèrdues anuals fins al 16,58% en passar dels 8.008 punts –nivell en què va acomiadar el març- fins als 7.100 punts de finals d'abril –a falta d'una sessió per tancar el mes actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.