Empreses

La centenària

Teixits Matas

Set generacions darrere el taulell en dos segles de botiga

Teixits Matas, de Figueres, compleix dos segles. Un document del 1812 acredita que fa com a mínim 200 anys la botiga ja existia com a corderia. Dalí i Gala van ser clients de l'establiment.

La Gala sempre deia que aquí ho comprava tot menys l'aigua de litines

La botiga Teixits Matas, de Figueres, ara especialitzada en roba de parament de la llar, va començar com a corderia fa dos segles. Així ho certifica un document que els propietaris guarden a la rebotiga i que demostra que el negoci hi és, com a mínim, des de fa dos-cents anys. “No sabem si abans la família ja es dedicava a això perquè no hi ha papers més antics, perquè l'arxiu de l'església es va cremar a la Guerra Civil”, expliquen Jordi Bonaterra i la seva filla Marta, que són la sisena i setena generació d'una nissaga figuerenca dedicada al comerç, que l'any 1812 Joan Matas va iniciar fent de corder. Així consta en un padró d'habitants de Figueres d'aquell any.

Des de llavors fins avui, la botiga no s'ha mogut del carrer Besalú i ha tingut la mateixa família com a propietària. Però ha canviat lleugerament de negoci: de les cordes, a les teles, a la roba per dona i ara al parament per a la llar. Això sí, sense moure's del tèxtil, un sector que ha passat dificultats a Catalunya en les últimes dècades, després d'èpoques d'auge al país. “Va arribar un moment que les indústries van començar a tancar. I ja tot venia del Japó i la Xina”, recorda Jordi Bonaterra.

Si la botiga començava el 1812 com a corderia, la segona generació, en Josep Matas i la seva dona, Dolors Hortal, hi van començar a introduir barrets, manteletes i algun teixit. El fill de la parella, en Jaume, va ser qui va donar l'impuls més important a la botiga, quan ja s'havia deixat el negoci de les cordes i s'havien centrat en les teles. Va ser ell qui va encarregar al voltant de l'any 1900 el sostre de guix tan característic que encara es conserva. Els taulells on s'atén encara avui la clientela són del voltant del 1840. S'han mantingut fins ara, excepte un, del qual Salvador Dalí es va encapritxar i es va endur cap a Portlligat.

L'única filla del matrimoni de Jaume, l'Angelina, es va casar amb el pintor Josep Bonaterra, que formava part de l'elit intel·lectual de Figueres. Va ser l'Angelina qui es va encarregar de tirar-ho endavant fins que un dels quatre fills, en Joan –que va ser alcalde de la ciutat–, va seguir la nissaga de comerciants. Més tard, Jordi Bonaterra, ara jubilat, va agafar el relleu. En Jordi va ser-hi fins que el 2002 es va plantejar si hauria de tancar, com tants altres ho han hagut de fer. Però una de les seves filles, la Marta, que feia d'interiorista a Barcelona, va decidir encarregar-se'n. “Em va posar una condició, que ens especialitzéssim en roba de la llar. I ha funcionat”, diu el pare.

un altre ritme

Jordi Bonaterra explica mil anècdotes de quan tot funcionava d'una altra manera, quan els clients es feien la roba a mida i triaven una tela bona perquè quan l'abric es fes malbé es pogués girar de l'inrevés. De quan hi havia cadires a la botiga perquè s'hi estaven una bona estona comprant. “Ara tothom va amb pressa”, diu la Marta. Per exemple, recorda Jordi Bonaterra, en una època que tothom regatejava, a tota la roba hi havia marcat el preu mínim i el màxim. Llavors, a la botiga hi havia un mirall a la porta, i si veien que la clienta marxava perquè no li agradava el preu, la seguien al carrer per fer-li una oferta més econòmica. Però si pel mirall veien que la clienta només feia veure que marxava, no li rebaixaven el preu.

Bonaterra explica també que Salvador Dalí i Gala eren compradors habituals de la botiga i fins i tot recorda que ella era una mica difícil de tracte, diu. Això sí, feia bona publicitat de can Matas. En Jordi revela que Gala sempre deia: “Jo aquí ho compro tot menys l'aigua de litines.” “El notari Dalí [pare del geni] era molt amic del meu avi, Josep Bonaterra”, hi afegeix.

Si se'ls pregunta quin és el secret per mantenir el negoci, en Jordi i la Marta ho tenen clar: cal renovar-se, tenir molt de gènere i de diversos preus. I sobretot, asseguren que la diferència amb les franquícies de les grans marques és l'atenció al client. La botiga ha passat èpoques de tots colors, de bonança i de crisi, com la d'ara. Jordi Bonaterra diu que només han tancat per la Guerra Civil, quan se'ls en van endur tot el gènere. “Ara, potser és pitjor que allò [diu] perquè estàvem molt ben acostumats.”

al carrer besalú

Can Matas és una de les botigues més antigues de Figueres i és de les poques que s'han mantingut en el mateix local. Sempre ha estat situada al cèntric carrer Besalú. Actualment, la setena generació porta el negoci.

El dol i el blanc

Els propietaris recorden la secció de dol, de negre rigorós, que hi havia a can Matas i també la secció de roba blanca, quan es comprava tela fins i tot per fer-se a mida els calçotets.

desfilades i catàlegs

A la rebotiga s'hi conserven documents tan antics com ara catàlegs de moda del 1914 al 1916, i fotografies antigues on s'hi mostren desfilades i també antics dependents, curiosament tots homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Set generacions darrera el taulell en dos segles de botiga

Publicat a