Empreses

Eusebi Carles i Joan Vives

director serveis corporatius AOS

“Oferim estudis de mercat i coneixement de la realitat immobiliària”

No aniries a un judici sense advocat. L'usuari és el nostre representat
Per guanyar liquiditat es pot vendre l'edifici i quedar-s'hi com a llogater
Els canvis en una oficina poden ser una excusa per implantar canvis filosòfics

L'empresa francesa AOS es funda a França el 1988. El 2006 s'alia amb la companyia nord-americana Studley i creen una consultora global en el sector immobiliari: AOS estava especialitzada en el que es coneix com el project management i també en l'space planning, que comprèn la gestió d'obres, serveis d'arquitectura, disseny d'espais intel·ligents i la planificació d'entorns laborals fets a mida. La nord-americana era especialista en tenant representation, un concepte dels mercats anglosaxons que defineix els serveis de representació d'usuaris d'immobles d'empreses.

La nova companyia ofereix el servei immobiliari integral: l'auditoria de la companyia respecte als aspectes immobiliaris, el diagnòstic, la recomanació i la implementació de tots els aspectes immobiliaris, a més dels contractes, l'habilitació d'espais i la renegociació de rendes davant el propietari.

Què els diferencia d'altres empreses immobiliàries?
Joan Vives: A diferència d'altres tipus d'especialistes en el mercat immobiliari que representen les propietats immobiliàries, grans inversors o promotores, AOS Studley defensa els interessos dels ocupants. A una banda de la taula hi ha l'usuari i el seu assessor, que seria Studley, i a l'altra hi ha el propietari de l'immoble o l'agent que representa aquest propietari.
Eusebi Carles: Nosaltres coneixem perfectament els edificis, els ocupants, les rendes i les condicions. Estem al mig de les dues parts. El nostre univers de clients és tota la comunitat empresarial, siguin llogaters o propietaris de l'espai que ocupen.
Però AOS Studley no ofereix actius immobiliaris propis?
J.V.: Com pots assessorar lliurement si tens interessos amb els immobles? Deixes de tenir independència total respecte a l'assessorament del client, i et poses al costat de la corporació. Per això nosaltres sempre parlem d'ocupant i no d'arrendatari.
E.C.: Venem coneixement del sector immobiliari dins del sector terciari. És a dir, per a empreses d'altres sectors. Fins i tot també assessorem els actius que aquestes empreses del sector terciari poden tenir.
És a dir: també assessoren propietaris amb actius immobiliaris?
J.V.: Sí. Representem clients que poden ser propietaris dels seus actius. Normalment aquesta gestió la fa algú de l'empresa, com pot de la manera que pot. Nosaltres podem ser una extensió d'aquest tipus de departament.
E.C.: Oferim, entre altres coses, estudis de mercat, comparables, i coneixement de la realitat immobiliària. I anem a negociar. Moltes companyies poden necessitar liquiditat en un moment determinat i per a ells és complicat perquè són empreses que no es dediquen a la gestió de patrimoni i no saben quina pot ser la millor opció. Aleshores els expliquem que si venen els seus actius es poden convertir en arrendataris. Es rep l'import de la venda i comptes amb liquiditat. Nosaltres buscaríem els inversors.
Quan presenten els seus serveis, quina resposta obtenen?
J.V.: És un servei desconegut al nostre país, i hi ha una resistència filosòfica, és nou. Quan tens l'oportunitat d'explicar-ho bé ja es veu d'una altra manera.
E.C.: Els ho solem explicar amb l'exemple que no s'aniria mai a un judici sense contractar un advocat i, per tant, és millor que no abordis temes immobiliaris que tinguin potencial impacte en els immobles sense assessorar-te degudament.
Creu que les companyies estan preparades per deixar-se assessorar en aquest camp?
J.V.: El cost immobiliari, d'un compte de resultats, després del de personal, és el més gran de les companyies i no s'hi dedica prou atenció. No és suficient que un director de recursos humans es posi a renegociar les rendes. Amb l'assessorament extern poden arribar molt més enllà del que es pensen.
E.C.: Fins ara s'hi solia dedicar algú de la casa no especialista en aquests temes. I ells, per desconeixement, trucaven a agents immobiliaris. Cal recordar que aquests senyors representen les grans propietats immobiliàries i hi poden tenir compromisos. Nosaltres mirarem tot el mercat i donarem una opinió honesta i transparent sobre un edifici o un altre.
Una vegada fet el diagnòstic, quines opcions hi ha?
J.V.: Es pot anar des de la renegociació de vendes a la reagrupació de seus, o al trasllat del centre de la ciutat a la perifèria. Cada cas és diferent. Hi ha companyies que han crescut desordenament: tenen tres seus, tres recepcions, sales de reunions, i lavabos per triplicat. Si ho unifiques obtens uns estalvis immediats.
E.C.: L'agrupació de seus et permet tenir la gent justa, pot generar sinergies. No hi ha, però, una recepta màgica.

La crisi ha fet marxar les empreses dels centres urbans?
J.V.: Hi ha hagut una migració real d'empreses que han estat al centre i han optat per marxar-ne. Però no només per qüestions econòmiques, sinó perquè els edificis més moderns i més eficients estan fora del centre, en entorns molt ben comunicats. Al centre, en canvi, els edificis han quedat obsolets, amb característiques tècniques que ja no encaixen.

Marxar del centre, reduir espai... pot comportar reticències entre el personal?
J.V.: Dins l'estudi de les companyies fem entrevistes i els arquitectes parlen amb la gent per veure les seves necessitats diàries. Potser abans tothom tenia despatxos i a partir d'ara es treballarà amb el concepte de hot desking.
E.C.: El canvi d'una oficina pot ser l'excusa per aplicar canvis filosòfics. Per què has de dedicar una taula, un armari i una cadira quan només ets al lloc de treball divendres i la resta de dies ets a casa dels clients?
Arriben a Barcelona l'any 2010, en plena crisi. No era un mal moment?
E.C.: La crisi és una oportunitat per descobrir aquest tipus de model de negoci. Era un moment dur, però també molt interessant perquè el primer tic de moltes empreses és estalviar costos i reduir staff. I quan redueixes plantilla les necessitats de l'empresa canvien.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

“L'assessor immobiliari de l'usuari ha de poder ser independent”

Publicat a