El Grup La Pau, neguitós pel copagament del servei d'ambulància
La cooperativa badalonina és l'adjudicatària del transport sanitari urgent al Barcelonès Nord i el Maresme
El Grup La Pau, popularment conegut com Ambulàncies La Pau, és una cooperativa privada que treballa al servei de la salut pública. Ara per ara La Pau és l'empresa adjudicatària del transport sanitari no urgent al Barcelonès Nord, i del transport sanitari urgent tant a aquesta comarca com al Maresme. Els clients principals del grup són les administracions (abasten el 98% de l'activitat de la cooperativa) i, de manera molt rellevant, el Servei Català de la Salut. Líder en el seu sector, el Grup La Pau dóna servei a una població de 409.125 habitants, distribuïts en una superfície de 398,80 km².
Dedicada al sector sanitari, l'empresa no s'ha pogut escapar de les retallades de les administracions, si bé és cert, com comenta el president de la cooperativa, Frederic Torrent, que el 2012 han pogut capejar el temporal. Sobretot, gràcies al fet que el pressupost destinat al servei urgent no se n'ha vist afectat, explica Torrent. Aquest, però, no ha estat el cas del servei programat, que s'ha reduït des del 2010. Aquest any aquesta rebaixa s'ha traduït en una disminució del servei d'un 15%.
El president del Grup La Pau explica, satisfet, que malgrat les dificultats del moment la cooperativa que lidera no ha hagut d'acomiadar ni un sol treballador. “Som l'única empresa del sector que no ha aplicat un expedient de regulació d'ocupació”, subratlla. Per evitar-lo, s'han reestructurat els torns i s'han ajustat salaris.
Ara bé, ningú, dins del sector, no sap com transcorrerà el 2013. Les perspectives no són gaire esperançadores, tenint en compte que el govern català ja els ha anunciat més retallades que, aquest cop, també afectaran el servei de transport urgent. Frederic Torrent, que admet “el neguit” que plana sobre l'empresa a causa de la incertesa de les noves retallades, alerta que convé no reduir alguns serveis, tot i que d'entrada l'aparença sigui que es pot prescindir d'alguna ambulància. “Òbviament que hi ha municipis en què es destinen dues unitats i potser podrien passar amb una de sola, però preguem perquè no passi res greu, perquè aleshores el servei podria ser insuficient.” I recorda que el Grup La Pau ha prestat servei en accidents molt greus, com el de l'autocar amb estudiants holandesos que el 2009 va bolcar a Calella; o bé ajudant a evacuar malalts durant l'incendi que l'any 2007 es va declarar a l'hospital de Can Ruti, a Badalona.
A la reducció del pressupost, a més, s'hi afegeix un altre maldecap: el copagament del servei d'ambulàncies aprovat pel govern espanyol que entra en vigor durant el proper any. “Hi haurà persones que si han de pagar l'ambulància deixaran d'usar el servei”, preveu el president de la cooperativa badalonina. Actualment el 80% de les persones que fan servir el transport sanitari no urgent són jubilats i persones que presenten algun tipus de disminució. El copagament té un límit, en funció de l'ús i dels ingressos, però per a molta gent “serà un greu problema”. També és un handicap per al Grup La Pau i per a les altres empreses del sector, que ara es veuen obligats a fer una inversió per adaptar tots els seus programes informàtics a la nova realitat. Frederic Torrent admet que tant els socis com els treballadors del Grup La Pau “estem actualment preocupats” però vol recordar que aquesta cooperativa “sempre ha afrontat el futur amb valentia, com demostra el fet que la primera pedra de la seu actual, inaugurada a final del 2009, la vam posar quan el país ja estava immers en la crisi econòmica.”
El Grup La Pau és una empresa valenta i també solidària. Una de les vocacions de la cooperativa és ajudar els països més necessitats. Amb aquesta finalitat es va crear La Pau Solidària, branca de la cooperativa que treballa tant a escala local com internacional. A Badalona, La Pau col·labora amb moltes entitats, ja siguin veïnals, esportives, culturals... Al Tercer i Quart Món, La Pau envia des de fa anys aquelles ambulàncies que ja han complert vuit anys de vida i que, per llei, a Catalunya s'han de jubilar. “Però això no vol dir que estiguin en mal estat, i per aquest motiu vam decidir enviar-les a poblacions necessitades.” La implicació, sovint, va més enllà de l'enviament de l'ambulància. A Gàmbia, per exemple, La Pau hi ha obert un hospital.
Facturació
20,5 M€
Empleats i socis
415
Any de fundació
1983
Les administracions, els grans deutors
Un dels problemes a què fan front tant El Grup La Pau com la resta d'empreses que treballen per a l'administració pública és l'endarreriment en el pagament de les factures. Aquest factor, conegut, dificulta de retruc l'accés de les empreses al crèdit. “Quan no cobrem de l'administració hem de recórrer al factoring (un sistema d'adquisició de crèdit) però ara els bancs catalans ajuden molt poc les empreses”, explica el president de La Pau. La cooperativa va provar sort a Madrid. “Però ens neguen l'ajut perquè treballem per a l'administració”, relata Frederic Torrent, que assegura que en un banc madrileny “em van dir que si els catalans volem la independència, per què no anava a demanar ajut a les nostres entitats bancàries”.
Torrent dóna gràcies a aquells que finalment han cregut en la cooperativa: BBVA, Grup Popular, Institut Català de Finances (entitat de crèdit públic de la Generalitat) i la Societat Catalana d'Inversió en Cooperatives (societat de capital de risc gestionada per l'ICF). Torrent vol posar “la il·lusió dels cooperativistes al davant de les dificultats del moment” i recorda que La Pau és l'única empresa catalana del sector distingida amb 6 normes de certificació de qualitat.