Molt més que unes simples patates
Badalona és coneguda més enllà de les seves fronteres per la Penya, per l'Anís del Mono i per les Patates Corominas. Tots tres elements han esdevingut icones de la tercera ciutat de Catalunya. Patates Corominas, fundada l'any 1940 per Estanislao Sió (com a Patates Sió) després de comprar uns quants estris a un italià, van guanyar-se en poc temps la bona fama, i el negoci es va anar ampliant, fins a muntar la indústria de patates fregides.
Estanislao Sió no tenia hereters directes i va anar a cercar els nebots perquè donessin continuïtat al negoci. El marit d'una neboda, de cognom Corominas, s'hi va posar, juntament amb dos germans. Va ser el punt de partida de les Patates Corominas. L'any 1967 l'empresa es va instal·lar al carrer Miquel Servet, on s'ha mantingut fins ara. Actualment el negoci el lideren dos socis: Joan Corominas (la seva mare era la neboda d'Estanislao Sió) i Josep Garcia, gendre d'un dels tres germans Corominas que van heretar el negoci.
Patates Corominas ha anat canviant de responsables però ara, tres generacions més tard, gairebé manté la cobertura geogràfica dels anys seixanta (Barcelonès Nord, part de Barcelona i Baix Maresme) i sobretot, manté intacte la filosofia amb què es va pensar la firma: crear un producte artesanal, elaborat sense cap additiu que no sigui la sal.
L'evolució, explica Josep Corominas, s'ha produït en la maquinària però mai no s'ha perdut l'essència artesanal: “Nosaltres agafem les patates, les pelem, les rentem... és el procés que un faria a casa seva. No fem ni un tractament previ per evitar que les patates es cremin o agafin un color determinat.” Josep Corominas és tot un expert en l'univers de la patata. Explica, per exemple, que els mesos d'hivern són els pitjors per a les patates i revela que els mesos de juny i juliol són els més òptims per menjar patates fregides, si més no, les que fabrica la seva empresa, perquè els arriben les millors patates del camp. El gust pot variar en funció de la temporada en què un es mengi les patates fregides: “Ara la patata ve carregada de fècula i això li dóna un punt més fort. Al maig porten menys fècula, tot és aigua, i la patata gairebé es desfà a la boca.”
L'aigua, de fet, és un component essencial de la patata. El 70% del producte és aigua. Per aquest motiu, i perquè l'aigua s'evapora amb la calor, són necessaris 3,3 quilos de patates naturals per fer-ne un quilo de fregida. A l'empresa badalonina, cada any, s'adquireixen 500 tones de patates.
A Badalona, principalment, però també a diversos pobles del voltant, les Corominas són les patates fregides per excel·lència. Joan Corominas és conscient que aquest producte és tot un símbol a Badalona, un fet que a l'empresa porten “amb orgull però també amb molta responsabilitat”. Les Patates Corominas es poden trobar a diversos bars, restaurants, botigues i supermercats de dimensions petites. No es localitzen a les grans superfícies, per decisió expressa de la firma. “Mai no hem trucat a les portes de les grans distribuïdores. Preferim deu clients petits que un de gran”, assenyala un dels dos responsables de l'empresa.
Si a Patates Corominas tenen una assignatura pendent és la de créixer i conquerir nous territoris. Corominas admet que la idea “fa temps que ens ronda pel cap” però té clar que els temps actuals són complicats i que més val “menjar poc i pair bé”. Aquest any també s'han animat amb el cultiu de la patata. Després d'un parell d'intents frustrats, ara ho han provat en uns terrenys a prop d'Igualada.