Olisefi preveu créixer a Europa i obrir una fàbrica a França
L'empresa tortosina és líder a l'Estat i produeix 180.000 tones de farina de galeta a partir de productes que la indústria alimentària rebutja
Reciclar el rebuig de la indústria alimentària per fabricar pinsos per a alimentació animal. Amb aquest objectiu va nàixer Olisefi el 1987 i, després de tres anys d'investigació per desenvolupar la tecnologia necessària, l'empresa va començar a caminar. “El meu pare treballava en temes relacionats amb l'alimentació animal i un dia un fabricant d'alimentació humana li va comentar la possibilitat d'aprofitar tots els productes que no superen els paràmetres de qualitat per fer pinso”, explica Josep Ramon Montserrat, director general d'Olisefi. La prioritat va ser dissenyar un sistema que permetés separar el producte de l'embolcall. I ho van aconseguir; actualment la fàbrica del polígon industrial Baix Ebre disposa de quatre línies que permeten separar 10.000 quilos de producte cada hora.
En principi només utilitzaven productes secs (galetes, pa torrat, etc.), amb un màxim d'humitat del 10%, però el 1995 van instal·lar un assecador que els va permetre ampliar el negoci i utilitzar la brioixeria industrial i el pa de motlle per fabricar farina de galeta. Olisefi no utilitza productes caducats, sinó els que no passen els controls de qualitat (etiqueta, color...) però són bons. Uns productes que es converteixen en una matèria primera per fer pinso per a alimentació animal després de retirar-los l'embolcall i d'un procés de mòlta. Només hi ha sis grans empreses a Europa que es dediquen a aquest camp i Olisefi és el principal productor a l'Estat.
Bimbo, Panrico i Nestlé són alguns dels proveïdors de la firma tortosina, que instal·la contenidors a les fàbriques de producció on es llença el producte que no supera els controls de qualitat i s'encarrega d'anar-lo a recollir. “Posem a les fàbriques contenidors i maquinària d'Olisefi per facilitar al client la retirada d'un producte que, si es llença, no és perquè no sigui apte per al consum, sinó per un problema de qualitat, de color, d'etiquetatge, etc.”, comenta Montserrat.
Olisefi té 14 magatzems de recollida de producte, distribuïts per l'Estat espanyol, França i Portugal, d'on posteriorment l'envia a la fàbrica de Tortosa i, des de fa poc més de mig any, a la planta que té a Valladolid. Pel que fa a la capacitat productiva de la planta de Tortosa, és de 700 tones diàries, a les quals s'afegeixen les 400 tones més que l'empresa pot fer a Valladolid. “Als magatzems classifiquem els diferents tipus de productes: galetes, pa, xocolata i brioixeria, i quan hi ha una càrrega completa la traslladem a la fàbrica”, assenyala el director general d'Olisefi.
La producció anual real de la fàbrica és de 180.000 tones, encara que la seua capacitat és més gran. L'empresa ocupa 45 treballadors directes i uns 200 d'indirectes, amb una facturació anual d'uns 35 milions d'euros. Tot i que la farina de galeta representa un 75% de la seua producció, Olisefi també fa Briotherm, un producte més ric energèticament, i Panitherm, pa ratllat. “El nostre producte és substitutiu del cereal i el greix”, explica Montserrat.
Un 95% de les vendes d'Olisefi es concentren al mercat estatal, principalment a Catalunya, Aragó, el País Valencià, Múrcia i Castella Lleó. “L'elevat nombre de ramaders que hi ha a l'Estat fa que la demanda de pinso sigui molt alta”, afirma el director general d'Olisefi. Segons Montserrat, l'Estat espanyol només produeix la meitat del cereal que consumeix, motiu pel qual l'empresa de les Terres de l'Ebre no es dedica a l'exportació. “Les vendes a l'exterior són ocasionals, podríem multiplicar per cinc la nostra producció i col·locar-la tota al mercat estatal”, assegura. Ara bé, Olisefi sí que aprofita subproductes alimentaris de França i Portugal, que recull als seus magatzems reguladors i que després envia cap a la planta.
Tot i que les instal·lacions d'Olisefi podrien incrementar la seua producció, l'empresa projecta créixer i planifica l'obertura d'una fàbrica a França. “Els costos de transport són molt elevats i per ser competitius a Europa necessitem una altra planta on reciclaríem productes de França, Bèlgica i Holanda”, sosté Montserrat. El 2005, Olisefi va adquirir una empresa francesa del sector, a Bourges, però no ha mantingut l'activitat a la planta. I encara més a llarg termini, l'empresa del polígon industrial Baix Ebre aposta per l'exportació a països del Magrib.
MENYS REBUIG.
Quant al preu de la seua producció, l'empresa no el decideix. “No fixem el preu de la producció, sinó que es negocia en els mercats financers”, explica el director general d'Olisefi. Així, el 2006 el preu era de 125 euros la tona, mentre que un any després s'enfilava fins als 300 euros per tona i dos anys més tard es quedava en 140 euros la tona; avui, se situa entorn dels 280 euros la tona.
R+D.
Olisefi preveu créixer a Europa i obrir una fàbrica a França