Borsa

Esquerdes en la confiança

El descens en la confiança dels consumidors als EUA fa trontollar l'optimisme dels inversors sobre l'economia. L'Íbex-35 fa un pas enrere i cau un 0,70% setmanal.

Els inversors creuen que l'Íbex-35 acabarà l'any amb guanys i un 73% dels enquestats a l'Spain Investors Day estimen un alça d'entre el 10 i el 20% en el 2013

La por no té cabuda en aquest inici d'exercici. Els actius de risc continuen atraient els inversors i els índexs borsaris van avançant posicions a poc a poc tot i prendre's alguna pausa obligada en el camí. Sembla que els problemes que angoixaven els mercats s'han quedat en el passat exercici i ara s'enfronten a un escenari econòmic més benèvol, fet que propicia la inversió en renda variable. El retorn de la confiança s'ha reflectit en la millora en la pràctica totalitat de les places internacionals, malgrat que a final de setmana la negativa dada de confiança dels consumidors de la Universitat de Michigan dels EUA va donar un ensurt als inversors. La borsa espanyola ha retrocedit un 0,70% en cinc jornades, fins els 8.604 punts, després que els inversors optessin a principis de setmana per materialitzar els guanys assolits en el nou any. I és que en les tres setmanes de cotització de 2013 el selectiu índex espanyol ha recuperat un 5,34% del seu valor i ja entreveu els 8.700 punts.

El bon ambient que s'ha començat a percebre en els parquets en les darreres setmanes no sembla exclusiu del curt termini i l'optimisme dels inversors va més enllà. Gairebé tres quartes parts dels assistents a la cita de l'Spain Investors Day consideren que l'Íbex-35 es revalorarà entre un 10% i un 20% en el 2013 i el 85% dels assistents creuen que el selectiu índex finalitzarà l'any per sobre els 8.167,50 punts en els que va acomiadar el 2012, segons l'enquesta realitzada per Exane i BNP Paribas. El més curiós és que la meitat d'aquests enquestats estima que el sector financer -un dels fanalets vermells de 2012- serà dels que millor evolució enregistri en el nou exercici.

A part del comportament de la borsa, els assistents a aquesta cita inversora consideren que Espanya no demanarà el rescat. Justament aquesta setmana, i després de força dies sense sentir cap declaració al voltant d'aquesta qüestió, s'ha tornat a parlar del tema. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit en que Espanya no necessita cap rescat alhora que el cap de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha liquidat el debat sobre l'ajut financer al país. El fantasma del rescat ja no plana a Espanya i això s'està notant en les subhaste de deute públic dels països perifèrics. Una setmana més el Tresor espanyol ha col·locat tot el paper previst i una mica més, pagant menys interessos que en emissions precedents i cobrint en només dos dies el 10% del finançament previst per a tot l'exercici. L'executiu vol treure profit de la millora de la confiança dels inversors no sigui que les coses tornin a torçar-se de nou i els mercats es tanquin com va passar el 2012, encarint l'accés al diner del Tresor en subhastes posteriors.

Malgrat l'èxit de les emissions i l'alta demanda enregistrada, la prima de risc -indicador que mesura la diferència entre el que paga Alemanya per finançar-se i el que ha de pagar Espanya- ha repuntat aquesta setmana per sobre els 350 punts bàsics. Els experts atribueixen aquesta alça a un moviment de consolidació després de les baixades que acumula l'indicador d'ençà que començà l'any i no descarten pujades cap a nivells superiors.

La confiança s'ha instal·lat en els parquets però els inversors, de natura poruga, encara es mostren recelosos pel que pugui passar. De moment, però, les darreres dades macroeconòmiques que es van coneixent a fora de la zona euro permeten als inversors aparcar el pessimisme.

El mercat immobiliari als EUA presenta símptomes de recuperació mentre que l'economia xinesa va forta, amb un creixement en el darrer trimestre de 2012 del 7,9% després d'encadenar set trimestres consecutius a la baixa. A més a més, els resultats empresarials del conjunt de 2012 en la majoria de companyies nord-americanes mostren que les empreses han capejat el temporal millor del previst, malgrat que algunes multinacionals han decebut els mercats (com Apple, Inte o Citigroup o Bank of America).

PROBLEMES TÈCNICS.

La relativa tranquil·litat que impera en els mercats es va veure alterada en la borsa espanyola en la darrera sessió setmanal, condicionant l'evolució del selectiu índex en una jornada ja de per sí confusa. Al migdia la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) suspenia la cotització d'una desena de valors, entre els què es trobaven BBVA i Gamesa, per problemes tècnics. Minuts després van tornar a negociar-se però una hora més tard els mateixos valors quedaven de nou suspesos de cotització fins que l'incidència tècnica fos solucionada (que va produir-se un quart d'hora abans de tancar la sessió de divendres).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.