Hoteles Catalonia aposta per la gestió d'establiments per créixer
Hoteles Catalonia, la cadena líder a Barcelona, es passa a la gestió d'establiments propietat d'altres per impulsar el seu creixement. L'actual context de restriccions financeres, sumat al fet que la companyia -que acaba d'obrir dos hotels i en té tres més projectats a Barcelona- ha espremut al màxim els recursos propis, ha obligat a replantejar-se el model d'expansió basat fins ara en la propietat dels establiments. De fet, dels 63 hotels de la cadena l'únic que no és propi és l'Hotel Catalonia Barcelona Golf, que acaben d'incorporar; la resta, o pertanyen a l'empresa o directament a la família Vallet, que controla la companyia.
Guillermo Vallet, director d'operacions, afirma que aquestes limitacions financeres no han de ser un fre a les aspiracions de Catalonia en un moment en què el mercat espanyol presenta moltes oportunitats. Bona part de l'oferta hotelera de l'estat són establiments independents o petites cadenes, amb una gestió molt millorable i problemes de rendibilitat, sobretot si estan ubicats en destinacions amb una altra dependència del turisme domèstic, molt tocat per la crisi.
Per a la nova etapa, Catalonia compta amb Quantum, l'antiga central de compres de la cadena, que dóna servei a 1.500 establiments, i que ara ha ampliat les seves funcions a les de consultoria especialitzada en l'optimització de costos. Vallet explica que al Catalonia Barcelona Golf s'ha aconseguit una reducció de costos del 20% i que paral·lelament augmenti la qualitat que percep el client.
“Hem de ser capaços de convèncer l'hoteler que a canvi del que ell ens pagarà -el contracte de gestió marca un 6% d'ingressos i el 9% de resultats d'explotació- nosaltres el farem guanyar més”, afirma Vallet.
De moment, Catalonia ja s'ha adreçat als clients de Quantum per informar-los dels nous plans d'expansió de la cadena catalana. “Els hem dit que valorin la nostra proposta i que aquests moments de dificultats és millor passar-los sota un bon paraigua.”
Els 63 establiments de Catalonia, que ha tancat el 2012 amb una facturació de 247 milions d'euros, estan ubicats principalment a Espanya, en té un a Brussel·les i set al Carib. En la nova etapa les preferències de la cadena no canvien gaire: “Busquem l'hotel urbà en zona prime, sobretot en capitals europees, i en companyia de Vueling (amb qui s'ha obert un primer hotel a Barcelona), i també a Llatinoamèrica. Respecte a l'hotel de vacances, es vol centrar sobretot al Carib i en hotels amb poca estacionalitat”, explica Vallet.
A part d'estudiar ofertes concretes, i tenint en compte que hi ha grans grups de gestió hotelera que passen per dificultats, Catalonia no descarta una operació d'envergadura si en sorgeix l'oportunitat. “Tenim capacitat per absorbir si entenem que és una bona opció”, afirma.
Hoteles Catalonia aposta per la gestió d'establiments per créixer