Dunes que fan caràcter
Creuar el majestuós Atlas, travessar el desert o endinsar-se al cor del Marroc fins a arribar a la imperial Marràqueix amb un cotxe de més de vint anys i sense GPS, no sembla inicialment que pugui tenir relació amb l'emprenedoria ni la solidaritat. Però Adolf Argelaguet i el seu projecte Unidesert han trobat la manera de vincular un raid ple de meravelles naturals i culturals amb la formació, el foment de la iniciativa i el treball en equip.
Aquesta proposta amb multiobjectiu és Unidesert, una aventura sobre rodes dedicada a joves estudiants de 18 a 28 anys prescindint de la direcció assistida, els alçavidres elèctrics o l'aire condicionat.
Durant 9 dies, 33 equips de dues persones han de fer un recorregut prèviament marcat que va des de Tànger fins a Marràqueix. L'aventura, que s'allarga del 23 de febrer al 3 de març, està organitzada per etapes, amb una brúixola i un mapa com a úniques eines d'orientació.
Qui aprovi aquest examen amb matrícula d'honor no serà el que corri més (amb vehicles de dues dècades tampoc es pot demanar gran cosa), sinó el que hagi desenvolupat l'estratègia més encertada per arribar a la meta, el que hagi fet menys quilòmetres i el que a més a més superi millor les proves d'orientació, habilitat i estratègia que al final de cada etapa es portin a terme. I a més a més, com que Unidesert té un rerefons solidari, la comissió de control de la competició avaluarà també els 30 quilograms de material educatiu, sanitari o d'abric que hagin aconseguit per lliurar-lo a algun col·legi, hospital o ONG local.
Argelaguet, professor de la Fundació CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), fa dos anys que va començar a gestar Unidesert, no per ganes de fer viure una fantàstica setmana als estudiants, sinó més aviat preocupat per la manca d'iniciativa que trobava. “Vaig pensar que calia fer alguna cosa per despertar el cuquet de l'emprenedoria“, explica Argelaguet. I va decidir engegar, amb un equip de professionals –alguns, experts en el Marroc–, un projecte carregat d'aventura i solidaritat per “treure del cap als estudiants que la millor sortida laboral és el funcionariat”, explica. Per al promotor d'Unidesert, aquesta aventura és una bona classe pràctica per aprendre el dia de demà a posar en marxa una empresa i a treballar en equip. Des de buscar el finançament per poder pagar la inscripció de 1.900 euros que costa per equip, fins a adquirir el vehicle que els ha de permetre participar-hi, o localitzar i recaptar material amb una finalitat solidària, obliga els participants a preparar-se amb una certa antelació i d'una manera organitzada. Tal i com s'hauria de fer quan es té en ment convertir-se en emprenedors.
El cert és que tots els preparatius per tenir l'equip a punt exigeix un treball que deixarà tanta o més empremta que els 9 dies que dura l'aventura. “Volem que els nostres estudiants s'adonin que emprendre és un repte divertit, carregat d'aventura i amb moltes possibilitats”, insisteix.
Però, a banda de formar-se mentre recorren part del Marroc, l'aventura té evidentment un contingut lúdic extra. Si no, posem una seixantena de joves en una acampada itinerant cada nit sota el cel estrellat del desert: sens dubte, els bons moments estan assegurats.
Per als qui no han arribat a temps a inscriure's en aquesta edició, en tenen, en principi, cinc més per participar-hi. “Si el projecte funciona seguirem més enllà de cinc anys”, diu Argelaguet.