Empreses

Mecanotubo reneix del concurs i prepara la sortida internacional

La nova societat denominada Cimbras y Geotecnia ha estat creada per un grup francès

La firma ha fet les bastides de més de 80 metres d'altura de la Sagrada Família
L'agilitat amb què el jutjat número 9 de Barcelona ha resolt el concurs ha estat clau

La trista trajectòria de moltes firmes del món de la construcció que han acabat ensorrant-se amb la crisi semblava que havia de ser també el destí de Mecanotubo, una històrica firma catalana de 120 empleats dedicada al món de l'obra civil.

La companyia, nascuda fa 70 anys, que va ser pionera en la incorporació de tècniques innovadores com ara les bastides tubulars prefabricades o la primera cintra prefabricada modular, va acabar el 2012 en un procés concursal al jutjat mercantil número 9 de Barcelona amb uns deutes superiors als 30 milions.

OFEG.

La baixada de més d'un 80% de les comandes des de l'esclat de la crisi va anar ofegant una companyia que havia estat referència en el sector en sistemes d'encofrat i activitats de geotècnia i que en temps de bonança havia arribat a facturar 45 milions d'euros. Ara bé, en el que semblava una crònica d'una mort anunciada va entrar un nou actor, que ha servit per apuntalar el negoci en part perquè no s'ensorri. Belmert Capital, una companyia de capital hispano-francès dedicada a rescatar firmes de material de construcció, va comprar per 2,3 milions d'euros la unitat productiva de Mecanotubo quan aquesta va presentar el concurs de creditors, a mig any 2012. La firma té a més el compromís d'invertir 3 milions d'euros en els pròxims dos anys.

Amb la modificació de la llei concursal, el gener de l'any passat, (que permetia al comprador d'una empresa en concurs adquirir la unitat productiva –és a dir, les carteres de clients, el coneixement i el personal, en lloc de només els actius: solar i maquinària), va ser possible que sobrevisqués una part del negoci i que s'evités que desaparegués la professionalitat i la tecnologia que havia desenvolupat Mecanotubo en 7 dècades.

Jesús Méndez, president actual de Mecanotubo, explica que una de les claus del procés ha estat l'agilitat per resoldre el concurs amb què ha treballat el jutjat , “Li hem d'agrair que en només dos mesos la jutgessa Bárbara Córdoba tirés endavant el procés. Per això vam aconseguir no haver de paralitzar les obres que tenien en marxa”, diu Méndez. “Hauria estat una autèntica llàstima que amb la liquidació de Mecanotubo hagués desaparegut tant coneixement”, insisteix.

Així, l'octubre del 2012, es va resoldre el procés judicial, i la compra de Belmert Capital va permetre crear una nova societat, Cimbras y Geotecnia, que continua amb la major part de la tecnologia que havia desenvolupat Mecanotubo.

El pla de negoci que va presentar Belmert Capital als jutjats consistia en un ambiciós pla d'internacionalització que esperen que comenci a recollir fruits el 2015. El president explica que tots els coneixements i les tecnologies que han anat desenvolupat a Mecanotubo durant tots aquests anys de bonança són altament exportables.

SALT GLOBAL.

Méndez avança que entre el 2013 i el 2014 la nova firma preveu acabar les obres que els resten en el mercat espanyol i, a partir del 2014, fer el salt internacional. “Tenim dos anys de feina dura per aconseguir sembrar les llavors”, diu. No s'estrenen però, en la seva sortida a l'exterior. Ara per ara ja són presents al Marroc i a Polònia i estan a punt d'entrar al Brasil. Actualment, de fet, estan construint 4 quilòmetres de túnel de dos metres de diàmetre del recol·lector al Port de Casablanca, l'interceptor que porta les aigües fecals a la depuradora de Casablanca.

Tot i que Méndez reconeix que encara estan definint l'estratègia territorial, volen apuntar cap al nord d'Àfrica, per les oportunitats que presenta aquest mercat, i, alhora, cap a l'Europa més madura.

Tot i això, la firma vol anar amb peus de plom en aquest pas a la internacionalització: “El procés és complexe i a més hem d' assegurar el cobrament dels projectes. Per això hem posat molt realisme en les nostres previsions”, diu Jesús Méndez.

Pel que fa al volum de negoci, Méndez explica que el 2012 el van tancar amb 12 milions de facturació, tot un èxit tenint en compte que van entrar a concurs a principi d'estiu i que només d'octubre a desembre van aconseguir facturar 4 milions d'euros, ja amb la nova societat al capdavant de la companyia.

Ara tenen en cartera 10 projectes i aspiren a tancar el 2013 amb un creixement de facturació respecte a l'any passat i acostar-se als 17 milions d'euros. “Les previsions estan molt sotmeses a una economia inestable”, recorda.

Ara bé, l'altra pota sobre la qual s'ha basat l'èxit d'aquesta operació és que tot el procés ha estat secundat pel comitè d'empresa, que va veure amb bons ulls l'entrada de la nova firma, tant perquè garantia el pagament de les indemnitzacions dels acomiadats com perquè rescatava la meitat de la plantilla. De fet, la firma s'ha quedat amb un equip de 60 persones. “El fet de ser una empresa tan especialitzada i tecnològica, converteix el personal en el principal valor”, explica el president, que comenta que tenen l'esperança que, si el pla de negoci ateny els objectius marcats, la companyia recuperi la major part dels empleats que han quedat fora.

Luis Navas, amb una trajectòria de més de 20 anys en el sector, és ara el conseller delegat que s'ocupa d'implementar el pla d'internacionalització de la companyia.
Facturació
12 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1943


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.