Empreses

L'Olivera creix amb vins negres per doblar la producció

El celler urgellenc manté, després de 40 anys, l'objectiu d'integrar persones en risc d'exclusió.

L'exportació ara suposa un 10% de les vendes, però volen créixer en aquest camp

La cooperativa d'iniciativa social L'Olivera, de Vallbona de les Monges (Urgell), ha encetat una nova línia de producció basada en la conversió de tota l'explotació, d'unes 40 hectàrees de vinyes o oliveres, a la producció ecològica, i a la creació i elaboració de vins negres, amb major sortida al mercat que els tradicionals blancs que han produït des del 1989.

Aquesta nova aposta permetrà al celler créixer en producció d'ampolles un 115%, arribant a les 250.000 en els propers cinc anys, segons les previsions del seu director, Carles de Ahumada. Per fer-ho possible també han ampliat el celler, una obra que va començar el 2007.

L'Olivera elabora set vins blancs, dos d'escumosos, dos més de dolços i ara dos vins negres. Els primers d'aquests, sota la DO Catalunya, perquè els van fer amb varietats foranes a la denominació lleidatana, però aquests dies han presentat el nou producte: Naltres (primera persona del plural en lleidatà), el primer negre d'aquesta cooperativa que s'emmarca en la DO Costers del Segre.

Carles de Ahumada es mostrava especialment satisfet d'aquest nou producte perquè era el fruit “de tots nosaltres, de la gent que hi treballem i de la que ens ajuda” i perquè obre aquest nou camí de L'Olivera per créixer i fer el negoci viable, “amb un volum de negoci adient”.

Segons el director de la cooperativa, el negoci del celler i dels olis ja els genera ingressos per evitar pèrdues i mantenir viu un projecte que va néixer ara fa gairebé 40 anys. No obstant això, l'altra vessant d'aquesta entitat, la social, és la que pateix més. L'Olivera, com a cooperativa d'iniciativa social, té una llar residència i un servei de teràpia ocupacional per atendre i allotjar persones amb discapacitats, sobretot psíquiques, tot i que sempre han atès altres persones amb dificultats físiques o en alt risc d'exclusió social.

La meitat de la plantilla són persones amb aquestes característiques, però a la vegada són socis de la cooperativa de ple dret.

Fa un any, L'Olivera va passar dificultats financeres a causa dels retards de la Generalitat a l'hora de pagar les subvencions de l'àrea social de l'entitat. Per tirar endavant van fer una crida per les xarxes socials demanant suport i donatius a través de la fundació que van crear el 2003 i promocionant la venda de vins i olis. I la crida va servir per aturar el cop i seguir endavant amb el projecte.

L'Olivera va néixer l'any 1974, “amb un projecte molt innovador per l'època”, segons De Ahumada, per crear una empresa i integrar persones discapacitades.

El 1989 van aconseguir la primera collita amb la vinya que sempre hi havia hagut a Vallbona i van elaborar el primer vi blanc, el Blanc de Serè. I des d'aleshores han anat millorant i creixent. De fet, la innovació ha estat sempre present a L'Olivera, sent els primers a fermentar en bóta a Ponent o ajudant altres petits cellers de Costers del Segre a engegar. També treballen, liderats pel responsable de camp, Pau Moragas, i la del celler, Clara Griera, experimentant amb noves varietats o recuperant-ne de les que ja hi havia hagut en aquesta zona. Per exemple, ara han plantat malvasia i tenen dues vinyes petites amb una barreja de varietats per recuperar o salvar de la desaparició. La major part dels processos són manuals, sobretot al camp i en l'etiquetatge.

Les vendes es fan per internet, en les nombroses visites que reben al celler i en la comercialització en botigues, restaurants i entitats socials. També exporten cap a un 10% de la producció, un camp en què ara volen créixer, segons De Ahumada.

Facturació

0,7 M€

Treballadors

45

Any de fundació

1974

Un grup de persones van crear fa 39 anys L'Olivera, una cooperativa de vins i olis a Vallbona de les Monges, amb la singularitat que a més de ser un negoci agrari que ha crescut progressivament té l'objectiu d'atendre persones discapacitades o en risc d'exclusió social.

Vins ‘institucionals' fets a la vinya de Collserola

j.t

L'Olivera té la seu a Vallbona de les Monges i a més de les seves finques també en té d'arrendades o bé compra part de la producció de pagesos veïns. Però també compleix amb un encàrrec ben singular.

I és que la cooperativa lleidatana gestiona i explota un centenar d'hectàrees que l'Ajuntament de Barcelona té a Collserola. Es tracta d'un projecte educatiu i mediambiental, sobretot per recuperar les vinyes d'aquesta serra. La finca s'anomena Can Calopa i el 2001 va començar el projecte plantant aquestes vinyes. El 2005, l'aleshores alcalde, Joan Clos, va oferir a L'Olivera assumir-ne la gestió, segons recorda el director del celler de Vallbona. Es tracta de tres vinyes i un petit celler on treballen una vintena de persones, de les quals la meitat també es troben en risc d'exclusió social, seguint el model de L'Olivera.

D'aquesta experiència en surten dos vins que no es venen en els mercats. La producció se la queda l'Ajuntament de Barcelona i són els seus vins institucionals. En recepcions i actes oficials s'ofereixen dos tipus de vins fets en aquesta explotació municipal: Vins de Barcelona i Vins de Collserola, tots dos negres.

Etiquetes de prestigi.

L'etiquetatge dels vins és una part del procés que mimen a L'Olivera. I ho poden fer gràcies a un dels dissenyadors de més prestigi del país: Claret Serrahima. Aquest creador és una persona molt vinculada a la cooperativa i ha estat l'encarregat de dissenyar des d'un bon principi tot l'etiquetatge del celler. Com que també treballa per a l'Ajuntament de Barcelona, n'és l'autor de la imatge corporativa, també ha elaborat les etiquetes dels vins negres que es fan a Collserola. Destaquen les ampolles de Vins de Barcelona, on figura una lletra “B” a la part inferior de la qual són autors artistes com ara Antoni Tàpies, Ràfols Casamada, Frederic Amat i Perico Pastor.

Pel que fa a L'Olivera, la seva primera creació va ser el 1989 amb el Blanc de Serè i ha seguit col·laborant amb el celler fins avui. La relació, però, va més enllà, i Claret Serrahima té les seves pròpies finques prop de Vallbona de les Monges, i les té cedides a L'Olivera perquè les exploti amb noves varietats de vinyes. En aquestes terres ara s'hi fan part dels nous vins negres i també de dolços.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'Olivera creix amb vins negres per doblar la producció

Publicat a