Opinió

Per què unes firmes tanquen i altres no paren de créixer

Quan una empresa tanca, s'acostuma a dir que la crisi l'ha enfonsat. És possible que en molts casos sigui així, ja que la marxa de les empreses està molt condicionada per factors externs, contra els quals no sempre és fàcil actuar. És el cas de l'evolució de l'activitat econòmica, que incideix molt en determinats sectors. També hi poden afectar decisivament els canvis tecnològics. Tot i que es poden posar en marxa estratègies per fer front a les amenaces externes, el que és menys complicat és actuar sobre els factors interns, ja que entren clarament en l'àmbit de l'actuació directa de la mateixa empresa. Entre els factors interns podem esmentar els que són conseqüència de les polítiques que afecten àrees com ara recursos humans, innovació, operacions, comercialització i finances, entre altres.

Per tal de veure la incidència d'aquests factors interns, hem fet un estudi exploratori de les diferències entre empreses que han tancat i empreses que estan augmentant les vendes. En concret, l'estudi s'ha basat en una mostra aleatòria de dues-centes empreses amb un nombre de treballadors d'entre 5 i 100, dels principals sectors econòmics comercials, industrials i de serveis, però sense incloure entitats de crèdit. Cent empreses van tancar el 2011 i cent empreses van augmentar més d'un 10% les vendes el mateix any.

Analitzant els dos grups d'empreses hem trobat importants diferències en aspectes que poden explicar l'evolució tan diferent que han seguit. Hi ha temes relacionats amb les operacions, ja que el 41% de les empreses que creixen disposen d'una certificació de qualitat (ISO 9000 o similar). En canvi, només el 8% de les que han tancat el tenen. Altres diferències tenen a veure amb la comunicació i la comercialització. Així, el 86% de les empreses que creixen disposen de lloc web, mentre que només el 42% de les que han tancat en tenien. Per tant, són indicis que demostren que van millor les empreses que aposten per l'excel·lència i per les noves tecnologies. També hi ha diferències relacionades amb la manera com estaven les empreses en el moment d'iniciar-se la crisi econòmica. Així, les empreses que han tancat estaven molt més endeutades l'any 2007, ja que el deute representava el 69% dels actius, mentre que en les empreses que ara estan creixent el deute era molt més baix (34%) l'any 2007. Per tant, van millor les empreses que van ser més prudents els anys de la bombolla. L'exportació també discrimina les empreses, ja que el 23% de les que ara creixen ja exportaven l'any 2007, mentre que només el 4% de les que han tancat el 2011 ja exportaven el 2007.

En resum, la crisi no és la causa de tots els mals: també hi té molt a veure l'estratègia que segueix cada empresa en temes com ara l'excel·lència, les noves tecnologies, la internacionalització i la capitalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.