Emprenedors

Neix la primera fira de joves emprenedors de la Catalunya central

Cardona acull durant dos dies una trobada d'estudiants que han posat en marxa 20 projectes empresarials a partir de l'impuls de l'entitat Goral

En el procés de creació del negoci han hagut de pensar molt
La fira els dóna l'oportunitat de donar visibilitat al seu negoci

Dos dies, més de 20 projectes d'empresa i 50 emprenedors menors de 20 anys. Són les xifres de la primera fira de Joves Emprenedors que se celebra els propers 25 i 26 de maig a Cardona (Bages).

La iniciativa l'ha engegat Goral, Centre d'Iniciatives Cardonines, que es va posar en marxa fa aproximadament dos anys per incentivar l'esperit emprenedor entre els més joves del territori, i ha engegat un seguici d'accions perquè els estudiants vegin la creació d'empresa com una opció en el seu futur laboral.

De fet, després de les propostes dels promotors de Goral, a diferents escoles i centres d'educació secundària van programar cursos complementaris i assignatures optatives amb les directrius necessàries per crear una empresa. Així que es van organitzar en dos programes: un destinat a alumnes d'entre 11 i 16 anys que, sota el títol Els Nostres Recursos, aprenen la importància de la cura dels recursos mitjançant la creació d'una firma que dissenya i manufactura productes a partir d'elements reciclats.

I en segon lloc, el programa Mini Empreses, dirigit a joves de 16 a 19 anys, en què després de tot el procés de creació (idea, pla de negoci, producció i comercialització) els alumnes trien a quina acció solidària donaran part dels beneficis empresarials obtinguts.

I d'aquests dos programes ha sortit la vintena de negocis que els dies 25 i 26 de maig seran a la plaça de la Fira de Cardona. El primer dia del certamen, els emprenedors presentaran els diferents projectes davant d'altres alumnes, autoritats locals i empresaris de la comarca. Joan Tristany, un dels membres promotors de Goral, assegura que la intenció és que experimentin el que significa donar a conèixer l'empresa i enfrontar-se al repte de fer una presentació pública davant un auditori que el dia de demà podrien ser inversors.

Després de les exposicions s'ha preparat un taller d'emprenedoria. Com explica Tristany, és una mena de gimcana on diferents grups han de dissenyar un producte innovador emprant com a matèria primera algun dels elements de valor de què disposa Cardona. La gimcana fa a més un viatge en el temps i proposa als grups que imaginin com la seva proposta acabarà tenint èxit internacional a 50 anys vista. I d'aquests auguris es farà l'exposició Cardona 2064: 50 anys d'èxit econòmic. “Cada equip haurà de construir un contingut museístic on s'expliqui en què consisteix la seva idea emprenedora i com s'ha convertit en un cas d'èxit”, expliquen els organitzadors.

El taller està dirigit per Josep Lluís Sánchez, creador i conductor d'activitats de creativitat, emprenedoria i innovació. La segona jornada de la fira, els 50 emprenedors posaran a la venda els productes i, a més de recaptar diners, els servirà per fer un estudi de mercat de l'acceptació dels seus negocis.

La gràcia de tot plegat és que són els adolescents i joves els que experimenten en carn pròpia l'esforç i les exigències de posar en marxa un negoci i els apropa a un món sovint desprestigiat.

Marta Coll, psicopedagoga de l'escola Arrel de Solsona i coordinadora del projecte de promoció de l'emprenedoria al centre, explica que tot el procés de la creació d'empresa ha portat els alumnes a pensar molt. El seu grup ha posat en marxa la firma Looking for a car. Una eina informàtica per compartir cotxe en un territori on el transport públic és escàs. I sens dubte se'ls ha despertat el cuquet emprenedor. “Van començar vuit, però ara en són quatre perquè alguns han creat la seva empresa”, explica Coll.

Poder llegir amb només una mà

Aquest grup de sis emprenedors han dissenyat una eina feta amb fusta per poder llegir al llit sense necessitat d'aguantar el llibre amb les dues mans. El producte es col·loca a la part central de llibre per mantenir-lo obert.

FMAC (AJP)

Complement pràctic per al mòbil

L'empresa, nascuda de la mà de cinc nois de Cardona, ha dissenyat un producte que uneix seguretat i sentit pràctic. Han incorporat a la funda del mòbil una butxaca per guardar bitllets i targetes. La venen per poc més de set euros.

magatzems Xic's

Moneders aprofitant les restes

El projecte empresarial creat per sis estudiants ha dissenyat uns moneders i polseres amb productes reciclats, com tetrabricks, llana i botons. Abans d'idear el producte van definir com s'estructuraria l'empresa.

comfort hand

Ergonomia per anar de compres

Dotze estudiants de l'INS Sant Ramon de Cardona han posat en marxa un projecte per produir i comercialitzar un producte dissenyat de forma ergonòmica per fer més còmode el transport de bosses de plàstic, evitant que es clavin als dits.

art craft

Pedres de riu convertides en bijuteria

Art Craft és un negoci engegat per sis estudiants que a partir de recursos naturals, com les pedres de riu, dissenyen i produeixen collarets. És només un dels productes que han posat a la seva cartera.

repe's

Idees per no deixar el mòbil al terra

Els sis creadors de Repe's han posat en marxa un negoci dedicat al disseny i producció d'un suport per al mòbil mentre s'està carregant a l'endoll. El producte el fan a partir d'envasos de productes de neteja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.