Empreses

Plating Brap destina ara el 80% de la producció al sector de l'automoció

L'empresa d'Igualada metal·litza peces de plàstic mitjançant un procés químic i electrolític. Exporta bàsicament a Europa

És bàsic que les empreses ens vegin com un proveïdor de garanties

Fa tot just vuit anys que Plating Brap va metal·litzar la primera peça de plàstic a les instal·lacions que té a Igualada i, des de llavors, ha centrat els seus esforços a convertir-se en una empresa líder del sector. La firma no fabrica les peces, sinó que es dedica exclusivament a recobrir-les amb diferents metalls –coure, níquel i crom– mitjançant un procés químic i electrolític. Actualment, l'automoció rep ja el 80% de la producció de Plating Brap, mentre que el sector elèctric n'acapara un 10%, la cosmètica, un 5%, i el sector de les aixetes, el 5% restant. L'empresa, doncs, pot metal·litzar peces tan diferents com ara els emblemes que identifiquen les marques dels cotxes, interruptors de la llum i les tapes d'alguns recipients de crema. Els acabats –com ara daurat, platejat, brillant o mat– dependran del requeriment del client.

Tot i ser una empresa relativament jove, els fundadors de Plating Brap tenen una dilatada experiència en el sector del cromat de peces de plàstic. Al capdavant del negoci hi ha els socis Francesc Andreu –director general–, Josep Porcar –adjunt al director general– i Javier Rodríguez –cap de fàbrica–, que ja havien estat companys de feina en una altra firma del sector. Aquella empresa l'havia fundat el 1975 Josep Porcar, que ara fa uns anys la va vendre. Andreu, Rodríguez i un company més que al 2004 va morir en un accident de trànsit, Pedro Barón, van picar a la seva porta quan ja estava inactiu i el van implicar en el projecte de Plating Brap, fins al punt que Porcar manté, amb 67 anys, que no pensa en la jubilació. “Vam néixer per donar servei als fabricants de peces que no tenen integrat el recobriment final en els processos productius, però també treballem per a empreses que sí que el tenen integrat i que, en moments de càrrega de feina, decideixen externalitzar part de la producció”, afirmen. Un cop metal·litzada la peça, el client de Plating Brap és qui l'entrega al destinatari final, com ara Seat o Renault.

“Pensem que l'automoció encara ens donarà més feina, ja que el cromat es manté en els dissenys dels pròxims quatre anys; l'activitat, però, variarà en funció del que estigui de moda, ja que el 1992, per exemple, només el 10% de la producció es destinava a l'automoció perquè els cotxes pràcticament no tenien cap peça cromada”, diuen els fundadors. Plating Brap destina el 80% de la producció a plantes d'automòbil exteriors, sobretot a Portugal, a l'Estat francès i a Alemanya, i realitza principalment exportació indirecta. “Un 25% del que fabriquem, però, l'exportem directament a Portugal, a França i Romania; bé, ens arriba una peça d'aquests països, la cromem i la tornem al país d'origen”, expliquen.

A Catalunya i a l'Estat hi ha empreses que es dediquen al cromat de peces de plàstic, però la competència forta de Plating Brap és a Europa i, concretament, a Alemanya, Itàlia i França. “La qualitat és important, davant la competència europea, perquè el llistó el marquen ells, però també és bàsic que les empreses ens considerin un proveïdor de garanties perquè la nostra publicitat no és altra que el boca a orella”, diuen els fundadors. La clau, afegeixen, és oferir un servei de qualitat i treballar amb els fabricants d'automòbils per trobar nous processos productius que millorin els existents. “Els constructors tenen uns protocols molt exigents perquè no només es ven una peça estètica, sinó que ha de ser forta tècnicament i aguantar la corrosió; de fet, encara que Plating Brap no treballi directament per als fabricants, empreses com ara Renault o Volkswagen, et certifiquen i diuen si ets vàlid per fer-ho.”

Amb vista al futur, el repte dels fundadors és substituir alguns processos de producció perquè siguin més ecològics i consolidar al màxim l'empresa per poder afrontar, quan acabi la crisi, un projecte que ha quedat pendent: l'obertura d'una nova planta.

Plating Brap –associada al Centre Metal·lúrgic– ha invertit fins ara 9,5 milions a la planta d'Igualada per poder anar assumint cada vegada més producció i ha fet una aposta per la formació contínua dels treballadors. Per millorar la seva eficàcia, l'empresa disposa d'un laboratori de producció i de qualitat, amb alta tecnologia, per garantir el compliment de les especificacions tècniques del procés i dels requisits del recobriment.
Facturació
11,5 M€
Treballadors
60
Any de fundació
2004

Rigorosos amb el tractament de residus

Des de la seva fundació, Plating Brap ha optat per invertir en la implantació d'uns sistemes de qualitat mediambiental rigorosos, més enllà del que la llei demana. El procés de tractament de les peces té diferents fases i, en cada etapa, es passen per aigua descalcificada per netejar-les de les impregnacions dels metalls. D'altra banda, alguns dels banys que s'apliquen a les peces estan a una temperatura de seixanta graus i generen vapors d'aigua que contenen metalls. L'aigua es neteja amb una depuradora i genera llots de coure i níquel, que es recullen per al seu reciclatge, i un llot de crom, que es transporta a un dipòsit controlat. Pel que fa als vapors, l'empresa fa un rentat de gasos que aconsegueix una depuració total dels residus. “Hem fet una inversió forta, però creiem que és necessari fer bé les coses”, apunta l'adjunt al director general, Josep Porcar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Plating Brap destina ara el 80% de la producció al sector de l'automoció

Publicat a